Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Marcel, blestemul ariilor protejate

Zoom Marcel, blestemul ariilor protejate

Din decembrie 2020, Marcel Vela a încetat să mai fie băiețelul ăla arogant, cu aere de mare lider balcanic, înfofolit în geaca lui de luptă cu virusul și preadispus să treacă de la intonarea imnului la megafoanele mașinilor de Poliție la bălmăjeli bisericoase în care-i amesteca pe Dumnezeu, pe politicieni și, câteodată, pour la bonne bouche, și pe români. Căci da, Marcel Vela salvatorul, stâlpul de nezdruncinat al guvernelor Orban, nu mai este ministru de Interne. Este doar senator de Caraș-Severin, unul dintre cei 41 de membri ai grupului parlamentar al PNL din Senat, grup al cărui lider este Virgil Guran. Cât trebuie să sufere bietul Vela că nici măcar șef la senatori n-a ajuns, după ce l-a mâncat în dos să-și pună secretara pe lista decoraților de către președintele Iohannis.

Dar, mai marginalizat sau mai puțin marginalizat, Marcel Vela mai are ceva influență în partid, suficientă încât să poată merge mai departe cu nepotismele. Așa că, trăgând de sforile obișnuite într-un partid atât de onest precum PNL, Marcel Vela a reușit, deocamdată, să o impună pe Andra Pleșa, fiica partenerei sale de viață, în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Andra Pleșa nu este neapărat o specialistă în probleme de mediu, dar asta nu contează. Domnișoara a fost anul trecut candidata PNL la Primăria Caransebeș, primărie pe care Marcel Vela a condus-o timp de trei mandate, între 2004-2016. Dar n-a fost să fie, alegătorii din Caransebeș părând să nu aprecieze nici promisiunile domnișoarei și nici legăturile cu ministrul de Interne de atunci, adică Marcel Vela.

Ceva, totuși, i-a ieșit lui Vela în 27 septembrie: amicul și sponsorul său, milionarul Romeo Dunca, a devenit președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Ei bine, dacă ținem minte asta, vom înțelege mai bine de ce are nevoie Vela de un om supus la vârful Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Romeo Dunca nu s-a apucat să candideze la șefia CJ Caraș-Severin așa, de dragul oamenilor. De ani de zile, Dunca are planuri mari pentru turismul din județ, mai ales pentru amatorii de schi. Prin firmele Nordica Turism și Dunca Imobiliare, Romeo Dunca vrea să dezvolte domenii schiabile în zonele Muntele Mic și Nedeia, ambele arii naturale protejate. Muntele Mic fiind o zonă deja antropizată, nici Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și nici Ministerul Mediului sau asociațiile de ecologiști din zonă nu s-au opus dezvoltării turismului în zonă, astfel încât firmele lui Dunca au consturit și operează deja două instalații, una de telescaun și una de teleschi. Dar nu este suficient. Marele vis al actualului președinte al CJ Caraș-Severin este acela de a dezvolta mega-domeniul schiabil Nedeia. Or, aici se opune toată lumea, dar în principal Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Tot Dunca și-a mai construit, în 2009, fără a avea autorizație de construcție sau avize de mediu, o cabană cu amprenta la sol de 130 de metri pătrați lângă Vârful Brusturelui din munții Țarcu, sit Natura 2000 și arie naturală protejată. În 2017, instanța l-a obligat pe milionar să demoleze cabana, decizie păstrată și după apel, dar cabana se află în continuare acolo.

Ei bine, Andra Pleșa ajunge la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, sprijinită de Marcel Vela, partenerul de viață al mamei, și de Ionuț Stroe, propriul său partener de viață, urmând să facă tot ce poate pentru a ușura proiectele lui Romeo Dunca de a interveni brutal într-o arie naturală protejată și, eventual, de a-și păstra vila de pe munte, pentru a cărei construcție a cheltuit numai în ore de zbor cu elicopterul peste 500.000 de euro. În definitiv, dă-o naibii de natură. Important e să meargă afacerile și să curgă banii în conturile peneliștilor.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Ce inseamna zona “antropizata” ? N-am gasit in DEX,

 2. #3

  multumesc

 3. #4

  Sa incerce chestia asta in Canada, ca nu mai stie nimeni de el o viata. Un copac taiat ilegal in Canada (care are foarte multi copaci) = 20+ani de “concediu” (am o ruda care lucreaza de 20 de ani la o exploatare forestiera in Canada, unde 3 stampile = 1 copac taiat, 2 stampile=20 ani)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]

 • Munca la arat

  23 februarie 2021

  Este una dintre cele mai mari ironii ale guvernelor liberale din 2019 încoace faptul că ministru al Muncii este o doamnă care nu a muncit nici măcar o singură zi […]

 • Krepkaia

  16 februarie 2021

  La prima sa vizită în „străinătate“, adică la Chișinău, Nichita Stănescu a coborît din vagonul-restaurant aidoma zeilor care pogorau cu hîrzobul din cer, în aplauzele scriitorilor basarabeni buluciți pe peron, […]

 • Sărăcie pe bani grei

  16 februarie 2021

  Nu există nici un strop de inteligență în bugetul prezentat de guvernul PNL-USR-PLUS. Același tip de prostie înfricoșată și obedientă, arătată de Băsescu în 2010, cînd a tăiat salarii și […]

Ultimele articole