La sfârșitul lui 2020, ordinul pe unitate de comunicare a fost că PNL a câștigat detașat alegerile locale. Realitatea, totuși, spunea altceva: PNL avea și are 17 președinți de consilii județene, PSD are 20. PNL are 1.232 de primari, PSD are aproape 1.400. PNL are 14.782 de consilieri locali, PSD are 14.858. PNL câștigă, de fapt, doar la numărul consilierilor județeni. O categorie din patru nici măcar nu este atât de rău.
Pentru că USR, primul partener de coaliție al PNL după alegerile parlamentare, nu avea și nu are nici astăzi vreun președinte de consiliu județean, atunci când s-au împărțit posturile de prefecți și subprefecți, PNL și-a tras o lejeră majoritate. După ce a alungat USR-ul de la guvernare, PNL a reușit să-și adjudece toate prefecturile, cu excepția celor date în grija UDMR, patru la număr. Acum, însă, s-a renegociat ce s-a renegociat, iar baronii locali au obținut ca prefecții să fie repartizați conform culorii politice a președintelui de CJ. Așa că, la un an de la marea victorie declarativă, PNL revine cu boticul pe propriile labe și își acceptă înfrângerea, privind cum PSD o să aibă 20 de prefecți plus pe cel al Bucureștiului, în timp ce partidul lui Cîțu va avea 17 prefecți. Care prefecți, datorită unei modificări înțelepte a legii, promovată de PNL și USR când erau pe caii cei mari ai coaliției, nici măcar nu mai trebuie să mimeze independența politică, așa cum se întâmpla până anu’ ăsta, ci pot să fie membri de partid cu acte în regulă.
Pe lângă asta, zeci dintre primarii pesediști racolați de PNL în 2020, ca să le aducă victoria, s-ar întoarce cu drag la prima dragoste. Da, a fost frumos cu urmașii Brătienilor, până s-au prins că nu e nici pe departe vorba despre niște bătrânei simpatici, plini de bani, ci doar despre niște bătrânei, amestecați cam mult cu urmașii nomenclaturiștilor comuniști. Partea cu banii, s-a văzut la rectificări, a cam căzut, căci acum trebuie să-i împartă cu foștii colegi din PSD. Norocul lui Cîțu că nu s-a trezit cu o hemoragie de primari este că legea nu le permite acestora să plece singurei din partidul în numele căruia au fost aleși, ci trebuie excluși, dacă vor să-și păstreze mandatul. Ceea ce, deocamdată, n-o să se întâmple.
Peste toate, pe undeva, prin Cloud, pândește și viitorul partid al lui Orban. Care n-o să smulgă de la PNL primari și consilieri locali, dar, poate, într-un an-doi, o să reușească să aibă suficienți parlamentari încât să-l aducă pe Cîțu la relevanța electorală a UDMR. Ceea ce, pentru un nimeni, e chiar remarcabil.