Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nordicii fac mereu filme bune? Trololololol

Zoom Nordicii fac mereu filme bune? Trololololol

Tina este o slută cu uniformă de vameș, singura creatură capabilă literalmente să miroasă ticăloșii care-i trec pe dinainte. Stă pe un coridor sinistru de vag iluminat, amintind, parcă, de obscuritatea de sub un pod, și amușinează ca un cîine urît ori de cîte ori îi trece cineva prin față. Ieri a prins un minor cu prea multe sticle de băutură. Azi un ciudat cu un stick plin de porno cu minori. Mîine cine știe ce îi va aduce soarta înaintea nărilor?

Și iată că soarta pare să-și facă milă de hidoșenia ei și îi aduce în tunel un nasol la fel de urît ca și ea. Poate chiar mai urît, pentru că nasul ei de cîine abuzat de evoluție mai are puțin și își pornește și girofarul, atît de mare e nivelul de alarmă. Mica investigație nu pare să descopere decît o dubioasă aberație biologică, deci Tina simte că e cazul să abordeze problema de la om la om, așa cum e învățat orice agent al Securității, fie ea și a Frontierelor.

Destul să spun că sintagma “de la om la om” are o doză serioasă de ironie în cazul de față, pentru că filmul ține cu dinții de realitate doar pentru a pregăti mai bine momentul în care realismul magic va inunda ecranul și imaginația spectatorului.

Eram familiarizat cu pasiunea nordicilor pentru asemenea devieri fantastice. Acum 11 ani, Let The Right One In se dovedea o bijuterie a genului, scoasă din mintea năzdrăvană a lui John Ajvide Lindqvist și șlefuit de Thomas Alfredson cu un talent pe care Hollywood-ul nu îl mai are de ani de zile.

Același Lindqvist și-a exprimat demonii și piticii în povestea de față și, prin urmare, astrele păreau să zîmbească.

Din păcate, cerul Suediei e acoperit de nori grei și groși, buni să sugrume lumina universului și să gîtuie farmecul și inspirația.

Unde Let The… era zvelt, nervos, mesmerizant în mister și brici în replici, Border e îngălat și plictisitor. Regizat de un băiat fascinat probabil de modul în care se usucă vopseaua albă mată și jucat de inși incapabili să transmită cele mai primitive emoții de la granița dintre uman și animal, filmul se tîrîie precum un melc șchiop înspre un final la fel de previzibil ca și urmarea combinației de must și prune. Deși, sincer, ultima tind să cred că e net mai calitativă.

Marea revelație, și anume că Tina e bună să cînte “Herr Mannelig herr Mannelig trolofven i mig”, e surprinzătoare pentru cei care n-au auzit de mitologia nordică în viața lor și insistă că o asemenea mutră e tipică doar Neanderthalienilor. Revelațiile ulterioare, despre șvezii care s-au comportat cam nazist cu tot neamul ei, intră deja în zona ridicolului și a literaturii conspiraționiste scrisă de feministe tunse asimetric.

Povestea alternează între o investigație scrisă prost și idila dintre cei doi urîți doar pentru că, realist vorbind, trebuie să-i dai spectatorului și altceva decît doi hidoși în curul gol care fac cele mai antierotice chestii pe care le fac probabil hîzii. Înțeleg ideea de estetică a urîtului și apreciez cînd un artist știe să scoată frumos din bube, mucegaiuri și noroi. Filmul însă n-are o asemenea capacitate de înțelegere. El atinge orgasmul creativ cînd umple ecranul cu bicisnic și dezgustător. Anul trecut, Border era mîndru să cîștige la Cannes premiul “Un certain regard”. Bine că nu i-a spus nimeni că titlul complet era “Un certain regard plin de scîrbă”.

Border. R.: Ali Abbasi. Cu: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]