Ca să nu mai rămîie repetent și anul acesta, ministrul Educației, mamițica și Tanti Mița i-au promis tînărului plagiator Goe să-l ducă în excursie la CNATDCU cu trenul tehnocraților. Cine e CNATDCU? Păi, i se mai spune Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, adică organizația care ar trebui să detecteze, printre altele, doctoratele obținute fraudulos.
Pe valul de etică tehnocrată, ministrul Adrian Curaj a lansat, în Educație, un fel de revoluție de la Ploiești, care s-a stins încet-încet pînă dimineața, odată cu mahmureala. Dar formele și amintirea ei au rămas. Așa că noile elanuri de schimbare, de rigoare și de competență încă circulă pe cale orală.
A existat un proiect de modificare a Legii Educației, pe care Camera Deputaților l-a retușat cu sete, tăindu-l pe gustul impostorilor. Comisia de învățămînt a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, i-a adăugat acea batistuță kitsch în buzunarul de la piept, ca să atingă standardul de șarlatanie al lui Rareș Bogdan.
Pe ideea autonomiei universitare, Abramburica a forțat și a obținut putere de decizie asupra doctoratelor la nivelul facultăților. Adică judecata să rămînă pe mîna complicilor, iar CNATDCU să fie un soi de instanță de apel.
A urmat un ordin al ministrului Curaj, prin care sînt înființate comitete de selecție pentru candidații care au aplicat la CNATDCU. Ca să n-o mai lungim, entitatea aia profesională, morală și independentă care trebuia să smulgă titlurile din mîna doctorilor falși va fi proiectată și construită de vechii jupîni locali, care au dat naștere fenomenelor de impostură și plagiat.
Un exemplu mărunt, luat la întîmplare, ne dă o perspectivă bună asupra zădărniciei. În comitetul de selecție pentru Comisia de electronică, telecomunicații și nanotehnologie sînt prezenți profesorii doctori ingineri Dan Dascălu și Gheorghe Ștefan. E de presupus că sînt acolo ca „personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional/internaţional în domeniul sau domeniile ştiinţifice arondate comisiilor de specialitate”, așa cum cere ordinul ministrului. Dar, dacă le caută cineva rangul științific pe ISI Knowledge, o să-l descopere pe Dascălu cu indicele Hirsch 3, iar pe Gheorghe Ștefan cu H-index 1.
La valorile astea, nu poți fi lector sau conferențiar, dar ei sînt profesori și, țineți-vă bine, academicieni. Sînt, cum ar zice Elena Ceaușescu, academicieni doctori ingineri. Sînt, adică, „personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional/internaţional în domeniul sau domeniile ştiinţifice arondate comisiilor de specialitate”.
Ei, și alții ca ei, vor trimite în CNATDCU experții care vor decide cîte doctorate merităm pe cap de locuitor. Se simte, deja, în aer, o creștere a nivelului științific de trai. Să nu mai zică nimeni că doar Guvernul Ponta a realizat creștere.
9 vizualizări