Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mă tem de Senat, chiar și cînd Guvernul face daruri

Zoom Mă tem de Senat, chiar și cînd Guvernul face daruri

Prin vară, cabinetul Ponta era băiat înțelegător și promitea absolvenților de studii serioase, dar cam neacreditate, că totul se va rezolva printr-o OUG și că diplomele lor vor fi în final recunoscute. Mă rog, vor fi recunoscute oficial și nu în contextul de “toată lumea le recunoaște de la o poștă ca fiind inutile”.

Era un gest normal. Normal, dat fiind valul de procese pierdute de statul român în stil mare. Probabil că, dacă am face o paralelă, ochelaristul gras și sîsîit care ia bătaie zilnic în curtea școlii este un tip mult mai periculos și mai fioros decît departamentul de avocați care luptă pentru Ministerul Educației.

Și mai probabil, Cristina Guseth s-a pregătit pentru prestația penibilă din Parlament cu același departament. Și, la fel de probabil, acum își va cere banii înapoi și îi va raporta și la ANAF că dau meditații nefiscalizate.

În fine, Justiția și-a spus cuvîntul, deci s-au făcut niște promisiuni extrem de apetisante.

Prin urmare, povestea a continuat pe un traseu logic pentru România și, recent, Senatul a adoptat un proiect de lege: diplomele obținute de absolvenții de studii neautorizate pînă în 2011 nu vor fi recunoscute de Ministerul Educației. Nu azi. Nu mîine. Niciodată.

Bine, mai rămîne ca și Camera Deputaților să fie de acord cu ideea, să semneze președintele, să fie publicat actul în Monitorul Oficial, deci nu disperați dintr-o dată. În cel mai rău caz, absolvenții vor avea o problemă de imagine publică, pentru că e destul de jenant să fii vînzător la butic dacă nu poți să privești cu mîndrie spre diploma de master sau de doctorat în timp ce cîntărești măsline și dai restul pentru două beri pe caiet.

În altă ordine de idei, îi înțelegi și pe absolvenți: oamenii s-au chinuit, au dat bani, uneori au ajuns și pe la examene, nu e normal ca statul să nu-i legitimeze drept intelectuali. E ca și cum ai spune că nu e normal să trișezi într-o cursă și e complet imoral să-i declari atleți și pe băieții care au terminat maratonul venind cu taxiul și molfăind pizza. Pur și simplu, nu e corect.

S-ar putea să se ridice niște cetățeni și să comenteze ironic că, da, absolvenții au rămas de fraieri pentru că numai fraierii s-ar grăbi să arunce cu banii în niște universități al căror standard academic e lipit cu scoci. Asta în timp ce pe ușă scrie mare, cu neon: “Bine ați venit! Nu trîntiți ușa, că cade etajul I peste parter”.

E foarte probabil să treacă legea și de Camera Deputaților. Nu pentru că așa ar fi logic. Sau corect. Sau normal. E pur și simplu o mișcare de piață – ultimele examene de Bac au lăsat pustii universitățile, fie ele private sau de stat. E perfect normal să-i îndrumi pe fraierii de ieri să priceapă conceptul de lifelong learning.

1 comentariu

 1. #1

  Corect conform Gramatica Spiru revizuita 2015:
  “Bine a-ti venit ! Inchide-ti usa cu mana ca cand se face curent se tranteste si pica etaju peste parter”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]