Circulă de ani de zile o poveste drăguță pe net și m-am gîndit să v-o aduc și vouă, în cazul în care ați deschis Internetul ieri și n-o știți. Pe scurt, cică ar fi vorba despre o întrebare adevărată pusă la un parțial de chimie la University of Arizona, și de un răspuns autentic dat de un student. Răspunsul ar fi fost atît de „profund“ că proful a simțit nevoia să-l facă public, iar eu perpetuez adevărul sau, după caz, legenda urbană foarte haioasă.
Întrebarea din examen: Iadul este exoterm (dă căldură în exterior) sau endoterm (absoarbe căldură)?
Răspunsul de nota zece: În primul rînd trebuie să aflăm cum variază în timp masa Iadului. Deci trebuie să aflăm viteza cu care intră sufletele în iad și viteza la care îl părăsesc, dar asta e puțin probabil. Cred că putem presupune liniștiți că odată ce un suflet a ajuns în iad, nu-l va părăsi. Cît privește numărul de suflete care ajung acolo, hai să ne uităm la religiile lumii din ziua de azi. Majoritatea acestor religii susțin că dacă nu ești membru al lor, vei ajunge în iad. Cum există mai multe astfel de religii și cum oamenii nu aparțin la mai mult de o religie, putem considera că toate sufletele ajung în iad. Cu ratele curente ale natalității și mortalității, ne putem aștepta ca numărul de suflete din Iad să crească exponențial. Acum, să ne uităm la viteza modificării volumului iadului, pentru că legea lui Boyle spune că, pentru ca temperatura și presiunea să rămînă constante, volumul iadului trebuie să crească proporțional cu numărul de suflete adăugate.
Aici apar două posibilități:
1. Dacă iadul crește cu o viteză mai mică decît cea a intrării sufletelor în iad, atunci temperatura și presiunea din iad vor crește pînă cînd se dezlănțuie iadul pe pămînt.
2. Dacă iadul crește cu o viteză mai mare decît cea a creșterii numărului de suflete, temperatura și presiunea vor scădea pînă cînd iadul îngheață de tot. Deci care variantă e corectă? Dacă acceptăm postulatul oferit mie de Teresa în primul an de facultate, că „o să fie o zi foarte friguroasă în iad înainte de a mă culca eu tu tine“ și ținînd cont de faptul că m-am culcat cu ea aseară, atunci varianta corectă este numărul 2, astfel încît sînt sigur că iadul este exotermic și deja a înghețat de tot. Corolarul acestei teorii este că, dacă iadul a înghețat de tot, nu mai primește suflete noi, deci s-a închis, prin urmare a rămas doar raiul, ceea ce demonstrează existența unei ființe divine. Ceea ce explică de ce, noaptea trecută, Teresa tot striga „Oh, Dumnezeule!“.
Mă rog, băiatul era la un examen de chimie. Drept care îl iertăm pentru confuzie: legea Boyle-Mariotte, la care face el referire, vorbește despre o cantitate fixă de gaz, la fel ca legea lui Charles și legea Gay-Lussac. Asta la care se referă studentul e legea gazelor ideale. Altfel, bravo lui! Și pentru răspuns, și pentru Teresa. E o dovadă vie că există viață socială, ba chiar și sex, și dacă ești tocilar.