Serialul ăsta are două target-uri mari și late: ăia mici care habar n-au de știință și cei care au prins, în anii ’80, serialul Cosmos: o călătorie personală, cu Carl Sagan în rolul principal și coloana sonoră a lui Vangelis. Originalul a fost făcut în 1980 și, printr-un miracol, a ajuns să fie difuzat și la noi joi seara, pe vremea lui Ceaușescu. Era aproape singura chestie mișto de la TV, acum treizeci de ani.
Iar Cosmos: odisee în timp și spațiu este cam la fel cu originalul. Doar că e o producție nouă, pentru copii și nostalgici. Dar și pentru cei care l-au ratat acum ceva vreme pe Carl Sagan (e băiatul ăla care a spus că toți sîntem praf de stele).
Și nu e un update, cu tot ce s-a mai întîmplat în știință în ultimul sfert de secol. Sînt cam aceleași idei (trebuie repetate, pentru că sînt profunde, serios), dar tehnica și efectele speciale sînt aduse la zi. Cam ca noile Star Wars față de alea vechi, cu Harrison Ford. Doar că muuult mai bune. Serialul, difuzat pe National Geographic duminică seara, mai are o chestie drăguță (printre multe altele). Cînd e vorba de personaje istorice, în loc de filmări nițel penibile, cu actori care se dau Newton sau Galilei, se folosesc de animație. Și merge!
Chiar dacă nu aduce nimic nou față de alte documentare, Cosmos nu aduce nimic nou într-un mod spectaculos și captivant. Iar pentru cei care nu stăpînesc deloc concepte din fizica cuantică, gravitație și cosmologie, dar vor să pară educați pe la chefuri, serialul ăsta e un must. Cît despre Neil deGrasse Tyson, am un singur cuvînt: serios? Om de știință? Tipul e cool ca o vedetă rock și e urmașul natural al lui Sagan, cu care s-a și întîlnit la 17 ani, după cum emoționant povestește el însuși.
Pînă la urmă, Cosmos n-o să prindă la ăștia care încă mai cred că totul a fost făcut acum 7.000 de ani, Soarele se învîrte în jurul Pămîntului, iar vaccinurile le fac rău copiilor. Pentru că unor oameni pur și simplu nu le poți deschide ochii. Și, din păcate, sînt peste tot printre noi. Dar poate niște copii văd serialul ăsta și, dacă nu-și educă părinții ignoranți (colegi de generație cu noi), măcar or să fie suficient de inteligenți cît să-i ignore.
Cosmos: A Spacetime Odyssey, documentar, 2014. Difuzat la noi de National Geographic.