Înainte de a deveni manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu“ din Timișoara, județul Timiș, ca tânăr și promițător specialist membru al PNL, Raul Florian Petrișor Pătrașcu a mai făcut parte din PLUS (și din Mișcarea România Împreună, varianta beta, neînregistrată la tribunal, a PLUS), precum și din PACT, partidul născut decedat al lui Sebastian Burduja.
Iată cum, la doar 30 de anișori, Raul Pătrașcu a trecut deja, ca un traseist cu experiență, prin trei partide. Poate n-ar fi fost atât de flagrant, căci PACT a fost, în cele din urmă, absorbit de către PNL. Numai că în momentul în care PNL înghițea PACT, Pătrașcu deja se mutase la PLUS, adică făcuse primul pas de traseist.
Însă nu labilitatea politică
a lui Raul Florian Petrișor Pătrașcu ne interesează pe noi astăzi, căci este irelevantă, ci așa-zisa sa carieră academică.
După manifestația organizată de Sebastian Burduja și de acoliții săi pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, Raul Pătrașcu a apărut la Digi24 pentru a explica, din poziția de absolvent de Chimie la Yale și de specialist în probleme de sănătate, că gazele lacrimogene folosite de către Jandarmerie au ca efect modificarea ADN-ului celor care au fost expuși la aceste gaze.
O astfel de descoperire l-ar fi propulsat pe autor printre marii oameni de știință ai lumii. Căci geneticienii se chinuie de foarte multă vreme să găsească modalitatea prin care ar putea modifica ADN-ul unei ființe vii după ce aceasta s-a născut. Jennifer Doudna este unul dintre inventatorii tehnologiei CRISPR-Cas9, prin care se poate face editare genetică la subiecți vii, tehnologie încă experimentală și nu pe deplin studiată. Au apărut date științifice care susțin că viața în spațiu ar putea provoca modificări ale ADN-ului, dar în general, până acum, geneticienii au intervenit doar pe ADN-ul unor embrioni. De aceea, descoperirea lui Raul Pătrașcu, cel care spune că gazele lacrimogene modifică ADN-ul persoanelor aflate în viață, este una deosebit de importantă. Păcat că tânărul nu a găsit încă timp pentru a compune articolul științific prin care să și demonstreze această informație.
Nu este de mirare că Raul Pătrașcu
a făcut o descoperire atât de improtantă, fiindcă el a fost un merituos student al Facultății de Chimie la Yale. Deci…
Deci, de fapt, Raul Pătrașcu n-a fost admis la Yale de la începutul studiilor sale. Nici vorbă. Primii doi ani de școală/facultate i-a făcut, în SUA, la colegiul Hamilton, un colegiu de eșalon doi-trei în ceea ce privește științele exacte. De-abia anul al III-lea și al IV-lea i-a făcut la Yale, unde a și obținut licența în chimie. E ca și cum, în România, ar fi intrat la „Spiru Haret”, ar fi făcut doi ani acolo, după care s-ar fi transferat la stat și și-ar fi luat și licența tot acolo.
După absolvirea facultății în SUA,
în 2012, Raul Pătrașcu s-a întors în România, unde a obținut un master în fizică la Unversitatea de Vest din Timișoara și s-a înscris, în 2013, la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Victor Babeș” din Timișoara. În același timp, având licența în chimie și masterul în fizică, a început și un doctorat în medicină, sub coordonarea lui Virgil Păunescu, fost consilier pe probleme de sănătate al lui Traian Băsescu.
Din martie 2016 și până în ianuarie 2017, Raul Pătrașcu nu a mai participat la cursurile Facultății de Medicină a Universității „Victor Babeș” din Timișoara, fiind la București, unde a ocupat funcția de consilier de stat, consilier pe probleme de sănătate al premierului Dacian Cioloș. Cum a reușit domnul Raul Pătrașcu să-și dea examenele deși a absentat la cursuri aproape un an universitar întreg (jumătate din anul III de studiu și jumătate din anul IV) ar fi un mister, dacă nu ar fi de notorietate în Timișoara că este protejatul lui Virgil Păunescu și omul de față al medicilor Mihai Ionac și Horia Cristian. Ca o paranteză, trebuie să amintim că Mihai Ionac este legendarul workaholic ce lucra, în acte, 25 de ore într-o zi care, oricum ai face, nu poate depăși 24 de ore.
După facultatea făcută la Yale,
care, de fapt, este făcută la Hamilton și Yale, după examenele la medicină date cu încălcarea legii, deși nu participase la cursuri și laboratoare, Raul Pătrașcu mai are o grămadă de probleme în CV și în carieră.
De exemplu, în singurul său CV oficial existent, cel de pe LinkedIn, Raul Pătrașcu spune că în perioada iunie 2015 – ianuarie 2017 a lucrat la Centrul de Medicină Genomică al UMF „Victor Babeș”, Timișoara. Probabil, însă, a fost voluntar sau subiect de experimente, pentru că în declarația de avere depusă în martie 2016 nu evidențiază vreun venit salarial obținut de la UMF „Victor Babeș” sau de la Centrul de Medicină Genomică. Singurul venit de natură salarială obținut de către domnul Raul Pătrașcu în 2015 este reprezentat de suma de 1.200 de lei, obținută de la firma Laboratorium SRL. În ciuda numelui, Laboratorium SRL nu este un laborator de cercetare, ci o firmă care vinde echipamente pentru laboratoare. Așadar, Raul Pătrașcu nu a fost cercetător, ci, mai degrabă, vânzător de eprubete.
O altă problemă în CV-ul
lui Raul Pătrașcu și în cariera sa academică deocamdată inexistentă este numărul de articole publicate în reviste științifice cu impact ISI. Deși susține contrariul, în acest moment Raul Pătrașcu apare în colectivul de autori al unui singur astfel de articol: „Establishment and Characterization of a New Cell Line, A99, from a Primary Small Cell Carcinoma of the Pancreas“, publicat în 2011 într-un jurnal cu factor ISI 3. În momentul scrierii articolului (nu al publicării sale), Raul Pătrașcu era intern la Department of Pathology, The Sol Goldman Pancreatic Cancer Research Center, Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore. Deși se laudă cu experiența sa la Johns Hopkins, Raul Pătrașcu nu a lucrat acolo decât timp de patru luni, într-un program de internship, ca asistent de laborator. Nu a fost cercetător, nu a fost vreo somitate a lumii științifice, mai ales că de-abia absolvise anul I de colegiu, la Hamilton.
Oricât am căuta realizările sale pe Internet, în baze de date ale oamenilor de știință, Raul Pătrașcu mai apare în colectivul de autori la două articole de ginecologie, apărute în publicații fără factor de impact ISI. Contribuțiile lui Raul Pătrașcu la realizarea acestor articole într-o specialitate pe care nu o cunoaște sunt traducerea, editarea și tehnoredactarea textelor.
În fine, din septembrie 2018,
Raul Pătrașcu este asistent universitar la disciplina Fiziologie în cadrul Facultății de Medicină a Universității „Victor Babeș” din Timișoara. În anul 2018, Raul Pătrașcu nu era încă licențiat în medicină, licență pe care a obținut-o de-abia în 2019. În aceste condiții, legal, domnului Pătrașcu i-ar fi fost imposibil să devină asistent universitar, căci pentru disciplina Fiziologie este, totuși, nevoie de o licență în medicină sau medicină dentară. Cel puțin acestea sunt cerințele la alte facultăți de medicină din țară și nu vedem de ce la Timișoara ar fi altfel. Dar, fiind vorba despre protejatul lui Virgil Păunescu, Mihai Ionac și Horia Cristian, poate se acceptă și excepții.
Deși în CV-ul său scrie
că ar fi cercetător la OncoGen, Raul Pătrașcu nu apare în nici un program de cercetare al institutului din Timișoara, nu are un CV pe site-ul institutului, ca ceilalți angajați, și nici nu apare în pozele de grup, mai vechi sau chiar mai recente.
Prin ordinul 1.222 din 27 noiembrie 2019 al ministrului Sănătății, Pătrașcu Raul Florian Petrișor este numit manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, în conformitate cu prevederile articolelor 176, alineatul 2, și 177, alineatele 5, 6 și 7 din Legea 95/2006 republicată.
Articolul 176, alineatul 2 prevede clar: „Managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat de managerul persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
- a)să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului Sănătății;
- b)să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii“.
În acest moment, Raul Pătrașcu nu îndeplinește nici condițiile de la punctul a) al alineatului 2 și nici condițiile de la punctul b). Adică nu a finalizat și nici nu a absolvit cursuri de perfecționare în management sau management medical, nu este absolvent al unui masterat sau doctorat în management medical.
Deși domnul Pătrașcu se recomandă și este recomandat ca „doctor în medicină“, domnia-sa nu are acest drept, fiind doar doctorand. De aceea titulatura sa pe site-ul spitalului (asist. univ. dr. Raul Pătrașcu) este una frauduloasă. Titulatura corectă ar fi „asist. univ. (cu dubiile legale de vigoare) drd. (de la doctorand) Raul Pătrașcu“.
Scăparea domnului Pătrașcu stă în alineatul 7 al articolului 177 din Legea 95/2006 republicată: „Managerul interimar trebuie să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior, medical, economico-financiar sau juridic“.
Dar există și articolul 6, care spune, de asemeni: „Managerul interimar și ceilalți membri ai comitetului director interimar se numesc în condițiile prevăzute la alin. (5), până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni“.
Așadar, Raul Pătrașcu va fi manager, în cel mai rău caz, până la data de 27 mai 2020. Până la acea dată, Consiliul de Administrație al SCJU Timișoara va trebui să organizeze un concurs pentru ocuparea postului de manager, concurs care să se fi și finalizat. Pentru a se înscrie la acest concurs, domnul Pătrașcu trebuie să absolve cursurile de management spitalicesc și să treacă examenul, pentru a obține diploma necesară.
Cursul durează trei luni, iar în această perioadă domnul Pătrașcu va trebui să se afle în București, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9,30 și 15,30, pe str. Vaselor nr. 31, sector 2. Acest lucru l-ar cam împiedica să-și exercite, timp de trei luni, funcția de manager, fie el și interimar. Mai mult, ultima sesiune de cursuri a avut loc în perioada septembrie-noiembrie 2019, următoarea nefiind încă anunțată. Sperăm să fie anunțată și finalizată până când se vor putea depune actele pentru concursul de manager al SCJU Timișoara. Altfel, domnul Pătrașcu, un atât de eminent om de știință, va fi obligat să părăsească postul de manager interimar pe 27 mai. Ar fi păcat de atâta zgomot pentru un nimic.
E ceva vreme de când nu am mai râs atât de bine! Stau sa ma întreb dacă cineva ii verifica pe acești indivizi, înainte de a-i numi pe funcții, sau doar iau CV-ul de bun? Foarte trist, dar asta e politica românească: nu contează cât de lung ai parul….
Un adevărat Pinocchio! Umflat cu pompa ca un peste-balon. Cum il înțepi, începe sa fâsâie.
Patrascule, de unde isi iau acte si impostorii aialalti, de ionac si paunescu informatiile. Oricat va pregatiti sa va bagati in borcanul cu miere – bugetul de stat, fata de perioada voastra de glorie acum e ursul in zona.
Deaia e necesar ca poporul sa fie 90% analfabet functional pentru a intelege cum sta treaba cu modificarea ADN-ului si cu ziua de 25 ore. Insul cu adn-ul chiar crede ce vorbeste si sigur, sigur nu se prinde cand altii ii sugereaza c-a facut o gafa. Si din gafa in gafa leafa vine. Pe langa leafa, bineinteles ca vin banii grei aferenti functiei pe care-i imparte cu cei care l-au varat acolo sus. Tragedia e ca totul se sparge in capul amarastenilor. Scuze, de fapt nu-i nici o tragedie pt. ca majoritatea nu inteleg si se incoloneaza mai ceva ca-n timpurile demult apuse la cozile din farmacii si mai nou de la automatele bancare pentru a-si intretine ,,sanatatea”. La fel cum pentru a se incadra in ,,legalitate”, dupa expirarea celor 6 luni o sa faca o noua numire pentru urmatoarele 6 luni …
Cel mai mare dezastru pentru Timisoara o reprezinta administratie liberala (uslista de fapt). Daca si in 2020 ajunge sa continuam acest dezastru atunci ne meritam soarta. Din pacate, acest Patrascu este unul dintre cei bine pregatiti si bine intentionati…. va rog sa faceti un exercitiu de imagine si sa va ganditi ca printre cei nominalizati se afla multi cu probleme penale sau unul care si-a luat bacalaureatul la 37 de ani si vrea sa conduca o institutie care ii verifica firma :))
Asta se intampla cand voteaza doar 20% din timisoreni si singura lor optiune este sa nu voteze ciuma rosie…
Are stofă de papagal infractor.
Cum face mișto si da de pământ cu cel care l-a protejat si ajutat.
E mare lichea individul. Trebuie ținut la distanță.
E un impostor lingău, ramolit ca mai toți escrocii ăștia de medici din Timișoara. Am văzut în presă recent un caz de fraudă, dovedit cu probe la un examen de specialitate din Timișoara la impostorii chirurgi pe care justiția asta nenorocită și oarbă l-a ignorat cu desavarșire, scoțându-i basma curată pe șpăgarii impostori de la Spit. Jud. Timișoara, precum Olariu Sorin și Ivan Codruț și care dracu or mai fi fost prin comisia aia de șpăgari, care i-au promovat contra unei șpăgi pe escrocii ăia de medici care au dat simulacrul ăla de examen. Așa că nu e nimic nou sub soare că ăsta e un impostor care parazitează postul de manageri al unui spital jud. (editat) Toți ăștia din justiție care nu-și fac datoria apărând corupții, merită puși la zid și împușcati