Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mă tem de americani, mai ales cînd fac filme despre englezi

Zoom Mă tem de americani, mai ales cînd fac filme despre englezi

Pe 20 aprilie 2010 chiar trebuia să-ți pictezi simțul umorului cu extract de vantablack dacă voiai să spui „Bună dimineața!” în zona Golfului Mexic. 4,9 milioane de barili s-au scurs veseli spre libertate timp de 87 de zile, într-un șuvoi care urma să ia Oscarul pentru cel mai mare dezastru în petrol principal. Asta ca să nu mai menționăm explozia, ancheta, natura făcută harcea-parcea, efectele pe termen lung sau, mai minimalist, cei 28 de inși pe care explozia i-a lăsat incompleți sau, direct, fără suflare.

În fine, avem un dezastru, sîntem Hollywood, era de bun-simț să transformăm toată povestea într-un film. Unul de suspans, însiropat cu dramă și copt în niște explozii care l-ar face pe Michael Bay să dea cu Transformers de pămînt și să se lase de meserie.

Teoretic, premisa suna interesant: nu facem un film „inspirat din fapte reale”, ci chiar luăm povestea așa cum e, cu oameni, cu întîmplări, cu toate ingredientele așa cum au fost în realitate, și turnăm ceva care nu e documentar, dar nici prea departe nu merge.

Deepwater Horizon ar vrea să spună cinstit, dar dramatic povestea celor de pe plaforma petrolieră care a transformat fiecare val în benzinărie ambulantă. Ar vrea, dar pică în aceeași categorie cu „Șeful BP a vrut să dea o declarație, nu să fie tîmpit la o oră de maximă audiență”. Filmul, departe de-a atinge linia unui documentar decent, se lasă dus de curentul producțiilor cu dezastre din anii ’70 și eșuează în marea maro de propagandă.

Pe scurt: Mark Wahlberg și Kurt Russell sînt doi americani buni și cinstiți ale căror eforturi de a preveni catastrofa sînt anulate de John Malkovich pentru că buget. Intră în scenă explozia și toată lumea începe să fugă disperată, doar-doar va găsi scăparea de pe platforma cuprinsă de flăcări. Prima jumătate de oră e irosită cu tentative de a umaniza clișeele de pe ecran, argou de petroliști și secvențe menite să adauge tensiune în cadru. Poate că, în particular, Peter Berg se îmbracă cu burtă și chelie, dar nici măcar un chior nu l-ar confunda cu Alfred Hitchcock.

Restul – compus, după cum spuneam, din fugă, panică, chestii care explodează și eforturi eroice – are același parfum de mediocritate soporifică. Dacă îl vedeți, veți căsca plini de spaimă, întrebîndu-vă dacă „Bărbat 3 în salopetă” va scăpa cu viață sau dacă „Figurant filmat doar din spate” va fi înghițit de flăcări sau va putea umple de petrol și altă coastă a SUA.

În ceea ce privește personajele principale, sînt gata să pariez că există secvențe în care declarau că au fost virgini pînă la căsătorie și că n-au ratat niciodată ocazia să citească termenii și condițiile. Poate au picat la montaj. Poate au fost șterse de rușine. Nu se știe. În orice caz, abordarea alb-negru a scenariștilor le anulează cam orice nuanță umană. Ei sînt buni, antagonistul n-ar putea fi mai rău nici dacă ar spune bancuri rasiste cu evrei negri. Mă și întreb dacă scenariul a pornit de la “Deepwater Horizon’s Final Hours” (New York Times) sau de la cartea pentru copii Mary Sue învață să foreze.

Și mai e ceva. Dacă aș fi luat filmul ca unică sursă de informare, aș fi plecat ferm convins că dezastrul a fost cauzat de un idiot din middle-management și nu de politicile nenorocite tipice unei companii conduse de mizerabili de teapa lui Tony Hayward.

În fine, vine finalul, petroliștii sînt salvați, aia a fost. Nu, pe bune, aia a fost. The end. Dramă se oprește la 11 morți și 17 răniți, dar nu suflă o vorbă despre restul de făpturi afectate. În definitiv, 11 morți mai pot fi o tragedie, dar cîteva milioane sînt statistică, iar Hollywood-ul știe că nimeni nu plînge la pagini de Excel.

Deepwater Horizon. R.: Peter Berg. Cu: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint