De aproape un deceniu, dacă nu mai bine, partidele au învățat și aplică insistent câteva artificii de comunicare. În primul rând, televiziunile nu prea mai pot invita ce politician vor ele în diversele lor emisiuni de non-dezbatere. Invitații zilei sunt stabiliți de partide și cam aia e. Dacă vrei pe cineva de la un anume partid, pentru că te obligă CNA să ai invitați din toate părțile, atunci trebuie să accepți impusul partidului. Cam de aia nu apar oameni noi în spațiul public, pentru că partidele își promovează docilii, ascultătorii și agresivii, în funcție de interesele de moment. Oricât de bun ar fi un politician nou, tânăr, priceput, el nu va avea acces la emisiunile televiziunilor dacă nu este în grațiile șefilor sau ale responsabililor cu comunicarea partidului. Al doilea truc folosit la greu este punctajul. De aceea îi auziți pe toți politrucii rumegând live aceleași texte într-o zi: departamentele de comunicare stabilesc un punctaj de atins într-o anumită zi/săptămână, punctaj care trebuie atins de către toți reprezentanții partidului care apar în public. Lucrurile funcționează cam așa: dacă ești întrebat despre asta, răspunzi cu aia, dacă ți se reproșează asta, vii cu următoarele date și tot așa.
Despre un astfel de agresiv, Tase Stamule, am scris nu demult. Omul a fost răsplătit pentru agresivitate cu sinecuri în diverse consilii de administrație. Un alt agresiv, recuperat din lada cu inutilități a PNL este, de ceva vreme, Virgil Guran.
Virgil Guran–care nici el nu mai știe exact ce e: fost cadru militar, om de afaceri, politician– a prins un mandat de parlamentar ca membru al PNL în cadrul USL, în 2012. A trecut la PLR, partidul lui Tăriceanu, activând ca deputat în grupul PC-PLR, după care, ademenit cu o candidatură la Senat pe listele PNL, s-a întors la matcă. Din păcate pentru el, era al doilea pe listă într-o circumscripție unde PNL n-a prins decât un loc de senator. Așa că arămas fără coledzi. Norocul lui că, fără alegeri, PNL a ajuns la guvernare înainte de termen. Iar Virgil Guran a primit și el un post călduț în cancelaria premierului: consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului.
Ei, de-abia aici încep problemele morale ale domnului Guran și explicațiile pentru care este atât de ușor de ațâțat împotriva adversarilor, după modelul: Gurane, șo pe ei, mușcă!
În anul 2000, Virgil Guran a fost reținut de către procurorii din Cluj, într-un dosar de evaziune fiscală. După mai mulți ani de tergiversări, Virgil Guran a fost condamnat de către Judecătoria Turda la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Evident, domnul Guran a făcut apel. Apelul a fost, de asemeni, tergiversat, până când a intervenit prescripția specială. Adică domnul Guran nu a fost achitat la apel, ci pur și simplu nu s-a mai judecat nimic pentru că trecuse prea mult timp de la comiterea faptelor.
Dacă ar mai fi fost valabile spumele prezidențiale din ultimii ani, l-am fi văzut pe domnul Iohannis bulbucându-și discursul anticorupție înspre guvernul care a angajat un „penal“. Dar cum anticorupția este de domeniul trecutului, n-o să mai vedem asta. Îl vedem însă pe consilierul de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanuluispumegând la adresa celor care nu sunt de acord cu politicile șefului său. Oricum, bine că nu l-au pus la antifraudă…
Care sef? Ca n-o sa aiba ocazia sa-l cunoasca. Sunt pusi sa stea pe diferite scaune de unde sunt nevoiti sa ciripeasca conform partiturii. Tragedia e ca nu prea mai avem ,,de-ai nostri” nici macar pe scaunele mai putin importante. Ca alea de la varf sunt ocupate demult. Asa ca, masca pe figura si ,,ciocu mic”, ca a venit vremea ca ,,ei” sa fie la putere. Si sa nu cumva sa faceti febra daca vreti sa mai ciuguliti cate ceva.
mínte (mínți), s. f. – Înțelegere, spirit, inteligență, rațiune. – Mr. minte, megl. minti. Lat. mentem (Pușcariu 1090; Candrea-Dens., 1132; REW 5496), cf. alb. mënt (Philippide, II, 647), it., sp., port. mente, prov., fr., cat. ment. – Der. mintos, adj. (inteligent, înțelept, cu minte); aminte, adv. (în minte, în memorie), mr. aminte; aminti, vb. (a-și aduce în memorie; a menționa); amintire, s. f. (aducere-aminte; memorie); amintitor, adj. (care amintește); cuminte, adj. (înțelept, agil, prudent, avizat), cu prep. cu; cuminți, vb. (a fi cuminte); cumințenie (var. cuminție), s. f. (prudență, înțelepciune, înțelegere); mintesc, adj. (înv., mintal); cumințesc, adj. (înțelept).
Despre cine discutam? Pe amicul nu-l cheama Guran, ci…Curan. Altfel nu se explica neobrazarea sa. Il vad pe acest caporal zburlindu-se da generali onorabili, precum la racanii luii de pe timpuri, cand ii punea de planton.