Ce legătură poate fi între scriitorul Mateiu Caragiale și Mircea Geoană, cel care a devenit numărul doi în NATO, după ce în politica autohtonă nu mai dădea nimeni nici un cartof scofîlcit pe el?
Unul dintre multele vise spulberate ale lui Mateiu Caragiale era să pătrunză în diplomație. În Craii de Curtea-Veche, Mateiu s-a răzbunat pentru așteptările sale neîmplinite. A dat pe răzătoare Externele și bănuitele apucături sexuale ale slujitorilor acestui minister. De fapt, îi cășunase pe un anumit înalt luător de decizii, poreclit Poponel, vorba vine.
În Craii, Mathieu, cum îi plăcea să se recomande, l-a încondeiat pînă și pe tatăl său a cărui producție literară o disprețuia, deși Caragiale bătrînul l-a recunoscut drept fiul său după o relație pasageră, l-a ajutat să debuteze ca poet și l-a trimis la studii la Berlin. (Recunoștința nu făcea parte dintre însușirile naturale ale lui Mateiu.)
După ce murit Caragiale taică-su, lipsitul de proptele Mateiu a trecut prin momente cît se poate de umilitoare. A învățat să facă anticameră de pomană și a ajuns la concluzia că are nevoie de o căsătorie cu o tipă bogată, dacă se putea și cu titlu, pentru a se realiza social. Asta i-a reușit, deși tipa cea bogată era mult mai bătrînă decît el.
Mircea Geoană, fiul unui general din Armata Română de pe vremea lui Ceaușescu, a izbutit să ajungă în Externe pe vremea FSN-ului. A devenit chiar ambasadorul nostru în Statele Unite, ca tînăr de viitor. Cum-necum, n-a făcut gafe, deși România devenise o țară nefrecventabilă după mineriada din 13-15 iunie 1990. Un oficial american mi-a spus mai tîrziu că mister Geoană avea instinct. Dar mulți ani mai tîrziu, cînd a devenit candidatul la președinție al PSD, lui Geoană i s-au scos pe ochi două lucruri. Că ar fi fost omul rușilor și că tatăl lui fusese general de Securitate. Dar marea lovitură Geoană a primit-o din partea lui papașa Iliescu, cel ce l-a decretat prostănac.
Geoană s-a trezit, din vedeta PSD-ului, un soi de Mateiu Caragiale pe care nu-l mai primea nimeni după moartea tatălui. Cum era însurat cu „Mihaela, dragostea mea!”, Geoană n-a încercat o căsătorie mai avantajoasă, ci s-a străduit să se descurce pe cont propriu, deși nu mai avea un partid în spate. Acum, cînd „prostănacul” a ajuns numărul doi în NATO, nimeni de la noi nu știe cum de a devenit el ceea ce e azi. Ce sfori s-au tras, fiindcă s-au tras, și cum de a ajuns un politician tot mai nebăgat în seamă din România al doilea om din NATO? Cum ar fi zis Mateiu Caragiale, care avea, fără mare temei, o părere extraordinară despre sine însuși: „Meritele mele au fost în sfîrșit recompensate!”. Care au fost însă meritele lui Geoană pentru care a ajuns numărul doi în NATO?
ei ash!
e omul lui soros !