Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Niște alegeri prea îmbârligate

Zoom Niște alegeri prea îmbârligate

Pentru că a început un nou an, primul din istoria recentă în care vom avea patru rânduri de alegeri și cinci zile de votare, au reînceput discuțiile despre comasarea a cel puțin două alegeri. Pentru că e disperare mare și pentru că cel puțin un partid, PNL, simte că aproape orice ar face va pierde pe toată linia în 2024.

Alegerile europarlamentare, a căror dată este deja fixată pentru 9 iunie, nu pot fi comasate cu nici un fel de alte alegeri. Nu o permite nici legislația europeană, nu o permite nici legislația națională, iar data fiind fixată la nivel european pentru toate țările membre UE, alegerile nu pot fi împinse înspre toamnă-iarnă, atunci când vor avea loc localele, prezidențialele și parlamentarele.

 

Mai este ceva de care

adepții comasării alegerilor trebuie să țină cont: recomandările Curții de la Veneția și deciziile Curții Constituționale a României, care stabilesc unele limite. Comisia de la Veneția recomandă ca legislația electorală să nu se modifice cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Este doar o recomandare, nu o obligație, dar este o recomandare de care s-a cam ținut cont.

Pe cealaltă parte, CCR a dat deja câteva decizii prin care a declarat drept neconstituționale încercări de modificare a legislației electorale care au avut loc cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. Mai mult, în 2012, CCR a mai creat un precedent, când a acceptat drept constituționale modificările aduse legii de organizare a referendumurilor, dar a statuat că acestea vor putea fi aplicate de-abia după un an de la modificarea legii, pentru a fi respectate recomandările Comisiei de la Veneția.

 

Așadar, chiar dacă nu există

vreo prevedere legală sau constituțională care să împiedice modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, cu siguranță nici o modificare adusă vreunei legi electorale cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri nu va trece de CCR. Așadar, dacă PNL își dorește mai mult victoria și insistă pentru comasarea vreunui tip de alegeri, trebuie să se miște repede și să obțină voturile necesare în următoarele câteva luni.

Cum cele șase luni curg de la data propusă pentru organizarea alegerilor, probabil că ultimele luni în care s-ar mai putea modifica legislația electorală astfel încât să permită comasarea vreunei runde de alegeri sunt martie sau aprilie. Dar, pentru că mandatele aleșilor locali nu pot fi scurtate cu nici măcar o zi, dar nu pot fi prelungite decât în situații extreme, la fel stând lucrurile și în cazul mandatelor parlamentarilor, cam singurele alegeri cu a căror dată se mai poate jongla sunt cele prezidențiale. Localele trebuie să aibă loc fie pe 29 septembrie, fie o săptămână, maximum două mai târziu, deci în octombrie, iar parlamentarele nu pot avea loc mai devreme de 1 decembrie.

 

Legislația actuală prevede

că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în luna anterioară celei în care se termină mandatul președintelui în funcție. Asta înseamnă că alegerile prezidențiale nu pot avea loc decât în noiembrie. Pentru a putea comasa prezidențialele cu localele sau cu parlamentarele, trebuie modificat articolul 5, alineatul 1 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar acest lucru trebuie să se întâmple fie până în luna martie, dacă prezidențialele ar urma să aibă loc în septembrie-octombrie, fie până în luna mai, dacă prezidențialele ar urma să aibă loc la începutul lui decembrie.

Așadar, dacă PNL chiar insistă să comaseze prezidențialele cu localele sau cu parlamentarele, trebuie să se miște repede și să convingă PSD să voteze pentru comasare. Dar fiind vorba despre legi organice, doar voturile PNL și PSD nu ajung pentru a atinge 66%.

 

Ce este mai grav, însă,

este că PNL nu vede pericolul comasării prezidențialelor cu localele sau cu parlamentarele. În ambele cazuri, rezultatul va fi nu creșterea rezultatelor PNL, ci transformarea AUR în al doilea, dacă nu chiar primul partid al României.

În cazul comasării alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor, AUR, al cărui candidat se va bate pentru turul al doilea, dar care nu are structuri în teritoriu, nu are absolut nici un ales local, nimic, va ajunge să aibă peste 30% din administrația publică locală, voturile pentru Simion regăsindu-se și în voturile pentru primari, consilii locale, consilii județene, președinți de consilii județene. În cazul în care s-ar comasa localele cu turul 2 al prezidențialelor, atunci AUR va obține minimum 45% din voturile pentru autoritățile locale. Ceea ce ar fi un adevărat dezastru.

Lucrurile ar sta cam la fel și în cazul în care s-ar comasa prezidențialele cu alegerile parlamentare: dacă parlamentarele ar avea loc în același timp cu primul tur al prezidențialelor, AUR ar ajunge la aproximativ 30% din locurile din Parlament, iar dacă parlamentarele ar avea loc în același timp cu turul al doilea al prezidențialelor, AUR ar putea trece de 50%, iar George Simion ar putea ajunge președintele României.

 

În acest moment,

chiar dacă nu vrea să accepte acest lucru, PNL a pierdut orice șansă de a mai fi un partid care să bată cu pumnul în masă la orice negocieri cu PSD. Dacă sondajele și trend-urile actuale se confirmă, PNL va fi cu siguranță doar al treilea partid la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Nu este cert nici că PSD ar putea fi primul, dar PNL nu va atinge, cel mai probabil, 20 de procente.

Singura șansă a PSD de a nu ajunge al doilea partid ar fi să nu apară o împăcare de ultim moment între Simion și Șoșoacă. Doar candidatura separată a partidelor conduse de aceștia din urmă va ține AUR sub 30% și-i va permite PSD un scor cu doar câteva procente mai mare decât AUR. Oricum, va fi o luptă strânsă.

Scenariile pentru locale comasate cu prezidențiale sau prezidențiale comasate cu parlamentare le-ați citit mai devreme în acest articol, iar ele se bazează pe datele actuale din sondaje, pe faptul că trend-ul PNL este de scădere, al AUR și al ȘOȘ de creștere, iar al PSD de stagnare, precum și pe comportamentul electoratului român în situații similare, de-a lungul timpului, în ultimii 34 de ani.

Imaginați-vă că se comasează localele cu turul al doilea al prezidențialelor. Nu vor mai exista decât două partide, două voturi posibile: cu Simion și AUR sau cu, cel mai probabil, PSD și candidatul său. Chiar dacă Simion ar pierde, ar face-o la diferență de 3-4 procente. Și-ar trage partidul atât de tare în sus, încât jumătate din administrația publică locală ar fi AUR. În condițiile în care AUR nu a avut suficienți oameni pentru a-și umple corespunzător listele pentru parlamentarele de acum patru ani, închipuiți-vă ce oportuniști, nepricepuți și ariviști va aduce în administrația locală, în consilii, în primării și consilii județene. Un salt înapoi al administrației locale cu minimum 20 de ani.

Chiar dacă ar pierde alegerile prezidențiale, pe valul ăsta de entuziasm AUR și Șoșoacă ar putea ajunge ca la parlamentare să formeze, împreună, majoritatea și să dea prim-ministrul.

Și închipuiți-vă un tur al doilea al prezidențialelor comasat cu parlamentarele. Cu AUR ajuns la același scor cu candidatul Simion, deci minimum 45%, plus procentele lui Șoșoacă, am avea iar un Parlament cu majoritatea AUR-ȘOȘ, prim-ministru de la ei. Și cum ar fi ca, în oricare dintre aceste variante, Simion să mai și câștige prezidențialele?

Vis.

 

PNL, știm,

este un partid plin de jucători de șah de mâna a treia care se consideră strategi geniali. Dar chiar și ei și-ar putea da seama cât de greșită ar fi comasarea prezidențialelor cu oricare alt rând de alegeri. În primul rând pentru că nu au un candidat la președinție care să se bată cu Simion pentru turul al doilea. Nu au acum și nu vor avea nici la toamnă. Din acest motiv, pentru ei asocierea alegerilor prezidențiale cu orice alt tip de alegeri va însemna revenirea la statutul de partid istoric, în drum spre istorie și irelevanță. Au mai fost acolo, le place.

Singurii care pot salva PNL de această vrie suicidală sunt Marcel Ciolacu și PSD, care trebuie, în primă fază, să întârzie cât mai mult modificarea legilor electorale, până când aceasta devine imposibilă legal/constituțional.

Dar, după europarlamentare, PNL va constata că oricum a pierdut și că nu are altă șansă decât să meargă la remorca PSD, să nu-și desemneze un candidat propriu la președinție și să înghită o alcătuire a listelor comune în varianta 1 la 3.

Până la urmă, asta e ciudat la PNL: un partid cu atâția șahiști este ținut în șah de niște oameni care par să nu fi jucat toată viața decât table, iar matul nu este, în acest joc, decât o chestiune de acceptare. Dureroasă, dar cu atât mai necesară.

6 comentarii

  1. #1

    ma surprinde „analiza” lui Hillerin, pe care il ciresc de multi ani.pare scris de altcineva.nu sunt de acord cu premisele – ca pnl ar fi jucatori de sah, psd de table si aur de pacanele. nivelul este acelasi la toate 3 doar ca pnl are aroganta celor care asculta manele dar spun ca ei niciodata nu ar face asa ceva, desi le urla salam din casti, psd par sa fie cu popularele si lautareasca in surdina iar aur pe dani mocanu. inr eal life insa nivelul este aproape acelasi – analfabeti, repetentii clasei ( ciuca este un repetent de top, agramat, 6 clase sub dancila, care a castigat loteria celor care trec clasa 20 de ani la rand, fara a invata mai mult decat cititul pe litere).dar cand scoala o predau serviciile nu este de mirare. analfabeti mai gomosi si arogantica in pnl nu exista – uitati-va la bolos – acest frate de schimonoseala al lui grindeanu – 2 nulitati cu facultati incepute la aproape 30 de ani.ciolacu pare un geniu pe langa ei – desi este si el un alt elev silitor din scoala serviciilor. si acum – ca si acum 20 de ani (iliescu vs vadim) se plimba sperietoarea aur prin piata – uitati cum vin extremistii muica dela aur – uitam insa ca si aur sunt tot elevii serviciilor, dar da din clasa de elevi cu dizabilitati. o sa vina helvig sau geoana sau kovesi(desi corupta nr 1 a tarii si-a pierdut electoratul tefelist) si o sa-i ia coroana lu simion..sau monster inc – Burduja – factiunea veche a securistilor cu sprijin de peste ocean -( aces andrei caramitru care nu are nici notiunile economice, dar are sangele rece al unui deturnator de tara varan – si principalul actor al loviturii de stat, experimentul american pentru atacul din congres princ are l-au scos pe trump pe linie moarta)sa nu uitam de serviciile secrete ce au propulsat analfabetii de la SNSPA – USRistii care au pus capac finantelor tarii(Ghinea, Barna, drula, Clotilde – toti agentii infiltrati dar cu ajutor din servicii secrete externe). In toate cazurile insa la alageri veti alege dintre : SRI, SIE sau serviu de informatii al armateifiecare cu cate minimum 2 factiuni si partide, dar care acopera 100% spectrul politic. traim ultimii ani ai capitalismului in romania – vom fi cobaii noilor experimente statale fiind capul cel mai plecat din lume al unqului sam – vom avem fascismo-comunisto-capitalisto jihad autohton primii din lume – pana cand se va satura unqiul de experiment si va nivela zona.poate atunci o sa mai fi sanse ca cai 300 ramasi sa cultive ceva mai bun. dar tare mie ca cei ramasi vor fi gandacii de bucatarie – useristii, penelelistii auristi si grindenisti bolosisti cae vor crea un frankenstein si mai hidos.

  2. #3

    In materie de MAT( ex. Monopol al Alcoolului si Tutunului -de pe vremuri), penelistii mai noi ar trebui sa se adreseze mai vechiului lor coleg, Orban cel Bun.

  3. #4

    Frumoasa analiza dar fara fundamentare reala: una e ce vor partidele si diversii candidati si altele sunt ordinele politice si chiar directe venite de la ‘ licurici’!! ( care sint mai multi,data asta)totul e un circ de media: vom vedea clar cu o saptamina inainte de alegeri care e trendul preferintelor straine! Deocamdata sint jalnici.

  4. #6

    Am avut un sentiment de „sa stii ca asta are dreptate” de la primele randuri si nu mi s-a sters pana la final. Si oricate variante contra imi treceau prin minte pe masura ce citeam, cele din articol pareau mai realiste. Probabil trebuie sa mai punem niste marje de eroare, dar situatia ca asta ar fi. Imi doresc din tot sufletul ca, la finalul lui 2024, sa nu ne trezim ca ne intoarcem la acest articol si sa spunem „ce dreptate a avut”…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta