Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Întindeți mesele pentru fotovoltaice

Zoom Întindeți mesele pentru fotovoltaice

România a pornit în pas săltat înspre transformarea țării într-o producătoare și consumatoare model de energie din surse regenerabile. Cel puțin pe hârtie sau pe ecranul computerului, dacă nu și în realitate.

Pentru 2030, România își asumă în fața Uniunii Europene să aibă un consum brut de energie din surse regenerabile de  minimum 30,7% din totalul surselor de energie, față de 25% cât ar trebui să fie consumul de energie din surse regenerabile în 2022. Ca să ajungă aici, România trebuie să mai construiască între 2020 și 2030 capacități de producție de energie din surse regenerabile de circa 6,9 GW, dintre care greul va fi dus de către parcurile fotovoltaice, care ar trebui să-și crească capacitatea de producție cu 3.600 de MW. Culmea, această capacitate se regăsește și în planurile de dezvoltare ale grupului Monsson, cel mai mare investitor de pe piața parcurilor eoliene și fotovoltaice, care a dezvoltat parcurile eoliene de la Cogealac-Fântânele. Monsson vrea să construiască numai în Arad un parc fotovoltaic cu o capacitate de 1.000 MW, parte a proiectului de construcție a unor parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 3.500 MW.

În ultimii 14 ani, România a pompat în construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile minimum 20 de miliarde de euro. De banii ăștia, plătiți direct de către consumatorii de energie electrică, prin intermediul facturilor, statul român nu s-a ales cu nimic, finanțând construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice fără a deveni și acționar. Alegerea lui, pe banii noștri.

În acest moment, capacitatea instalată a României de producere a energiei din surse regenerabile ar fi trebuit să fie de 11.000 MW, dintre care 2.953 MW din eolian și 1.362 MW din solar (restul, până la 11.000 MW, vin din hidro și foarte puțin – 100 MW – din biomasă). Cam asta e, energia foarte verde e scumpă (sau era). România, fiindcă așa își dăduse cuvântul, s-a grăbit să subvenționeze foarte scump energia din surse fotovoltaice, de exemplu, dându-le investitorilor banii aproape integral pentru a-și instala parcurile fotovoltaice. Nu foarte diferit a fost și în cazul eolienelor. 20 de miliarde extrem de prost investiți.

Parcul de 1.000 MW din județul Arad, de exemplu, va costa doar 600 de milioane de euro, cu tot cu cele 1.000 de hectare necesare construcției. Iar acel parc ar dubla aproape producția existentă. Ca să ne dăm seama cât de mult ne-a costat graba de a subvenționa atunci când tehnologia era foarte scumpă, deși am fi putut aștepta, pentru o capacitate de producție de 1.000 MW se vor plăti 600 de milioane de euro, iar pentru capacități care produc 1.362 MW s-au plătit, din 2008 încoace, subvenții de câteva miliarde.

E bine, n-avem de ce să ne plângem. Vom investi în continuare banii contribuabililor pentru a subvenționa energia verde, pe care o vom consuma, totuși, cu țârâita. Pentru că nu s-a inventat, încă, panoul fotovoltaic în stare să producă energie electrică pe timp de noapte. Dar să nu disperăm, există soluții. Nu, nu parcurile eoliene, căci și acelea sunt vulnerabile, funcționând doar când bate vântul, nu și atunci când nu bate sau când bate prea tare. Nu acolo e viitorul, dacă vrem energie verde din fotovoltaice 24/7.

Soluția este ca lângă fiecare panou să instalăm câte un reflector puternic, pe incandescență, care să se aprindă de cum dă întunericul, ca să forțeze panoul să producă în continuare energie. Cu ce vom alimenta reflectoarele? Cu energie electrică produsă de centralele pe cărbune. Pentru că va fi noapte și nu se va vedea fumul, va fi considerată energie neutră, dacă nu chiar verde.

2 comentarii

  1. #1

    E ciudat cum energia hidro, mai predictibila – si cu potential inca neexploatat- e ignorata, in favoarea aventurilor impredictibile eolian-solar.

  2. #2

    Cu 20mld se putea dezvolta cel putin un grup nuclear, exemplu EPR-1600MW cu 24/7 disponibilitate. Pana in 2030 aceste grupuri eoline si solare vor fi scoase din uz, pe langa slaba disponibilitate de productie si distrugerea unor suprafete de teren, reciclarea, etc… – de fapt nu sunt asa „green”.
    Investim foarte putin sau chiar deloc in surse sustenabile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Ai grijă

    15 octombrie 2024

    Ai grijă să nu faci și tu explozie (din înger n-a rămas nici măcar o schijă) calcă pe vîrful plopilor cu grijă să nu verși sufertașul cu ambrozie Sînt zei […]

  • Crimă și făptași

    14 octombrie 2024

      Mintea criminală din scandalul CCR-Șoșoacă nu trebuie căutată la judecători. Ei au fost doar mîna. O mînă sinecuristă, odihnindu-se pe burdihanul ghiftuit cu salarii mari și pensii nemeritate, după […]

  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

Iubitori de arta