Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La bulivar, taxi!

Zoom La bulivar, taxi!

N-am carnet de șofer și nici n-am de gînd să-mi iau.Îmi place să merg cu vehiculele transportului în comun. Mai aflu una-alta. În privința dezavantajelor, mai ales mirosurile de nespălare sau convorbirile intime la mobil purtate cu voce tare lîngă mine, încerc să văd în ele surse de povestiri ori de contexte pentru scene de roman.

Cu taxiurile nu prea mă mai împac. Am avut tot felul de experiențe neplăcute cu taximetriștii din București. Dar din cînd în cînd, cînd îmi crapă buza, îmi mai încerc norocul. Și nu știu cum se face că tocmai atunci cînd mă grăbesc dau bade taximetriști care mă întreabă unde mă duc și mă anunță că n-au drum într-acolo, ba detaximetriști care au lumina verde pe acoperișul mașinii, dar îmi spun că așteaptă pe cineva cînd îi întreb dacă mă duc pînă în Militari.

Cîțiva prieteni mi-au recomandat satisfăcuți taxiurile de la Uber, cu cîteva precizări utile. 1) Taximetristul nu te întreabă unde te duci cînd dai să te sui în mașina lui. 2) În mașinile de la Uber nu miroase jenant a transpirația șoferului. 3) Poți plăti și cu cardul. 4) Dacă tu nu intri în vorbă cu conducătorul auto, acesta nu încearcă să pălăvrăgească cu tine. 5) Șoferul nu te obligă să suporți muzica pe care vrea el s-o audă. 6)Taximetristul nu stă de vorbă la mobil în timp ce conduce, și dacă-i spui că ai prefera să-și conducă automobilul fără să se converseze la telefon nu te invită să te dai jos din mașină dacă nu-ți place.

Parcă-l aud pe Florin Iaru: ce legătură are taximetria cu treburile culturii? Are, i-aș răspunde. Taximetristul e un personaj literar cu vechime. El duce mai departe funcția birjarului, cu deosebirea că, la noi cel puțin, nu se așeza nimeni alături de birjar pe așa-numita capră a birjei. Or, acum, destui clienți vor să stea pe scaunul din față, din dreapta șoferului. De unde pot vedea și înainte, și pe de lături pe unde merge taxiul.

Îmi place să stau pe „locul mortului”, cum e numit scaunul din dreapta șoferului. Îmi pun și centura de siguranță cu ocazia asta. Odată însă am nimerit un taximetrist care mi-a arătat un revolver Magnum încărcat cu gloanțe, cu care mi-a explicat el voia să se apere de eventualele agresiuni. Dar permis ai? Avea. Ne duceam la un post de televiziune.

Nu cred în discernămîntul civililor care au arme de foc, chiar și cu permis. Așa că i-am spus taximetristului să tragă pe dreapta, deși dacă aș fi mers pe jos, în continuare, m-ar fi trecut toate apele. Era o zi călduroasă. Șoferul a oprit și, după ce i-am plătit cursa, mi-a spus că i se părea că eram un tip de încredere. Nu i-am răspuns. Poate că el avea dreptate, că putea transporta tot soiul de nebuni și de bandiți cu mașina lui și trebuia să se apere de ei. Dar dacă el era defect la cap și și-ar fi închipuit că și eu făceam parte din categoria celor de care voia să se apere?

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Sunt taximetrist. Am cumpărat “Caţavencu” încă de când a apărut, puţin timp după “revoluţie”. Îmi plăcea. Voi v-aţi certat, v-aţi împărţit, treaba voastră, nu mă interesează. Pe undeva înţeleg campania asta de ură împotriva taximetriştilor. Sunt unii, probabil 20-30% care nu ne fac cinste. Dar asta nu înseamnă că trebuie să generalizăm. Vă plângeţi că aceşti “taximetrişti” vă fac preţuri, dar vă e lene să puneţi mâna pe telefon să faceţi comandă la taxi pe aplicaţia “Clever”, de exemplu, unde puteţi plăti la fel ca la UBER, cu cardul. Şi nu trebuie să vorbiţi cu şoferul (care este, totuşi, un profesionist, nu un piţiponc care are permisul de un an de zile), căci puteţi seta destinaţia din aplicaţie, exact ca la UBER. Dar nu vă place, că e mai scump. Folosiţi totuşi Clever, deşi nu vreţi să recunoaşteţi, doar când aveţi curse scurte, că UBER vă taxează cu 10 lei, pe când Clever, doar cu 8 lei. Deşi obişnuiam să vă citesc, nu am să o mai fac. Mie scârbă de voi, sunteţi nişte ipocriţi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]