Nu e un secret, o spun sondajele, o spune istoricul alegerilor: PSD și PNL nu se pot bizui pe loialitatea bazinelor electorale, mai ales cînd e vorba despre combinații și încrucișări împotriva naturii politice. Aranjamentul pe care coaliția îl propune pentru anul electoral 2024 e o căsătorie din interes, în care mireasa e mai urîtă și mirele mai bețiv, dar gospodăria durează și prosperă.
PSD știe că nu poate cîștiga Președinția, adică mama tuturor puterilor în stat, decît dacă își asigură și voturi suplimentare. Bazinul pesedist nu poate da de unul singur cele două milioane de voturi care îi lipsesc mereu candidatului PSD în turul doi, așa că această sumă trebuie să vină din bazinul PNL. La schimb, PSD le va da liberalilor o mînă de ajutor la europarlamentare, candidînd pe o listă comună cu ei, ca să cosmetizeze o înfrîngere a PNL în fața AUR.
Dar, la categoria bazine proprii, nici PNL nu se simte bine. Candidatul lor nu are nici cea mai mică șansă să cîștige prezidențialele fără ajutor. Pînă acum le-a cîștigat cu ajutor din partea dreptei unite și a Serviciilor. Acum, planul e ca ajutorul să vină din partea PSD și a Serviciilor.
Chiar și așa, nici PSD, nici PNL nu au o garanție a victoriei. Adică nici candidatul comun al celor două partide nu poate mînca liniștit popcorn, căci problemele cu bazinul rămîn. Pe Ciucă nu-l vor vota pesediștii decît în mică măsură, iar pe Ciolacu l-ar vota doar o treime din liberali. În același timp, dacă apar candidați noi la celelalte partide, e de așteptat ca bazinele să devină și mai infidele. Dacă AUR, de pildă, rezistă la pretenția lui Simion de a fi el însuși candidatul și propune o figură mai moderată, un personaj mai frecventabil, o parte din pesediștii fermecați de suveranismul pe care Marcel Ciolacu l-a abandonat vor sări din bazin. La fel, dacă alde USR, PMP și Forța Dreptei vor ieși cu un personaj mai viu decît Drulă, e de așteptat ca destui liberali, sătui de ă-urile lui Ciucă, să-și abandoneze partidul în cabina de vot.
Mutarea prezidențialelor în luna septembrie are, între altele, și scopul de a-l scoate din cărți pe Mircea Geoană, care ar trebui să stea la NATO pînă prin octombrie. Astfel, cel pe care sondajele îl dădeau cel mai bine plasat la prezidențiale e, pînă la noi ordine, afară din joc. Dacă nu candidează nici Ponta, nici Kövesi – ipoteze cu o probabilitate foarte ridicată –, atunci candidatul coaliției PSD-PNL ar avea calea spre victorie bătătorită.
Dar, așa cum se vede, există afecțiuni ale bazinului care fac victoria nesigură în turul doi, acolo unde forța partidelor cedează locul preferinței pe persoană fizică. Candidați din categoria Dan Puric, propuși de AUR, sau din specia Kövesi, propuși de ADU (Alianța Dreapta Unită), reprezintă o reală amenințare pentru candidatul monolitului PSD-PNL, pentru că pot declanșa acel val alimentat de frustrare și revoltă contra sistemului. De aceea, e de așteptat ca conglomeratul de guvernare PSD-PNL să investească în cunoscutul proverb electoral „Bazinul subțire cu cheltuială se ține“.
1 comentariu