Clanurile care controlează Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara nu suportă concurența. În rarele cazuri unde a existat competiție a ieșit scandal. Ajunsă în spațiul public, mascarada de la Obstetrică-Ginecologie – despre care am scris în numărul precedent – și-a consumat primul efect: concursul a fost anulat. Dar păpușarii din spatele grotescului spectacol, rectorul Marius Raica și prorectorul didactic Alexandra Enache, își continuă manevrele.
Azi vă prezentăm o altă situație: la disciplina Tehnologie Farmaceutică a Facultății de Farmacie – unde s-a organizat concurs pentru ocuparea postului de conferențiar –, la contestațiile repetate înaintate conducerii UMFT de către una dintre cele două candidate, asist. univ. Lenuța-Maria Șuta, aceasta n-a primit nici un răspuns. Pur și simplu, s-a izbit de un zid al tăcerii. Petiționara descoperise că proiectul de cercetare științifică “Studii privind dezvoltarea unor geluri topice cu beta-blocante ca modalități moderne, sigure și eficiente de tratament al hemangioamelor infantile” – la care șefa, contracandidata și, în cele din urmă, învingătoarea sa, Lavinia Vlaia, pretindea că a fost, anul trecut, director și cu care s-a prezentat la concurs – nu există, a fost inventat! Pe “Goagăl” nu găsești nici urmă de vreun grant cu acest titlu și cu atât mai puțin de vreo asociere cu numele Lavinia Vlaia. Mai mult, deși în dosarul candidatei, UMFT este “Instituția coordonatoare/director de proiect”, pe site-ul universității acest proiect nu se regăsește în lista celor 58 de grant-uri aferentă anului 2015. Totuși, pe site-ul Colegiului Farmaciștilor, dacă știi unde să cauți, găsești un document în format pdf prin care, în 15 iunie 2015, se anunța lansarea de către această asociație profesională a două proiecte de cercetare, unul având o temă care duce cu gândul la grant-ul inventat de mai sus, și anume “Formularea și realizarea unor geluri în boli neoplazice utilizate în pediatrie”. Doar că banii pe care Colegiul Farmaciștilor pretinde că i-a alocat pentru proiect, 10.000 de lei (puțin peste 2.200 de euro), sunt mult prea puțini pentru o cercetare științifică de amploare, cuantificabilă gradului didactic de conferențiar universitar. Apoi, conform legislației în vigoare, instituția parteneră în proiectele de cercetare trebuie să aibă cod CAEN de cercetare, or Colegiul Farmaciștilor din România nu are nici un fel de cod CAEN! Încă un detaliu interesant: competiția-fantomă lansată de Colegiul Farmaciștilor – la care nici până în ziua de azi n-au fost anunțați câștigătorii pe site-ul instituției! – este avizată de prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, care predă la UMFT, în calitate de cadru didactic asociat, la disciplina Tehnologie Farmaceutică, condusă de… Lavinia Vlaia. Dacă mai spunem și că soțul pretinsei directoare de proiect, Vicențiu Vlaia, este prodecan la aceeași facultate, înțelegem pe deplin de ce a fost tratată Lenuța-Maria Șuta ca un oaspete nepoftit în marea și fericita “famiglie” de la Facultatea de Farmacie…
Despre Cluj nimic? As vrea sa citesc despre manariile din UMF Cluj-Napoca. Va rog!
Parca pe locurile unde s-au inscris doar cate un singur candidat totul a fost legal. Este o lectura amuzanta ce granturi si lucrari au declarat unii ca fiind eligibile si au pretentii de conferentiar ( si din pacate vor si ajunge).
Timisoara, mici copii! Farmacia de la Bucuresti a facut, nu 1, nu doua, 7 profesori ilegal! Toti dintr-o lovitura, cu contracte fantoma cu Republica Moldova. Impresionantul buget de 1000 de euro ca sa ajungi profesor universitar. Sugerez autorului articolului sa injestigeze un pic problema. E o mina de aur! Ce s-a intamplat la Timisoara este aproape legal fata de ce au facut bucurestenii!