Să te trezești după ploaie că grădina este portocalie
nu e de ici, de colo. Dar să știți că nu ploaia este vinovată, ci melcii. Niște limacși portocalii cum nu s-au mai văzut pe la noi, vioi, cărnoși, mari și băloși. Care toacă tot, de la frunza de trandafir la varză. Sunt atât de mulți încât îți umblă peste tot, pe zidurile casei, pe masă, pe geamuri, pe găini, pe porc.
Se întâmplă în județul Argeș, în special în zona musceleană, care s-a pricopsit încă din 2010 cu această plagă. Oamenii s-au luat cu mâinile de cap când au văzut că ploile de primăvară nu mai încetează, pentru că știau la ce să se aștepte. Invazia a început însă cu adevărat prin iunie. O pensionară văduvă din Mărcuș a crezut că a venit apocalipsa când s-a trezit și a văzut pe geam zeci de limacși care mai aveau puțin și înghițeau de tot lumina zilei. Ba chiar un uncheș din Bughea de Jos susține că i-a dispărut câinele și că – după ce l-a căutat o zi întreagă prin livadă, pe stradă și prin sat – l-a găsit mort în coteț, acoperit de melci portocalii. Sărmanul câine, răpus în somn de micii monștri târâtori, nu este singurul martir al legendelor muscelene legate de această invazie. Mai sunt cocoși, capre și chiar o vacă cu ugerele devorate de acești limacși. Oamenii se apără cum pot și se scoală cu noaptea în cap pentru a culege din curte vreo două-trei găleți de limacși portocalii.
Partea proastă e că nu au ce face cu atâta carne.
Au dat-o la găini și n-au mai ouat, au dat-o la porc și s-a năclăit în gură cu bale de limax atât de tare încât a dat strechea în el. Striviți cu maiul și aruncați lângă gard, se împut de zici că ascunzi un cadavru în grădină.
Dar cine este acest extraterestru bălos, portocaliu, tupeist, cu două coarne negre? Numele lui științific este Arion rufus, nume ce poate că nu spune mare lucru. Însă denumirea comună este cât se poate de elocventă: limaxul ucigaș. Ucigaș pentru că este, printre altele, și mâncător de carne, dovedit până acum că s-a dedat la carne de melc, din acela de-al nostru, neoș. Provine din nord-vestul Europei și a făcut ravagii în ultimii zece ani prin fermele europene. De câțiva ani este și la noi, deocamdată izolat în județul Argeș, cauzator de ravagii în regiunea Muscel. Se pare că a fost introdus accidental cu pământ de flori importat din Olanda, iar olandezii probabil că nu ne vor în Schengen până nu ne umplem și noi de limacși portocalii.
Cine ar fi trebuit să controleze aceste importuri, cine ar trebui să le oprească, cine ar trebui să evalueze impactul ecologic și economic al acestei invazii? Nimeni, pentru că pe la Agricultură, de pildă, specialiștii sunt ocupați cu implementarea legilor europene în domeniu, nu cu implementări de limacși. Așa că este posibil ca, în scurt timp, Argeșul să devină un județ portocaliu. Pentru că, iată, ce nu s-a înfăptuit politic, măcar să se poată înfăptui biologic.
Si eu am vazut la socru-meu in DB.
O idee: „limacsii portocalii ucigasi” e un nume foarte bun pentru nationala Olandei. Portocalii sunt, ucigasi sunt, mai trebuie sa creasca la viteza si la plonjoane, sa arate ca Robben sau Van Persie.