106 – Văzând că războiul cu romanii e ca și pierdut, regele dac Decebal apelează la un vechi obicei local și întoarce armele, împotriva lui însuși.
1330 – Basarab prinde armata ungară condusă de Carol Robert de Anjou într-o trecătoare îngustă, și o distruge psihic aproape complet, bombardând-o de pe stânci cu ambalaje de chipsuri, peturi goale, mucuri de țigară și coji de semințe. Ungurii se văd nevoiți să se dea jos de pe cai ca să măture toată mizeria, ceea ce-i întârzie considerabil.
1394 – Mircea cel Bătrân îi învinge pe turci în bătălia de la Rovine. În memoria acelei victorii, domnitorul român introduce rovigneta, pe care trebuie să o achiziționeze toți participanții la trafic din Țara Românească.
1396 – Turcii îi înving la Nicopole pe cruciații din tabăra cărora făcea parte și Mircea cel Bătrân. Precizăm că la acea dată Mircea cel Bătrân nu era bătrân din punct de vedere biologic, dar i se spunea așa deoarece purta vara șosete la sandale.
1467 – Are loc bătălia de la Baia, unde Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin. În ciuda acestei victorii, care a rămas mai mult de palmares, voievodul român tot nu reușește să se califice mai departe la europene, din grupa de foc cu Ungaria și Turcia.
1475 – Ștefan cel Mare îi învinge pe turci la Vaslui. Se pare că Ștefan cel Mare a ales ca bătălia să aibă loc la Vaslui deoarece, din câte văzuse la Știrile de la ora 5, oamenii de prin părțile locului erau buni la crăpat cu toporul capul altor oameni.
1599 – Mihai Viteazul câștigă bătălia de la Șelimbăr și intră triumfător în Alba Iulia. Sperând că vor obține măcar doua portofolii de ministru, la Cultură, Mediu sau, de ce nu, Sănătate, secuii îi aduc voievodului român capul cardinalului Andrei Bathory.