Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu contează dacă ești vinovat, contează să ai un procuror bun

Zoom Nu contează dacă ești vinovat, contează să ai un procuror bun

Dacă ești taximetrist și mergi noaptea pe un drum pustiu ai două posibilități: fie ești om cinstit și atunci ai o studentă moartă în portbagaj, fie urmează să fii jefuit de puțoiul pe care îl cari spre casă.

Din păcate, Ministerul Turismului și miniștrii lui au fost și sînt nulități. N-au atras turiști nici cît ar atrage un securici muște cu o mostră de discurs. Deci n-avem destule japoneze pentru taximetriști, deci destinul se simte forțat, deci clientul s-a simțit fatalmente obligat să scoată cuțitul.

În urma unui straniu transfer de proprietate, la fel de straniu ca orice act de schimb de terenuri semnat de un demnitar român, micul tîlhar a devenit taximetrist și posesor de portofel.

Și taximetristul? El a devenit trist pentru că, v-am spus deja, taxiul plecase cu altcineva. Să avem proprietatea termenilor. Apoi, după ce-a alertat Poliția, a devenit victimă.

Spre dimineață, cînd micul tîlhar a reușit să se implice elegant într-un accident și a fost prins, fostul taximetrist a devenit vag bucuros. Și-a recuperat actele, a primit înapoi tableta, și-a văzut mașina. Mă rog, mașina și șanțul în care zăcea.

Pe finalul poveștii noastre, hoțul a fost dus la tribunal. Probele zăceau pe masă, declarațiile erau clare, decizia era o simplă formalitate. Așa că tîlharul a fost eliberat de urgență. Nu vă mirați, în definitiv cetățeanul nu reușise să omoare pe nimeni. Și atunci, taximetristul și-a desăvîrșit metamorfoza și, alături de toți oamenii cinstiți din România, a devenit, nu știm pentru a cîta oară, fraier.

Dacă vă întrebați cumva de ce a fost posibilă o asemenea măgărie – pardon, nesimțire, pardon, aberație legală –, atunci vă răspundem: n-are nici o legătură cu procurorul de caz.

Sîntem siguri că procurul este o persoană demnă, respectabilă, integră și gata să apere demnitatea Justiției pînă la capăt. Sau, dacă preferați, cu aceeași hotărîre cu care dădea sfaturi și consultații juridice unui vameș implicat în traficul de țigări.

Dar nu vă ambalați și nu înjurați Justiția. Ea și-a făcut datoria. Și iată cum: mai întîi povestea a fost anchetată, apoi CSM a decis că derapajul trebuie să aducă excluderea din magistratură, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a intervenit prompt și a dispus reintroducerea în sistem. Asta așa, ca să fie în ton cu românii care cer de ani de zile reintroducerea Justiției în locuri unde nu răsare soarele. Soarele adevărului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite