Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mă tem de Senat, chiar și cînd Guvernul face daruri

Zoom Mă tem de Senat, chiar și cînd Guvernul face daruri

Prin vară, cabinetul Ponta era băiat înțelegător și promitea absolvenților de studii serioase, dar cam neacreditate, că totul se va rezolva printr-o OUG și că diplomele lor vor fi în final recunoscute. Mă rog, vor fi recunoscute oficial și nu în contextul de “toată lumea le recunoaște de la o poștă ca fiind inutile”.

Era un gest normal. Normal, dat fiind valul de procese pierdute de statul român în stil mare. Probabil că, dacă am face o paralelă, ochelaristul gras și sîsîit care ia bătaie zilnic în curtea școlii este un tip mult mai periculos și mai fioros decît departamentul de avocați care luptă pentru Ministerul Educației.

Și mai probabil, Cristina Guseth s-a pregătit pentru prestația penibilă din Parlament cu același departament. Și, la fel de probabil, acum își va cere banii înapoi și îi va raporta și la ANAF că dau meditații nefiscalizate.

În fine, Justiția și-a spus cuvîntul, deci s-au făcut niște promisiuni extrem de apetisante.

Prin urmare, povestea a continuat pe un traseu logic pentru România și, recent, Senatul a adoptat un proiect de lege: diplomele obținute de absolvenții de studii neautorizate pînă în 2011 nu vor fi recunoscute de Ministerul Educației. Nu azi. Nu mîine. Niciodată.

Bine, mai rămîne ca și Camera Deputaților să fie de acord cu ideea, să semneze președintele, să fie publicat actul în Monitorul Oficial, deci nu disperați dintr-o dată. În cel mai rău caz, absolvenții vor avea o problemă de imagine publică, pentru că e destul de jenant să fii vînzător la butic dacă nu poți să privești cu mîndrie spre diploma de master sau de doctorat în timp ce cîntărești măsline și dai restul pentru două beri pe caiet.

În altă ordine de idei, îi înțelegi și pe absolvenți: oamenii s-au chinuit, au dat bani, uneori au ajuns și pe la examene, nu e normal ca statul să nu-i legitimeze drept intelectuali. E ca și cum ai spune că nu e normal să trișezi într-o cursă și e complet imoral să-i declari atleți și pe băieții care au terminat maratonul venind cu taxiul și molfăind pizza. Pur și simplu, nu e corect.

S-ar putea să se ridice niște cetățeni și să comenteze ironic că, da, absolvenții au rămas de fraieri pentru că numai fraierii s-ar grăbi să arunce cu banii în niște universități al căror standard academic e lipit cu scoci. Asta în timp ce pe ușă scrie mare, cu neon: “Bine ați venit! Nu trîntiți ușa, că cade etajul I peste parter”.

E foarte probabil să treacă legea și de Camera Deputaților. Nu pentru că așa ar fi logic. Sau corect. Sau normal. E pur și simplu o mișcare de piață – ultimele examene de Bac au lăsat pustii universitățile, fie ele private sau de stat. E perfect normal să-i îndrumi pe fraierii de ieri să priceapă conceptul de lifelong learning.

1 comentariu

 1. #1

  Corect conform Gramatica Spiru revizuita 2015:
  “Bine a-ti venit ! Inchide-ti usa cu mana ca cand se face curent se tranteste si pica etaju peste parter”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]