Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Limbile dezorientate își caută stăpânul

Zoom Limbile dezorientate își caută stăpânul

E jale mare pe piața lingăilor. Pungile de un leu pline cu cash nu mai ajung în diverse redacții, pentru că sunt în arest la domiciliu. Robinetul cu fonduri europene de la care își trăgeau seva platforme propagandistice, iară nu reale programe de dezvoltare a resurselor umane, a fost închis încet-încet. E jale, repetăm. În plus, nu e an electoral. Toți, de prin toate partidele, își ling rănile financiare lăsate de campaniile din 2014. Nimeni nu mai dă un ban pe laude, iar singurii care mai fac să se miște conturile sunt șantajiștii gălăgioși. Încă mai există politicieni și afaceriști dispuși să plătească, mai degrabă, decât să intre în gura unor realizatori TV zgomotoși, dar lipsiți de audiență.

Dar restul, restul ce fac? Acolo unde își aveau altarul de care-și lipeau zilnic limbuțele în semn de omagiu e un mare gol. Neamțului nu-i pasă încă dacă e lăudat, iar de critici se ferește tăcând, în speranța că va lăsa o plăcută impresie de profunzime. Deci ce fac cei care timp de zece ani s-au întins la picioarele președintelui acum, când actualul președinte plutește serafic deasupra tuturor preșurilor din presă? Ca să nu mai spunem că i-a abandonat și Macovei. Acolo mai era o speranță, mai era o odă de scris, mai puteai să-i înfigi o limbă în josul omoplaților… Dar dacă tace și asta…

Dar nu te pune cu inventivitatea flexibilă a poetului român de curte. Dacă nu mai are pe cine omagia se întoarce câțiva pași, își ia o figură meditativă, ca și cum ar gândi profund, și începe să scuipe vârtos acolo unde tot el lustruise. Nu foamea fizică îl mână-n luptă, căci poate a pus ceva la saltea, mai ales că pe veniturile la sacoșă nu se plătesc impozite. Există, însă, o foame spirituală, o nevoie acută de a rumega la nesfârșit aceleași și aceleași rahaturi, de a le da o interpretare nouă, de a transforma în negru ceea ce până mai ieri era roz.

Nu te poți gândi la altceva atunci când dai cu ochii de scrierile recente ale lui Dan Tăpălagă. Ani de zile a așteptat fiecare cuvânt al președintelui Băsescu pentru a-l înrăma și pentru a se închina la el. Dar asta, a realizat prin decembrie, nu a însemnat că are și un plan de pensie valabil. Nasol. Așa că a șters totul cu buretele și s-a reorientat. A luat-o prin învăluire, compunând o odă noii prime doamne. Insuficient, nesatisfăcător, prematur. Așa că a apelat la artileria grea: negarea idolului anterior. “Dacă cineva s-ar fi atins de protejata președintelui când era în culmea gloriei sale, zbura din funcție a doua zi. Am văzut cu toții cum a dat Traian Băsescu de pământ cu șefii serviciilor la simpla bănuială că ar fi efectuat filajul de la Paris.” Asta ne spune Dan Tăpălagă, recunoscând abia acum că a susținut timp de zece ani un sistem judiciar controlat politic. Dar sistemul s-a lăsat controlat politic, spune autorul de ode tălâmbe, din interese superioare ce țin de adevărata reformă. Luați de aici: “Dar realist vorbind, nu se putea altfel. Nu poți lupta pe toate fronturile, împotriva tuturor. Există un gen de compromis rezonabil pe care orice instituție trebuie să-l facă pentru a-și atinge obiectivele mari. Poate să nu-l facă, însă actele de eroism stupid durează puțin”.

Asta era: obiectivele mari, care or fi acelea, primează în fața singurului obiectiv pe care ar trebui să-l aibă un sistem judiciar: justiția. Ce este pentru un procuror un obiectiv mai mare decât anchetarea fraudelor, decât stoparea jafului din bani publici, decât pedepsirea infractorilor și recuperarea banilor furați? Ce-nseamnă compromis rezonabil pentru un procuror? E rezonabil să mergi cu infractorul la shopping prin magazinele Parisului? E rezonabil să-i protejezi pe unii doar pentru că sunt amicii și furnizorii de cash ai celui care te-a numit în funcție?

Jenant final de ciclu pentru un șerb al cuvântului bălos întins pe fese de stăpân autoritar. Pentru unii, a-ți face meseria e un eroism stupid, fie că ești procuror, jurnalist sau judecător. Și, totuși, nu unor cumpătați precum Dan Tăpălagă le datorăm avalanșa de dosare de astăzi, ci tocmai unor eroi stupizi care și-au făcut treaba, care au cercetat, au documentat și au scris. Eroi stupizi care, din când în când, își mai permit câte o excentricitate: coboară de pe soclu și se pișă pe javrele care le dau târcoale și le scurmă la bază, în speranța că le cade și lor vreo frunză nemeritată de laur, să aibă cu ce se lăuda urmașilor.

3 comentarii

 1. #1

  Tare stomac trebuie sa ai, mon cher, daca ai putut (si poti) sa citesti, mai mult decat unul, maxim doua (suficient, dupa mine, ca sa te lamuresti cu cine ai de-a face) din panseurile gretosului in cauza!
  Inteleg insa motivul si ai toata simpatia mea, dar trebuie sa ma repet: Isuse, ce stomac tare ai!

 2. #2

  Gretos personaj,dar mai grav e ca nu e nici pe departe singurul.Nu au nici bun simt,ii dau inainte ca Turcescu colonelul sau Pora care acum presteaza la Ghita.

 3. #3

  Excelent perdaf administrat lui tapalaga, omul care nu prididea sa justifice absurd actiuni si ziceri de nejustificat ale fostului presedinte.

  Pentru Elena Bordeianu:
  Basescu a facut posibil tot ce se intampla acum in justitie, e drept.
  Dar a facut-o dintr-o aroganta imensa si dintr-un calcul simplu: arestarile de stabi politici dadeau bine in exterior si erau o oportunitate fantastica de a-si distruge concurenta politica. Asa au fost puse pe butuci partidele si personajele politice ce-l incomodau. Basescu nu are mila si niciodata nu l-au multumit victoriile daca ‘inamicul’ nu a fost total distrus.
  El a facut acest sistem din convingerea ca va domni prin oamenii sai multi ani dupa sfarsitul mandatului prezidential, cu opozitie la pamant si cu justitia la gatul oricui i s-ar fi impotrivit. Ce nu a luat el in calcul a fost faptul ca va reusi sa enerveze fortele ascunse din acest sistem si acestea il vor renega. Pentru ca cine seamana vant culege furtuna iar Basescu&Co sunt departe de a fi eroi pe cai albi.

  Acum e greu de spus daca alrii nu ar fi procedar similar in locul lui. Nastase era considerat un potential dictator la alegerile din 2004 iar PNA (viitor DNA) incepea sa se dezmorteasca. E powibil ca Nastase sa fi fost mai milostiv cu adversarii politici daca iesea presedinte, dar nu era imposibil sa fi procedat aidoma lui Basescu. Sau paote ca am fi avut o justitie ceva mai putin selectiva decat am avut sub fostul presedinte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]