Klaus Iohannis. Facem o pauză plină de respect după rostirea acestui nume de grandios lider planetar. Klaus Iohannis, mai rostim o dată și izbucnim în hohote de râs. Acele hohote de râs premergătoare unor șuvoaie de lacrimi și unui plâns cu sughițuri.
Klaus Iohannis s-a urcat în avion,
lucrul la care se pricepe cel mai bine, poate cu excepția coborâtului din avion și a zăcutului în avion, și a zburat înspre Statele Unite ale Americii. Acolo știa el că se găsesc cele mai scumpe șepci urâte. Își cumpărase una albă, de la un bătrân libidinos cu părul portocaliu, acum niște ani buni, cu câteva miliarde de dolari. Dar a purtat-o atât de mult pe terenul de golf că până și albul ăla strălucitor s-a decolorat. Așa că-i trebuie una nouă.
La Casa Albă, unde e magazinul de șepci, vânzătorul se schimbase între timp. În locul moșului libidinos lucra, acum, un moș senil. Iar dacă precedentul negustor a încasat cu asupra de măsură pentru o șapcă, ăsta de acum a mărit prețul, a mai cerut și ceva plată în natură, iar la sfârșit a uitat să-i dea tăntălăului nostru șapca.
Când a ieșit la declarațiile de presă, ușor obligatorii la Washington, nu ca la București, Klaus Iohannis mai avea puțin și plângea. Nu doar că, deși a prezentat documentele unor viitoare achiziții militare de miliarde, n-a primit susținere pentru candidatura lui fantezistă la șefia NATO, dar Joe Biden i-a mai și cerut să dăm noi fraților din Ucraina un sistem Patriot.
România are, din februarie 2022,
graniță directă cu un conflict armat în care atacurile aeriene cu drone și rachete joacă un rol extrem de important. Aceeași România a decis, în 2017, să achiziționeze șapte sisteme Patriot, pentru a-și apăra spațiul aerian tocmai împotriva rachetelor (în principal), a dronelor și a avioanelor inamice.
Așa cum cititorii noștri știu deja, tot România a decis, în 2019, să achite aceste sisteme Patriot integral, în avans, deși nu primise până atunci nici măcar unul. Dar aia e, le-a plătit pe toate, că eram în bani.
Până acum, am primit doar patru sisteme din cele șapte, iar operațional este unul singur. Au trecut șapte ani de când am virat primii bani și patru ani de când am făcut plata completă. Dar dacă ar fi să fim atacați cu rachete, drone sau de avioane inamice, n-am avea la dispoziție, ca să ne apărăm, decât acel amărât de sistem, cel care, la primul test operațional, a eșuat în atingerea obiectivelor în proporție de 33%.
Ei bine, Joe Biden l-a prins
pe Klaus Iohannis la înghesuială, cu mâna întinsă, și i-a pus în ea ordinul de rechiziție pentru singurul sistem Patriot operațional al României. Că cică dau și nemții, și olandezii, așa că ar fi cazul să dăm și noi, să ne simțim, ce naiba…
În același timp, analiști americani și vest-europeni ne tot spun că Rusia poate oricând să crească miza și să atace și alte țări din apropierea Ucrainei. Poate chiar pe noi, cum ar veni.
Și tot în același timp, promotorii cheltuielilor militare nelimitate ne explică faptul că trebuie să plătim sume din ce în ce mai mari pentru achiziția de armament fiindcă suntem la graniță cu un conflict armat.
Adevărul este că nimeni nu ne spune că trebuie să și intrăm în posesia armamentului cu pricina sau că trebuie să-l păstrăm pe cel în posesia căruia, cu greu și după multe așteptări, am intrat. Trebuie, însă, să plătim, să plătim, să plătim.
O logică elementară
ne spune că țările aflate cel mai aproape de un conflict n-ar trebui să se numere printre primele care își golesc arsenalele pentru a furniza armament. Mai ales atunci când România, de exemplu, ar fi, alături de Polonia și de țările baltice, printre țările de graniță ale NATO în cazul unui conflict cu Rusia. Până să ajungă la Berlin, Haga, Paris, Roma sau Madrid, rachetele și dronele rușilor ar trebui să treacă peste București, Varșovia, Tallinn, Riga sau Vilnius.
Donându-și singurul sistem Patriot funcțional, România n-ar fi în stare nici să se apere pe ea, nici să apere ceilalți parteneri din NATO. Da, dar ne apără ucrainenii, ar putea spune cineva. Poate o fac, poate o vor face, dar noi cheltuim zeci de miliarde de dolari/euro pentru a fi capabili să ne apărăm singuri. Așa ne-a spus și domnul Trump, distribuitorul de șepci: să dăm bani ca să ne apărăm singuri, că el nu ne apără dacă nu dăm bani.
Așadar bani am dat, dar noua cerință e să dăm chestiile cu care ne-am putea apăra.
România a contractat și plătit șapte sisteme Patriot
care au un total de 28 de lansatoare de rachete Patriot. Fiecare sistem, așadar, are câte patru lansatoare, fiecare capabil să lanseze între patru și șase rachete simultan, în funcție de configurație. Acesta este modul în care folosesc și SUA sistemele Patriot: cu câte patru lansatoare într-o baterie.
Din 28 de lansatoare plătite, România are operaționale doar patru, așadar, aferente unui singur sistem.
În acest moment, SUA au 1.106 lansatoare, aferente unui număr de peste 250 de sisteme/baterii. Dintre aceste 1.106 lansatoare, 480 (120 de sisteme/baterii) sunt operaționale în orice moment, restul aflându-se în rezervă/conservare.
SUA nu sunt amenințate, în acest moment, de un eventual atac al Rusiei. Pe teritoriul României, însă, au căzut deja drone sau resturi de drone rusești.
Dar noi suntem cei care trebuie să donăm ucrainenilor singurul nostru sistem Patriot operațional, în timp ce cele 120 de sisteme operaționale din SUA păzesc, probabil, granița cu Mexicul, pregătite să doboare orice tortilla și orice tacos zburătoare care ar îndrăzni să pătrundă în spațiul aerian american.
Ma mir ca in toata nebunia asta nimeni nu sesizeaza scopul (rusului), sa secatuiasca, sa invrajbeasca occidentul. Si tancurile, si avioanele, tot la ucraineni se vor duce, si multe altele platite, preplatite sau care urmeaza sa fie platite. Si uite asa ii vom iubi de numa’ numa’ pe “fratii” ucraineni, care nu precupetesc nici un efort in a fi pavaza occidentului (ia mergeti prin Viena sa vedeti numarul impresionant de masini inmatriculate in Ucraina, multe limuzine de lux, conduse de vajnici aparatori ai patriei).
Pan- la Viena? Da’ Bucurestiu’ ce are, e mai fraier?!
Zice poza:”…dam mai bine Patriotul”. Io l-as da, da’ cine-l ia?!
De curand intrata in NATO, adica Finlanda, are granita de 1.340 km. cu Rusia agresoare. Ar fi interesant de stiut cam cati Patrioti are: cu care sa se apere, da’ sa si intareasca flancu’ la o adica. Posibil ca prezidentu’ lor sa nu agreeze golfu ‘ (cu exceptia celui Finic), incat interesu’ pentru sepci asortate sa fie mult redus.
Ar fi o greseala mare sa atace o tara de 20 mln de oameni. Experienta conflictului georgian si ucrainean trebuie sa ii invete pe rusi ca o tara baltica de cateva mln de oameni este o prada mult mai usoara. Mai ales daca din alea cateva milioane, trei sferturi sunt imigranti iar restul reprezentanti lgbtq. Dar nici asta nu cred ca au curaj sa o faca. Or sa intinda conflictul ucrainean, ai nostri or sa bata tobele propagandei cu baga bani baga bani. Nato o sa mai inventeze un circ sa ne tina ocupati la televizor si asa incet incet o sa ne deprindem noi cu ideea unui razboi nuclear. Deja parca nu imi mai pasa. A functionat propaganda pt rusi, adica de ce nu ar functiona pentru noi. Iar sugativele din serviciile secrete lgbtq or sa aplice in continuare masurie din manualele de counter insurgency si or sa acopere gura oricui indrazneste sa cante alta muzica. Sa fiti sanatosi, merg la culcare.
Ca sa parafrazez clasici in viata: daca dam Patriotu’ la ucraieni o sa fim „saraci da’ buni euroatlantisti!”.
Si ce este mai pretios pentru Romania decat o blanda mangaiere pe cap de la Marele Licurici?