Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu mă-ntreba cum am făcut primul taragot

Zoom Nu mă-ntreba cum am făcut primul taragot

Zilele trecute, un nou cuvânt a apărut de nicăieri în vocabularul altfel sărac al știrilor de televiziune. Cunoscutului interpret de muzică populară Dumitru Fărcaș i s-a furat taragotul, iar pentru mulți, nefericitul incident a părut o manevră de PR a lingviștilor de la Academie, care au vrut să impună pe această cale un nou termen. Taragotul, un instrument muzical de suflat adus de turci din Asia și perfecționat de maghiari în Evul Mediu, se afla în tr-un microbuz parcat în fața Ateneului. Hoții au gândit acțiunea în detaliu și au acționat în haită. Câțiva l-au ținut de vorbă pe șofer, în timp ce altul sau alții s-au furișat în mașină și au furat taragotul și un acordeon, de care, aparent, nu-i pasă nimănui. Adevărul e că un taragot poate fi valorificat foarte ușor. Câți dintre noi nu s-au dus în talciocul din Vitan ca să-și cumpere un taragot mai ieftin, la mâna a doua? Mă rog, se pare că experiența asta nu e foarte comună.

Atunci când și-a dat seama de furt, Dumitru Fărcaș a încercat să-i înduplece pe hoți dându-le un argument cât se poate de rațional: taragotul ăla, fiind vechi, e și foarte scump, și, prin urmare, n-au ce face cu el. Dar omul, nefiind naiv, nu s-a bazat doar pe strategia asta. Le-a transmis hoților și că instrumentul ăla are o mare valoare sentimentală, deoarece a dat pe el mulți bani la care ținea enorm. Se pare că expunerea mediatică a furtului a ajutat până la urmă, pentru că taragotul a fost găsit de un bucureștean și predat la Poliție.

Scenariul sună, cumva, ca furtul unei mașini de lux de la un interlop periculos, căruia hoții îi returnează speriați automobilul, cerându-și iertare și explicând că n-au știut cu cine se pun. Aparent, nimeni nu vrea să supere temuta tagmă a cântăreților de folclor. Sunt genul de oameni care oricând îți pot interpreta o suită din Țara Moților de nu te vezi.

Înțelegem, de asemenea, că Dumitru Fărcaș venea de la Slobozia, unde tocmai avusese o cântare, și trebuia să participe la un concert în onoarea lui Gheorghe Zamfir. După ce a rămas fără taragot, n-a mai putut să urce însă pe scenă, pentru că, aparent, nu știa să cânte decât la instrumentul care i s-a furat. Cu alt taragot ar trebui, mai mult sau mai puțin, să o ia de la capăt. Când auzi asta, nu poți să nu-i admiri puritatea sufletească și încrederea în oameni, mai ales în vigilența șoferilor de microbuz.

Tot cu ocazia furtului de lângă Ateneu, am aflat cu surprindere că Dumitru Farcaș e cel mai mare taragotist de pe glob. Ceea ce nu e mare lucru, pentru că nici nu prea se înghesuie lumea să cânte la taragot. Singurele țări în care e popular instrumentul ăsta sunt România și Ungaria. Pare mai mult o chestie de rivalitate locală. Când auzi asta, te gândești deja că data viitoare e rândul ungurilor să dea cel mai mare virtuoz al taragotului din lume, căruia să i se fure instrumentul obscur dintr-un microbuz.

81 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta