La începutul secolului, acum aproximativ zece ani, pe când activam temporar în industria advertising-ului, am asistat la niște negocieri comerciale care mi s-au părut și atunci, și mi se par și acum destul de paralele cu profesionalismul media. Un important client din lumea auto negocia, prin intermediul agenției, apariții într-o emisiune de publicistică. E vorba de Pro Motor, emisiunea care se ocupa, pe vremea aceea, de noutăți din lumea auto și din cea a motorsport-ului. Negocierile au fost finalizate cu succes, totul s-a făcut legal, pe bază de contract, PRO TV încasând câte 1.500 de euro plus TVA pentru fiecare apariție a unui model produs de respectivul client în emisiunea “nepublicitară” despre automobile. La patru apariții, clientul beneficia și de un bonus. Desigur, materialele erau prezentate pe post drept drive-teste cu mașinile respective, fără a fi marcate ca publicitate.
Dacă ne amintim că în aceeași perioadă se desfășura promovarea agresivă a numitului Becali Gheorghe, în știri sportive și emisiuni de divertisment, promovare care s-a dovedit a fi fost făcută pe bază de contract, contra sumei de 50.000 de euro, avem o imagine destul de clară a modului în care funcționa și funcționează încă business-ul mediatic al celei mai performante televiziuni românești.
După cum am mai spus, atâta vreme cât există contracte și se plătesc taxe, fiscul nu se poate plânge de vreo ilegalitate. CNA-ul ar avea, eventual, ceva de spus, căci materialele publicitare respective încalcă legea audiovizualului, mai ales că, nefiind marcate ca publicitate, induc publicul în eroare și mai și depășesc numărul maxim de minute de publicitate permise într-o oră de emisie. Dar CNA nu funcționează ca o procuratură paralelă și nu poate avea acces la contractele confidențiale dintre postul TV și diverși clienți de publicitate mascată.
Iar acum, după această introducere în măruntaiele nevăzute ale afacerilor pline de talent de la PRO TV, vine și momentul să ne punem niște întrebări la care nu ne pot răspunde, deocamdată, nici acte și nici mărturii directe.
Ați observat, de exemplu, cât de des apare Traian Băsescu în ultima vreme la PRO TV? Nu în jurnalele de știri, unde, de altfel, îi este locul, ci în alte emisiuni. După 20 de ani, de exemplu, a devenit o emisiune săptămânală în care apare Traian Băsescu. În rarele emisiuni în care n-apare Traian Băsescu, pentru a lansa mesaje cu bătaie lungă (cum ar fi anunțul că-și va cumpăra teren agricol), producătorii și realizatorii improvizează și ei cum pot. Dar După 20 de ani nu ajunge. De obicei, după o apariție “serioasă” la După 20 de ani, PRO TV mai programează, în aceeași săptămână, și o apariție ușor mondenă la Măruță. Acest tip de pachet de promovare seamănă uluitor cu strategiile aplicate în promovarea lui Becali sau de modelul de business al Pro Motor. Nu putem bănui, totuși, că președintele ar plăti pentru aparițiile sale sau că în spatele acestor apariții s-ar afla sponsori generoși care încheie contracte legale cu PRO TV. Astfel de înțelegeri se fac la un alt nivel atunci când vine vorba de oameni politici cu grad mare. Să nu uităm, totuși, că PRO TV a avut parte de scutiri de impozite de parcă ar fi fost o întreprindere de stat, nu o firmă serioasă, cotată la bursa americană. Să nu uităm, de asemeni, că deși evită pe cât poate politica, eliminând talk-show-urile, ba chiar și emisiunile de satiră politică, PRO TV continuă să domine piața, fiind un vehicul foarte bun pentru orice politician care are un partid de crescut.
Așa că nu ar trebui să vă mirați că mesajul președintelui Băsescu ajunge la mulți oameni, făcând PMP-ul să urce în sodaje. Doar are la dispoziție o ditamai mașinăria de difuzare. Și nu, nu plătește Traian Băsescu pentru asta. Vom plăti toți, la următoarea anulare a taxelor pe care PRO TV le datorează statului.
2 vizualizări