Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Juriști, IT-iști, mulți să fie, că are balta sinecuri

Zoom Juriști, IT-iști, mulți să fie, că are balta sinecuri

ANCOM, adică Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, se ocupă, printre altele, cu gestionarea spectrului radio pe teritoriul României. În acest scop, de a gestiona respectivul spectru, ANCOM percepe de la toți titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radio şi titularii de licenţe de emisie un tarif de spectru. Tariful de spectru reprezintă principala sursă de venit a ANCOM, care nu este finanțată de la bugetul de stat decât cu sume infime (6.000 de lei în 2019, de exemplu, pentru cofinanțarea unui proiect european) și este plătită de către operatorii de telefonie mobilă, de către televiziuni și radiouri și de către mulți alții. Dacă taxele de licență se duc direct la bugetul de stat, tariful de spectru calculat și plătit anual intră direct în bugetul ANCOM.

Astfel, din tariful de spectru, ANCOM a încasat, în anul 2019, 371.200.000 de lei, având venituri totale de 374.312.000 de lei. Din toți acești bani, pe care-i gestionează cum vrea, ANCOM a cheltuit 325.446.000 de lei, având excedent la final de an.

Reținem, din toate cheltuielile făcute de ANCOM într-un an, cheltuielile de personal, care reprezintă aproape jumătate din totalul cheltuielilor ANCOM. Astfel, în 2019, cheltuielile de personal au fost de 152.906.000 de lei, pentru un total de aproximativ 700 de posturi ocupate din 876 de posturi disponibile, media arătând venituri salariale de aproximativ 18.000 de lei lunar, brut.

Așa că, în mod normal, la ANCOM e coadă la angajare, pe banii ăștia. Am arătat, în articole trecute dedicate ANCOM (unu, doi), că instituția este un refugiu al sinecuriștilor. Cu excepția specialiștilor care chiar se pricep la domeniul radiocomunicațiilor, ANCOM are o mulțime de șefi și șefuleți angajați în baza carnetului de partid sau în baza rudeniei cu anumiți potentați ai zilei.

Un astfel de angajat este Laura Carmen Zgonea, secretar general al ANCOM și soția lui Valeriu Zgonea. De altfel, această din urmă calitate a fost suficientă pentru angajarea doamnei Zgonea, fostă Bumbu, în poziția de la ANCOM. Deși nu există vreun CV public al doamnei, aceasta are, probabil, multiple specializări, căci are în subordine directă mai multe direcții importante ale ANCOM, de la direcția economică, cea de achiziții, direcția administrativă până la direcția IT și protecția datelor.

Căci aici, în cele din urmă, doream să ajungem: la direcția IT.

Așa cum are nenumărați juriști, un număr greu de explicat prin volumul de muncă și prin specificul instituției, ANCOM are și o grămadă de IT-iști. Numai în structura centrală a ANCOM există 38 de posturi (dintre care 30 ocupate) în direcția IT și Protecția datelor. Apoi, în fiecare dintre cele cinci direcții regionale ale ANCOM sunt prevăzute câte cinci posturi pentru IT, dintre care, în acest moment, sunt ocupate doar 12. Deci ANCOM are prevăzute 63 de posturi de IT-iști, dintre care sunt ocupate 42.

Chiar și în aceste condiții, în care locuri sunt, ANCOM și-a băgat în organigramă două servicii redundante. Astfel, în cadrul direcției IT și protecția datelor există, subordonat departamentului IT, un serviciu de securitate și procese IT. Dar mai există, de asemeni, direct în subordinea șefului direcției, un serviciu pentru protecția datelor și politici de securitate. Adică fix același lucru, dar cu topica ușor modificată. De altfel, în regulamentul de organizare și funcționare, cele două servicii sunt definite aproape similar. Unul „asigură suport tehnic și participă la auditurile de securitate IT“, în timp ce al doilea „participă la auditurile de securitate a informației și de protecție a datelor cu caracter personal“.

Practic, ANCOM vinde o resursă care aparține statului, adică cetățeanului, respectiv spectrul radio, fără a vira vreun ban la buget din tariful de spectru. În schimb, folosește acești bani pentru a da salarii fabuloase unor sinecuriști, sub pretextul că nu sunt bani ai statului, căci ei se autofinanțează. Da, s-or autofinanța, dar vânzând ceva ce ne aparține tuturor.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    romanii nu sint statul, nu au niciun drept (doar stanguri).. aa, au dreptu’ de a sta la cozi, de a fi plimbatzi cand platesc LOTS-OF-taxe/biruri PUNCT

  2. #2

    Şi la ăştia ,,pandemia” le-a venit ,,ca o mănuşă”. Dacă înainte s-ar fi ascuns bucuroşi dupa măşti in drum spre ,,locul de muncă” dar le era ca nu cumva să creadă lumea că ,,merg la furat”, uite c-a venit şi vremea lor, când se simt in sfarsit bine, ,,protejaţi” sub acoperira măştiilor. Atâta timp cât iau o căruţă de bani sigur că n-au nici o treabă că ,,statul” restrânge tot mai mult drepturile şi libertăţile omului de rând. Ce constituţie? Tocmai pentru că-i terfelită pas cu pas, mai ales în ultimii 10-15 ani, s-a ajuns la adevărate ,,clanuri” răspândite la nivelul majorităţii ,,aparatului de stat”. S-ar împotrivi vreunul dintre âstia dacă ,,le-ar trece prin cap” unor multimiliardari să ,,experimenteze” pe aceste meleaguri vreun soi de ,,dictatură de tip nou”? (vorba unor ,,conspiraţionişti îngrijoraţi”). Nu-i de mirare că în timp ce în Kassel, un orăşel cu 200.000 de locuitori, ies la protest 20.000 (conform ,,estimarilor” poliţiei locale) tot mai îngrijoraţi că drumul pe care suntem împinşi de la spate duce sigur spre dictatură, în ,,capitala” noastră ies căteva sute. Sigur ca se ,,autofinanţează” având în vedere că ,,statul” au devenit ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint