Traseist, primar și cadru universitar
În urmă cu două săptămîni, v-am stricat deranjul cu ceea ce poate părea un banal caz de plagiat. Pentru că, fiind vorba de PNL, un partid condus de Ciucă & Bode, plagiatul pare mai degrabă o condiție de promovare, nicidecum o piedică în calea succesului.
E vorba de Gabriel Pleșa, primar la Alba Iulia, ales pe listele USR și transferat la începutul anului de echipa minunatului Florin Roman, master și autor de cărți inexistente. Și nu-i tocmai un caz banal. Pentru că, așa cum vedeți în pozele din textul ăsta, asistăm la un plagiat atît de grosolan încît copy/paste-ul pare o victimă abuzată pe parcursul a sute de pagini. Bașca, pentru că e cel puțin ridicol, nicidecum banal, plagiatorul Pleșa se prezintă, pe site-ul Primăriei Alba Iulia, drept un om cu doctorat în sociologie. Cu toate că, în realitate, e doctor plagiator în management. Unde mai pui că, în același CV oficial, omul insistă că și-a obținut doctoratul de la Academia de Științe Economice, nu de la Academia de Studii Economice, cum se cheamă instituția și cum apare, de altfel, pe coperta lucrării lui. Însă, mai departe de toate aceste aspecte, care, e drept, sînt amuzante și edificatoare cu privire la impostura edilului PNL, mai grav este că în baza acestui plagiat omul a ajuns cadru universitar. Da, da, Gabriel Pleșa este profesor asociat, și nu la vreo privată de doi lei, ci tocmai la UTCN, Politehnica din Cluj-Napoca. Unde predă un curs de managementul muncii, tocmai el, posesor de titlu științific obținut prin nemuncă.
Mediul academic tace timid
L-am sunat pe Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca, unde edilul plagiator e cadru asociat. Calm, ardelenește, omul s-a declarat surprins să audă așa ceva. De altfel, aflase din ancheta noastră, pe care i-o trimisesem în prealabil. Despre vreo eventuală decizie, ca urmare a dezvăluirilor… nu e cazul. Nici nu are vreun instrument la îndemînă, ne-a declarat profesorul Țopa. Așa că va aștepta, calm, ardelenește, în liniște, să se pronunțe ASE. După care mai vedem. Nu există, pare-se, concept de suspendare, pînă la lămurirea situației. Nici măcar în condițiile în care Pleșa n-a contestat acuzația vreo clipă.
Pînă la urmă, UTCN l-a angajat pe post de profesor asociat deși nu lucrase nici o singură zi în învățămînt și era absolvent al Facultății de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini, imediat după Revoluție, iar doctoratul plagiat și-l luase la 16 ani distanță. Fără să aibă treabă o secundă măcar cu educația. Dar era primar, și tocmai la Alba Iulia, unde UTCN are o extensie.
L-am sunat și pe profesorul Valentin Naumescu, de la UBB. Din cursul domniei-sale a copiat Pleșa cel puțin vreo 20 de pagini, copy/paste grosolan. La fel de calm, poate puțin mai surprins că nu l-a citat, ceea e i-ar fi plăcut, profesorul Naumescu va aștepta și el. Pe de altă parte, nici măcar n-a fost atît de surprins de plagiat, căci anii ăia nebuni, 2000 și ceva, sînt un fel de perioadă de glorie. Profesorul Naumescu e și membru într-una din comisiile CNATDCU, nu cea de management, domeniu în care e plagiatul. Oricum n-ar fi contat, căci decizia, pe noua lege, ține de universitatea care a emis titlul, adică de ASE. Așa că profesorul Naumescu va aștepta și el. Iar după ce va veni decizia tot nu va face nimic, în civil, ne-a zis, cu o voce resemnată cumva. I-ar fi plăcut, totuși, să-l citeze…
Omertà din PNL
Sigur că, după ce am discutat cu cadrele universitare implicate în poveste, am încercat să ajungem și la autorul plagiatului. De altfel, tot încercaserăm și înainte să publicăm primul text. Nada! După ce am publicat, Pleșa Gabriel a refuzat să discute pe subiect chiar și cînd l-au sunat alți colegi din presă. Așa că am trecut la ceilalți lideri din PNL Alba. La mulți, și-am surzit de tăcerea tuturor.
Am întrebat, simplu, trei chestii: 1) Plagiatul este furt, da sau nu? 2) Persoana publică prinsă că a plagiat trebuie să părăsească funcția publică, da sau nu? 3) Cum comentați cazul primarului Gabriel Pleșa, prins cu lucrarea de doctorat plagiată?
Daniel Breaz, fost ministru PSD al Culturii și rector al Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, care acum e membru PNL și se plimbă cu Pleșa prin oraș… n-a răspuns.
Corina Rotar, consilier local PNL și cadru universitar, tot la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia… n-a răspuns nimic. Nimic on the record, că altfel ne-a sunat înapoi și ne-a explicat la cît e ceasul. Fiind, însă, off the record, vă lăsăm să vă imaginați.
Ion Dumitrel, președinte CJ Alba și șeful, în acte, al PNL Alba, ne-a răspuns politicos la telefon și ne-a explicat că nu se pricepe el la din astea, cu plagiate și altele. Și că, normal, nu se pune problema de luat vreo măsură.
Simion Crețu, director ADR Centru și președinte PNL Alba Iulia, ne-a răspuns politicos că nu răspunde la chestii din astea, că nu se ocupă el cu așa ceva, că el e oricum interimar, pus acolo să asigure liniștea. Fun fact? În 2006, cînd Pleșa a devenit doctor, Crețu era tot director la ADR. Cîteva zeci de pagini din lucrarea de doctorat sînt cu copy/paste tocmai din rapoartele ADR Centru!
Mircea Hava, europarlamentar și viitor europarlamentar, care acum patru ani spunea despre Pleșa că e un trădător.. n-a zis nimic despre el. E însă cap lîngă cap, cu Pleșa, în toate afișele!
Florin Roman, deputat și șeful de facto al PNL Alba, omul care trimisese la Libertatea zece pagini din disertația de master, dovedite ca fiind un copy/paste ordinar, omul care a scris, conform CV-ului care la ora asta nu mai există pe site-ul Camerei Deputaților, o carte care nici ea nu există… ne-a răspuns, dar nu la întrebări. Ne-a zis și el la cît e ceasul, să băgăm bine la tărtăcuță!
Marius Filimon, viceprimar PNL, Marius Hațegan., vicepreședinte PNL al CJ, Dumitru Fulea, vicepreședinte PNL al CJ, Cornel Sandu, inspector școlar general și consilier local PNL, precum și toți ceilalți consilieri locali ai PNL… au tăcut cu grație!
Adrian Simion, fost candidat la Senat, doctor în istorie și director al Centrului pentru Excelență în Educație, a zis că… Nu, n-a zis nimic, decît off the record!
Omul care-a spart Omertà
Tocmai când eram în punctul în care am zis că ar fi mai bine să întreb despre Einstein, paradoxul lui Fermi, despre abis în accepțiunea lui Nietzsche sau orice altceva, că tot smulg un răspuns, o părere, ceva, am dat peste Alin Ignat. Deputat PNL de Alba, omul a răspuns ferm, pe după copac, că plagiatul nu-i tocmai furt, că demisia nu e obligatorie și că n-a auzit nimic despre Pleșa să fi plagiat ceva.
Plagiatul, din ce știu, este utilizarea unor fragmente de text externe lucrării în sine, fără a cita sursa, indiferent dacă lipsa citării este intenționată sau nu. Nu cred că poate fi definit ca furt, de asta nu e nici prevăzut de legea penală.
Paragraful de mai sus îi aparține lui Alin Ignat, dar n-am mai pus ghilimele pentru că, fuck that, am vrut să mă simt și eu, măcar o clipă, ca un penelist cu doctorat în ceva!
P.S. Evident, o să revenim, că mai avem de comunicat și cu domnii de la ASE, dar și cu alții…
Natiunea ar trebui sa cotizeze la un fond din care dna Sercan sa isi construiasca o echipa monumentala care sa ia la rind toate tezele de doctorat, ba chiar si dizertatiile de masterat ale persoanelor publice, politice si ale demnitarilor. Adica ale tuturor celor care trag un folos material cuvenit sau nu de pe urma titlului obtinut. Plagiatul e fapta penala potrivit art. 197 din legea 8/96 cmcu.