Aziz Ansari, pe care lumea îl cunoaște în special ca Tom Haverford din Parks and Recreation, a reapărut pe ecranele TV, în noiembrie, cu propriul său serial. Localizat tot în New York, Master of None e undeva la intersecția dintre Seinfeld, Curb Your Enthusiasm și Louie; la fel de superficial ca Seinfeld, dar nu atît de cinic ca Louie, Dev, actorul de reclame de etnie indiană ajuns în pragul magicei vîrste de 30 de ani, navighează prin viață cu o atitudine de adolescent întîrziat, ca un Goofy care-și pune întrebări existențiale și dă senin din umeri cînd nu găsește răspunsuri.
Comedii cu minorități în NY s-au mai făcut; ce nu prea s-a făcut e un serial care să treacă prin toate gamele posibile, surprinzînd foarte bine acel dulce-amar al existenței moderne. Neașteptat de profund pentru un serial de comedie, Master of None își permite o mulțime de observații critice asupra societății, tratînd diversele subiecte pe un ton foarte credibil, ca și cum actorii și-ar juca viața personală, nu cea fictivă a personajelor (Aziz chiar și-a introdus în show propriii părinți: o mișcare curajoasă, pentru că se simte că aceștia nu au experiența actoricească necesară). Scenariul este croșetat inteligent, subtil, ca un jurnal, cu bune și cu rele, într-un carusel emoțional în care relațiile dintre prieteni sau iubiți se amestecă cu tehnologia care ne-a îndepărtat de noi și de cine contează cu adevărat, cu aspectele vieții de (fiu de) imigrant, cu prăpastia dintre generații; episoadele sînt diferite ca feeling, cînd delicate, chiar nostalgice, cînd amuzante, asezonate cu un limbaj tare, dar tot timpul învăluite într-un soundtrack excelent. Dacă Seinfeld a fost un show care a spus totul despre nimic, Aziz încearcă cu Master of None să pună în valoare tocmai aceste (aparent) nimicuri ale existenței – care, de fapt, sînt importante –, vorbind despre decizii foarte personale pe care le iei sau nu la un moment dat, tratate à la légère; nici la mișto, ca în majoritatea sitcom-urilor, nici dramatic, cu încrîncenarea altor seriale care se simt datoare să dea lecții de viață.
A, și da, așa cum vă așteptați, Master of None ridiculizează prejudecățile, relațiile politically correct dintre rase și genul indianului stereotip Apu „Thank you, come again” din The Simpsons. Din punctul ăsta de vedere, un eventual comediant român emigrat în State n-ar avea de luptat în societate cu o imagine-ștampilă preconcepută, decît de Halloween, împotriva referirilor la vampiri, vîrcolaci și Dracula.
Master of None, 2015- , comedie cvasiromantică, creat de Aziz Ansari și Alan Yang, difuzat de Netflix (de la 1 ianuarie, legal, și în România).
12 vizualizări