O noua emotie vine sa agite fumurile multinationalistilor si hipsterimea romana: statul a anuntat ca taie finantarea spitalelor private din bani publici. Pe cale de consecinta, internetul a dat in fiert si s-a umplut de spumele celor care striga cum ca li s-a luat dreptul de a alege spitalele in care sa se trateze pe banii pe care ii varsa lunar ca asigurari sociale de sanatate. Daca dintre acestia, macar o mica parte ar face un cancer mititel in Brasov, Covasna sau Harghita, spumele s-ar deversa in cu totul alta directie.
Brasovul este centrul oncologic care asigura tratamentul bolnavilor din cele trei judete. Prin bunavointa autoritatilor, insa, sectia de oncologie din Brasov s-a depreciat in ultima vreme pana la scoaterea din circuit a aparatului cheie din intreaga sectie, cel de radioterapie, procedura esentiala pentru supravietuirea cancerosilor. Ca prin miracol, aproape simultan, si-a facut aparitia in Brasov o clinica privata de oncologie care ofera in principal radioterapie. Pe bani frumosi insa. Că de, la privat nimic nu-i pe gratis! Daca esti canceros brasovean sau din Covasna sau Harghita, fie scoti banul, fie incerci la Cluj sau Bucuresti, la spitalele de stat unde, insa, esti programat dupa circa opt luni de zile. Cum cancerul nu sta sa astepte opt luni, iti raman doua alternative: fie platesti la privati in Brasov, fie crapi cu zile. Pentru ca, nu e asa, numai un bou poate sa creada ca aparatul de radioterapie din spitalul de stat din Brasov se repara de la sine.
Din aceasta perspectiva, pasul facut inapoi de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, prin anuntul cum ca se vor deconta serviciile medicale din sistemul privat in locurile in care nu exista alternativa publica, pare mai mult decat indreptatit. De fapt, este deschiderea conductei prin care banii incep sa curga din rezervorul public in buzunarele private. A nu se uita ca orice intreprindere privata este facuta cu scopul declarat al castigului, ceea ce in esenta este un lucru bun, atata timp cat nu tai egalitatea de sanse a cetatenilor de a beneficia de servicii de sanatate.
Se striga zilele acestea din toti bojocii despre cum masura de taiere a finantarii din bani publici a spitalelor private anuleaza libera concurenta in domeniul sanitar si limiteaza dreptul pacientilor de a-si alege serviciile de sanatate. Putinii ghiorțoi care au prins ceva cheag si ar avea bani pentru spitalele private si care urla acum de mama focului, uita ca majoritatea populatiei Romaniei traieste la limita saraciei, de pe azi pe maine, si ca banii din sistemul public de sanatate abia fac fata cerintelor. Bineinteles, pot sa strige cum ca asta este neocomunism, prostia e mare si, din pacate, nu se pedepseste cu inchisoarea. Ne place sa ne consideram europeni, dar ignoram faptul ca traim intr-o Europa care are o dimensiune sociala fundamentala. Un simplu exemplu: Marea Britanie se mandreste cu faptul ca sistemul sau public de sanatate a facut ca orice cetatean britanic, indiferent de avere si statut social, sa aiba sanse egale prin sistemul public de sanatate in fata bolilor.
Asta nu inseamna ca sistemul privat de sanatate nu este bun sau este inutil. Asistenta medicala primara este asigurata, in totalitate, in Romania, prin sistemul privat al medicilor de familie. Furnizorii privati au o pondere majora şi în asigurarea asistenţei medicale ambulatorii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, atât cea de specialitate cât şi cea paraclinică – laboratoare de analize medicale si imagistica. Problema este, insa, ca nu aici este miza intregii chestiuni care agita spiritele acum.
Un spital privat in Romania, care functioneaza strict pe ce incaseaza de la pacienti, este o treaba nesigura. Poate sa mearga sau poate sa nu.Un spital privat bransat la banii publici este o afacere pe termen lung. Atat de lung, incat o poti lasa mostenire urmasilor si urmasilor urmasilor tai. Iar daca vorbim de retele de spitale, lucrurile devin ametitoare. Si justifica pe deplin razboiul care a inceput.
Eugen Nicolaescu este cel care a deschis cutia Pandorei in 2006, cand a semnat in calitate de ministru al sanatatii primul contract de finantare al unui spital privat. De acolo si pana la a se deconta cu pana la 1000 de lei mai mult unui spital privat fata de unul public pentru un caz rezolvat, drumul nu a fost lung. Tot Nicolaescu este, insa, cel care, din nou in calitate de ministru al sanatatii, a anuntat la inceputul anului ca banii care mergeau la spitalele private vor fi relocati pentru imbunatatirea activitatii sectiilor de anestezie si terapie intensiva (pe scurt, ATI) din spitalele de stat. Pentru cei care nu stiu, situatia acestora este disperata ca urmare a subfinantarii. Pacienti internati care sa isi cumpere medicatia, lipsa matarialelor de baza, a anestezicelor, aparate de anestezie defecte si care nu pot fi reparate din lipsa banilor, toate sunt locuri comune in spitalele publice ale Romaniei anului 2013.
Cel care a fost, de fapt, motorul intregii actiuni este Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Pericolul mare consta in continuarea subfinantarii sectiilor de ATI, care va pune spitalele publice pe butuci, pentru ca nu poti vorbi de chirurgie, obstetrica-ginecologie, ortopedie, medicina de urgenta si multe alte specialitati medicale fara anestezie si terapie intensiva. Ori, daca un spital public incepe sa dea rateuri, ghici cine urca pe val, cu conturile pline, alimentate din bani publici? Va suna cunoscut? Este exact situatia cu spitalul de oncologie de la Brasov. Or, este exact ce vrea Raed Arafat sa previna.
Reactia a fost pe masura mizei. Intai s-a isterizat presa basista. Internetul a inceput sa fiarba de indignarea onanistilor de mână dreapta, a hipsterilor si a multinationalistilor. Apoi s-au ridicat unii baroni locali, semn ca reteaua de interese in privatizarea sistemului sanitar este transpartinica. Cel mai urat a facut PSD-istul Nicusor Constantinescu de la Constanta, care a cerut nici mai mult, nici mai putin, decat demiterea ministrului sanatatii. Apoi a sarit preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, care a cerut nu sanse egale la o asistenta medicala de calitate pentru toti bolnavii, indiferent de venit, cum te-ai fi asteptat, ci ca "bolnavii cronic să aibă în continuare acces şi la spitalele private, la fel ca până acum", deoarece "spitalele private au fost făcute din nevoie, fiindcă cele publice nu puteau face faţă tuturor bolnavilor şi tuturor situaţiilor". Deh, campanie de imagine in toata regula…
Apoi a iesit Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, care, afișând taria unei savarine, a inceput sa dea inapoi. C-o fi, c-o pati, ca se va negocia cu privatii, ca acolo unde nu este serviciu public se va deconta privatilor, si da-i si lupta, neicusoriule! Meciul este, insa departe de a fi jucat.
Ce este cu adevarat ingrijorator in toata aceasta chestiune este miza uriasa a grupurilor de interese din spatele presiunilor pentru bransarea definitiva a sistemului privat de sanatate la banii publici. Inceputul sfarsitului pentru presedintele Basescu isi are originile in aceasta chestiune. La inceputul anului 2012, guvernarea PDL-UDMR-UNPR a incercat, pe șestache, sa dea liber la sistemul privat de medicina de urgenta. Platit, desigur, din bani publici. S-a ridicat impotriva, cu argumente logice, coerente si, mai ales umane, Raed Arafat, reformatorul sistemului de ambulanta din Romania. Apoi a venit surpriza. Cel care l-a atacat furibund pe Arafat a fost nu ministrul sanatatii, un UDMR-ist sters si obedient, al carui nume nu si-l mai aminteste aproape nimeni, ci insusi Traian Basescu, Presedintele Romaniei. Care nu numai ca a sustinut privatizarea, ci l-a si amenintat pe Raed Arafat cu excluderea din Ministerul Sanatatii cu vorba ramasa celebra: "Ghici cine pleaca?". Urmarea este deja istorie. Lumea a iesit in strada, a plecat guvernul Boc, apoi a plecat si guvernul Ungureanu. Iar Traian Basescu a pierdut puterea executiva. Persista, insa, o intrebare: cat de mari au fost presiunile generate de uriasele interese oculte din spatele privatizarii sistemului sanitar, daca l-au facut pe Prsedintele Romaniei sa calce Constitutia in piciore si sa se amestece ca un mardeiaș in intr-o chestiune care nu are nici o legatura cu prerogativele sale? Raspunsul poate fi doar banuit, pentru ca baietii destepti din sanatate sunt mult mai destepti si mai discreti decat cei din energie.
Nu ne ramane decat sa ne rugam la Dumnezeu sa mai avem inca o data noroc cu un strain. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, un general rus care ne-a ocupat tara a inceput modernizarea si occidentalizarea ei. Numele lui a ramas dat unui bulevard: Kiseleff. Apoi, tot un strain a fondat sistemul medical romanesc si am botezat o universitate dupa el: Carol Davila. Acum, un arab a pus pe picioare sistemul de ambulanta si incearca sa salveze sistemul public medical si sa il faca competitiv. Daca reuseste, s-ar prea putea ca nepotii nostri sa se plimbe nu prin piata Charles De Gaule, ci in piata Raed Arafat. Cu toate ca tare mi-e teama ca statuia urata a generalului francez o sa ramana nemiscata mult si bine.
Exclusiv online
Cand acum 2-3 ani Ion Tiriac Jr. s-a intoxicat cu clorul in exces din piscina, la Poiana Brasov, cine a intervenit? Elicopterul privat al tatalui miliardar? Nu. Un echipaj de la Ambulanta si un echipaj SMURD. Unde a fost dus? La o clinica privata? Nu. A fost dus la Spitalul Judetean Brasov.
Domnule Moisescu,
Norocul cu strainul providential nu tine la nesfarsit. Romania a cam fost bolnavul Europei si a fost pusa pe picioare de cateva ori ,dar acum are o metastaza de vreo patru grade de la care nu o mai salveaza nici cel mai dibaci ,, doctor” , indiferent ca e roman sau strain. Ce ma face sa cred asta ?
Faptul ca obsaerv ca ori de cate ori se ridica cineva sa indrepte un lucru, ,, sare ” caracatita pe el si imediat da inapoi. sauu renunta. Urmarile acestei comportari criminale asupra poporului roman a ,, tovarasilor” ,, ajunsi ” mari jmecheri cu bani , se vor vedea ceva mai incolo, cand probabil ca despre
romani se v-a vorbi ca despre un alt popor disparut din istorie
va salut
ar fi nemaipomenit ca prin sistarea finanțarii spitalelor private sa se rezolve problema ATIurilor, dar acest lucru nu se va întâmpla.pacientul va continua sa dea, medicii si toți cei din sistem vor continua sa ia , medicamentele vor lipsi etc. etc. Tot ce se va realiza va fi sa dispară un întreg angrenaj prin care statul mai încasa ceva prin impozite, contribuții etc., primind inapoi cate ceva din ceea ce da pt sanatatea cetatenilor ei. Si aici nu mă refer doar la spitalele private ci si la furnizorii lor. Impactul social si economic va fi in mod sigur mai important decât efectul așteptat de dl moisescu… Adica salvarea ATIurilor ….partizanatul politic nu are ce caută in astfel de discuții, dle moisescu.