Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La CNAS jocurile au fost făcute. Merge în continuare!

Zoom La CNAS jocurile au fost făcute. Merge în continuare!

Salvarea aparențelor a devenit o chestiune depășită. Totul e pe față, de la “Noaptea, ca hoții” s-a trecut la nivelul următor, “Ziua, ca mafioții”. Plantarea oamenilor de paie în posturile-cheie – indiferent de domeniu – reprezintă un obiectiv de maximă prioritate, pentru îndeplinirea căruia legislația în vigoare este călcată în picioare la modul cel mai ordinar posibil.

Într-un articol publicat vara trecută,

Cînd funcția de conducere bate gradul de competență”, developam culisele unei promovări halucinante făcute la vîrful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș. O scurtă recapitulare e necesară. O funcționară anonimă, o anume Carmen Stoica, fusese numită, în august 2016, prin delegare, de către șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în funcția de președinte-director general al CJASTM, urmînd să asigure interimatul pînă la organizarea unui concurs. Problema era că doamna cu pricina nu deținea nici un atu profesional care s-o recomande pentru ocuparea unei asemenea funcții cu greutate, în cariera sa ante-CJASTM bifînd posturi precum purtător de cuvînt la aeroportul din Timișoara (16 ani), specialist în marketing și consilier parlamentar (a semnat cîteva luni condica de prezență în cabinetul actualului candidat la președinția PNL, Cristian Bușoi, fost președinte al… CNAS). Ajunsă, în urma unei spectaculoase reconversii profesionale, la CJASTM, Carmen Stoica a activat în departamentul Resurse umane, unde a gestionat dosarele de personal ale angajaților, o misiune de o importanță minoră, fără a avea nici o tangență cu programele și subprogramele naționale de sănătate derulate de instituția respectivă.

La acel moment, am solicitat

conducerii CNAS un punct de vedere cu privire la nerespectarea, în cazul delegării doamnei Stoica, a condițiilor de vechime în specialitate de minimum șapte ani și de experiență în funcții de conducere de minimum cinci ani, prevăzute în Ordinul președintelui CNAS nr. 799/2015. Răspunsul a fost unul aberant, cităm din articolul publicat vara trecută: “CNAS ne-a trimis un comunicat întins pe patru pagini, dar care poate fi rezumat într-o singură frază: orice cetățean român poate fi numit, prin delegare, președinte-director general al casei județene de asigurări, dacă îndeplinește cîteva condiții de bun-simț! Și, dacă vi s-a întîmplat să vă gîndiți destul de des în ultima vreme la o reconversie profesională sau dacă vă doriți de mult o nouă provocare în carieră, să știți că aveți șanse reale să fiți numit, prin delegare, președinte-director general la casa de asigurări din județul în care locuiți, fiindcă – să vezi și să nu crezi! – singurele condiții pe care trebuie să le îndepliniți sînt următoarele: să aveți capacitate de exercițiu deplină, să fiți apți medical, să nu aveți cazier judiciar și fiscal, să aveți cetățenie română și domiciliu stabil în România și să aveți calitatea de asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Atît și nimic mai mult! Nu trebuie să aveți nici un fel de studii, darmite studii universitare, vechime în specialitate sau experiență în funcții de conducere! Nu, nici vorbă, toate aceste condiții specifice v-ar fi fost necesare doar dacă v-ați fi prezentat la un concurs pentru ocuparea funcției de președinte-director general. Așa, dacă pică norocul pe tine și ești numit prin delegare, trebuie să îndeplinești doar condițiile de bun-simț, cu caracter general, menționate mai sus. Asta susține, în comunicatul său, conducerea CNAS (…)”.

Asta a fost atunci,

dar să revenim acum, în prezent. Joi, 11 mai, la sediul din București al CNAS se va desfășura proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de președinte-director general la fiecare casă județeană de asigurări de sănătate. Așa cum, probabil, deja intuiți, printre candidații care se vor prezenta la această probă se va afla și “favorita publicului”, Carmen Stoica, dumneaei depășind cu grație desăvîrșită etapa selecției dosarelor… În răspunsul de astă-vară, șefii CNAS admiseseră că protejata lor nu îndeplinea nici unul dintre criteriile privitoare la vechimea în specialitate și experiența în funcții de conducere, dar ne explicaseră, doct, că nu-i stres, că doar nu era vorba de o participare la un concurs, ci doar de o amărîtă de delegare, la care ar fi valabile doar acele condiții de bun-simț. Acum, ce să vezi, e vorba chiar de un concurs, dar pentru piloasa doamnă din Timiș criteriile au rămas aceleași ca în cazul delegării – capacitate de exercițiu deplină, cetățenie și domiciliu stabil în România etc. –, ignorîndu-se cu tupeu maxim neîndeplinirea condițiilor specifice pentru ocuparea postului de președinte-director general: vechimea în specialitate și în funcții de conducere.

Așadar, mascarada demarată vara trecută își va consuma în aceste zile episodul final, cînd la șefia Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș va fi numit un impostor. Nu prin delegare, ci prin “concurs”…

228 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta