Am și eu două marote: încălzirea globală (mă rog, schimbările climatice) și vaccinările. Pomenește-o pe oricare dintre ele, spune că tu crezi în oricare dintre ele și gata, începe războiul.
Las știința deoparte. Schimbările climatice se întîmplă, punct. Vaccinările sînt necesare și nu provoacă autism, punct. S-au făcut jdemii de studii pentru ambele, sînt hiperverificate. Și totuși, conspiraționiștii nu vor să se răzgîndească, orice ar fi. Au făcut ăștia un experiment pe 2.000 de părinți, împărțiți în patru grupe. Unora le-au dat o broșurică prezentînd studiile care nu găseau nici o legătură între vaccinul ROR și autism. Altora le-au dat o broșurică despre pericolele împiedicate de vaccin. Grupa a treia a primit poze cu copii care sufereau de R, O sau R (dacă nu aveți habar, ROR = rujeolă, oreion, rubeolă). Iar ultima grupă a primit povestea unui copilaș care aproape a murit de pojar. Știți ce e cel mai trist? Nimic n-a funcționat. Părinții nu s-au răzgîndit, ba din contra.
A doua aventură e cu schimbările climatice. La fel, în ciuda faptului că 96% din cercetători sînt de acord că omul provoacă schimbări majore și pe care le-am putea scăpa de sub control, Congresul american votează încontinuu și aprobă inexistența încălzirii globale.
Se pare că ideile astea două (vaccinurile sînt periculoase și schimbările climatice nu există), pe care știința le invalidează zi de zi, sînt atît de bine împămîntenite în creierașele unora, încît orice informație care le contrazice pare o agresiune ce trebuie eliminată. Ajungem să credem minciuni pentru că adevărurile care ni s-ar releva altfel ne-ar putea schimba lumea prea de tot.
Dar există un truc. De cîte ori vă certați cu cineva pe una dintre astea două teme, există o cale simplă pentru a cîștiga: nu mai încercați să o faceți! Da, de cîte ori o discuție se transformă într-o ceartă, nu mai e un exercițiu de logică, ci o bătaie. Iar orice bătaie stimulează în oameni agresivitatea și nu mai contează cine are dreptate și cine nu. Contează cine e cu noi sau împotriva noastră.
Există un exemplu superb din campania electorală de la americani din 2004. Atunci candidau George Bush Jr. și John Kerry. Unor subiecți li s-a arătat cîte un filmuleț în care candidatul lor favorit se contrazicea pe sine însuși. În același timp li se scanau creierele cu niște mașinării de RMN. Nu candidaților, ci subiecților. Știți ce s-a întîmplat? Imediat ce recunoșteau faptul că filmul intra în contradicție cu modul lor de a vedea lucrurile, părțile de creier care gestionează logica și rațiunea luau pauză. Iar partea de creier care administrează atacurile ostile se activa și se ilumina pe RMN ca un brad de Crăciun. Totul se transformase din discuție în bătaie.
Concluzia e una singură: make love, not war. Pe bune, aveți mai multe șanse să cîștigați.
14 vizualizări