Dacă pe vremea lui răposatu’ istoria era reinventată în subsolurile PCR, iar fel și fel de cercetători de carton, din tagma lui Iosif Constantin Drăgan, ne așezau ca nație în centrul universului, iată că am prins și zilele în care reinventarea istoriei e scoasă din beci și mutată în piața publică. Era pe undeva previzibil, căci dacă timp de trei decenii n-a dat nimeni doi bani pe educație și n-a reașezat-o în drepturi, cercopitecii născuți la lumina tunelurilor energetice au crescut și s-au făcut aurari.
Cu carnetul de partid în dinți, cu imaginea lui Mihai Viteazul sau Vlad Țepeș pe piept, troglodiții din AUR dansează pe străzile orașelor și satelor, cîntînd același refren patriotard pe care-l cîntau comuniștii lui Ceașcă și-n a căror logică românii erau buricul pămîntului.
Probabil că niște psihologi, sau poate psihiatri, ar putea să explice mai în detaliu acest sindrom de care suferă votantul și susținătorul AUR. Mai departe, însă, de văditele probleme de ordin psihic, e clar că asistăm la o butaforie publică, la un caraghioslîc prin care cei cîțiva din fruntea AUR, mai puțin proști, dar de-o nemernicie sublimă, vînd proștilor povestea unui popor cu vocație mesianică, dar futut non-stop de oameni și nații rele. Sîntem cei mai buni, dar UE ne vrea răul! E aceeași temă care a ținut în viață comunismul și orice regim totalitar, pericolul extern. Că asta-i AUR, la bază, un curent totalitar condus de niște derapați care n-au făcut suficientă școală cît să știe, dar totuși suficientă cît să știe ce prinde la proști.
Sa nu uitam ca si Traian Basescu a ajuns presedinte promitand mii de tzepe in Piata Victoriei, e un filon de comunicare care a mers la toata lumea. 🙂
Articolul e corect, insa daca analizam mai cu atentie vom vedea ca oamenii intotdeauna au avut nevoie de repere si modele functie de educatie si baza de cunostinte acumulate.
Asa ajung unii sa se agate de filosofi si scriitori iar altii de personaje istorice hiperbolizate in lectiile de istorie din scoala generala si de cultura populara.
Foarte putini judeca pragmatic si contextual luand decizii pe baza unei evaluari personale, marea majoritate decide emotional si repeta permanent aceeasi greseala. Aceasta a doua categorie este si cea mai manipulabila si sare hipnotizata cand aude ceea ce vrea sa auda.
Asa ca eu spun ca AUR are o comunicare foarte buna care construieste, empiric sau studiat, pe psihologia maselor. Asa a putut ca din nimic sa ajunga in parlament. Ei sunt singurii jucatori politici de la noi care desi detestabili si goi de continut dau atentie dorintelor electoratului.
PSD si PNL au intrat intr-o zona confortabila si se bazeaza in mare masura pe faptul ca multi cred in ei in mod traditional iar altii considera alianta dintre cei mari drept un element de stabilitate. Problema e ca stabilitatea in ceva nemultumitor nu mai e atragatoare si astfel pierd usor alegatori. Ar fi strans mult mai multe voturi daca participau separat la alegeri si se uneau mai apoi. In alianta, cele doua partide si-au pierdut identitatea politica iar mesajul lor catre electorat este negativ, gen uniti intru ciolan.
La fel de inchistate in proiect sunt si partidele gen USR si cele “de dreapta” care in loc sa trimita mesaje noi de schimbare, seriozitate, proiecte convingatoare, se limiteaza in mare la bataia cu pumnul in piept ca ei sunt buni iar restul rai.
Peste toate, partidele ce nu au fost la putere au mereu un avantaj fata de celelalte, pentru ca vin cu oameni noi iar promisiunile lor par mai convingatoare fata de a celor care au aratat deja ce pot.
Problema nu e numai la noi ci cam peste tot in democratiile occidentale. Asa au ajuns partide bizare cu mesaje ultra populiste sa joace la egal cu partide care altadata erau la nai lumina in fata lor.
Traim o mare criza politica, probabil cea mai mare de la al doilea razboi mondial, care a divizat electoratul intre cei ce il voteaza pe Vlad Tepes, cei care si-ar dori un Vlad Tepes idealizat dar stiu ca nu exista si cei care s-au saturat de toate astea si din nefericire au decis sa se autoexcluda de la vot.
„Că asta-i AUR, la bază, un curent totalitar condus de niște derapați care n-au făcut suficientă școală cît să știe, dar totuși suficientă cît să știe ce prinde la proști.”
Ce interesanta va fi intalnirea la vot dintre derapatii AUR descrisi mai sus si aia cu multa scoala, cat sa stie ce prinde la dashtepti, USR gen!