Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ioana Pârvulescu: „Nu-mi plac mulțimile și toate epidemiile se fac în mulțimi înlănțuite sau dezlănțuite”

Zoom Ioana Pârvulescu: „Nu-mi plac mulțimile și toate epidemiile se fac în mulțimi înlănțuite sau dezlănțuite”

A adunat fapte din comunism de la peste 30 de contemporani. Ca să-nțeleagă omul nou despre ce este vorba. Cartea se cheamă Și eu am trăit în comunism.

Reporter: Ce este comunismul? Povestește pentru un copil…

Ioana Pârvulescu: …într-o țară unde, vorba poetului, „era mare cel mai prost […] Cine-oleacă-avea de cap / Îl punea după dulap”. Mai departe, țara comunistă arată așa: oamenii dorm cînd lucrează și lucrează cînd dorm, apa caldă e mai rece decît apa rece, mănînci înlocuitori de mîncare și-ți prăjești răbdările fără ulei. Copiii se joacă mult de-a statul la coadă împreună cu mama, tata, bunicul, bunica și sacoșele goale. Scrii la lumînare. Fluieri a pagubă. Cînți de foame cîntece patriotice. Cuvintele din țara asta sînt pe dos: cînd spui alb, înseamnă că-i negru, cînd spui bine, înseamnă rău (vezi rima Foaie verde de dudău, / o să fie și mai bine), cînd spui dragoste fierbinte înseamnă nepăsare sau ură.

Rep.: Cum arată sentimentele în comunism și comunismul-sentiment?

I.P.: Comunismul are, cum spuneam, înlocuitori pentru toate alimentele, inclusiv pentru hrana sufletească, adică pentru sentimentele bune. Dragostea e cu înlocuitori, bucuria e cu soia, entuziasmul are gust de nechezol, iar gîndurile sînt de cele mai multe ori uscate sau fripte. Comunismul-sentiment: sentimentul de foame.

Cei invitați în carte au fost însă rugați să-și lase dincolo de copertă sentimentele și gîndurile negre. De ce? Pentru că numai povestea brută, dacă nu chiar brutală, convinge. N-am vrut sentimente, am vrut fapte. Sentimentul rămîne la voia cititorului. Cît despre cum arată capitalismul de astăzi, partea rea o datorăm tentaculelor comunismului de ieri și multor ticăloși sau fripturiști de ieri, azi, mîine (a se vedea cartea lui Radu Paraschivescu, România în 7 gesturi).

Rep.: Supărările de azi, cenzurile de ieri?

I.P.: Cenzura era numai un semn al sistemului bolnav. De fapt, ne-au cenzurat viețile. Am spus-o și o repet, eu am început să trăiesc, în deplinul sens al cuvîntului, abia în decembrie 1989. Asta are și un avantaj. Mă simt mai tînără.

Rep.: Cînd ești comunistă?

I.P.: M-a ferit Dumnezeu pînă acum, trag nădejde că mă va feri și de-acum încolo. Nu numai de comunism, dar și de orice altă molimă istorică. Nu-mi plac mulțimile și toate epidemiile se fac în mulțimi înlănțuite sau dezlănțuite.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Domnu partizan anticomunist Istodor, as avea rugamintea sa reveniti la dna anticomunista cu sofisticata freza asimetrica, deci m-ar interesa sa ne raconteze si ce este capitalismul.
    Hai multumesc si spor la lupta cu comunistii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint