Pe 18 martie 2020, un președinte de organizație județeană PNL, Ștefan Ilie, primar al comunei Luncavița, actualmente primar al municipiului Tulcea, le spunea colegilor săi de partid, într-o conversație pe un grup de WhatsApp: „Măi, oameni buni! Avem toate pârghiile de a cunoaște în detaliu problema. Evident că pot apărea oricând anomalii, dar avem tot ce ne trebuie: colegi pregătiți și Poliția la dispoziția noastră“.
În timpul campaniei electorale pentru locale, Ștefan Ilie a încercat să explice că a vrut să spună, de fapt, că Poliția este la dispoziția oricărui cetățean, că ăsta este rolul ei, să fie la dispoziție etc., etc. Doar că lucrurile nu stau așa. Poliția, fiind o instituție militarizată, totuși, se află doar la o dispoziție ierarhică teoretică. Cu cetățeanul este o altă problemă. Poliția nu-i este la dispoziție, ci este în serviciul său. Dar în niciun caz nu este la dispoziție, nu poate fi frecată fără rost, la orice oră, de cetățean, care poate are nevoie de un pachet de țigări, de o șaormă de la colț și-i e lene să se ducă singurel. Poliția nu primește ordine nici de la cetățean, nici de la politician, ci aplică legea și veghează (cum sună) la respectarea ei. Asta este teoria. Practica, însă, mai ales în timpurile astea noi și ciudate ne spune altceva.
N-a început pe 14 septembrie 2020, prima zi de școală, dar atunci s-a agravat. Un director adjunct al unui liceu din Tulcea, Mihai Tiuliumeanu pe numele său, a adus un candidat la Primărie în școală, în timpul orelor, pentru a le vorbi elevilor de clasa a XII-a cu drept de vot. Ilegal, căci campania electorală este interzisă în școli, în timpul orelor. Sesizată în urma plângerilor la AEP, Poliția nu a mișcat un deget, nu a desfășurat nici o anchetă până astăzi. E sub demnitatea ei, mai ales că respectivul candidat era și este membru PNL. Nuorice membru, ci șeful organizației județene, ăla care are „Poliția la dispoziția“ lui.
În schimb, două profesoare de la același liceu au luat atitudine. Lucru rar, mai ales pentru că individul, directorul adjunct, este cunoscut drept un bully, un tip agresiv, care încearcă să intimideze pe oricine îi contestă apucăturile sau, pur și simplu, nu-i este pe plac. Am mai scris despre domnia-sa în Cațavencii, vom mai scrie. Așadar, două profesoare au luat atitudine, cerând public să se înceteze cu politizarea școlii. Cele două profesoare sunt Carmen Mihalache și Gianina Barbu. Prima n-a pățit, deocamdată, nimic, dincolo de niște amenințări voalate. Celei de-a doua, însă, i s-a deschis dosar penal.
Da, da, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolii, dosar aflat în lucru la Poliția Municipiului Tulcea.
Lucrurile au decurs așa: săptămâna trecută, într-o frumoasă zi de miercuri, de pe o adresă oarecare de e-mail a plecat o scrisoare-reclamație. Mai întâi către „presă“. În respectivul document, profesoara Gianina Barbu era acuzată de către o „mamă a unui elev“ că propovăduiește copiilor de clasa a IX-a cărora le este dirigintă nepurtarea măștii de protecție și că unii profesori au probleme cu acea clasă, unde copiii nu poartă, într-adevăr, mască.
Înainte de a publica această bombă, „ziariștii“ au sunat-o pe inspectoarea școlară generală a IȘJ Tulcea, liberala Viorica Pavel. Liberală pentru că este membră de partid, fostă și actuală consilieră locală din partea PNL. Inspectoarea-șefă a sunat de urgență la Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și a dezlănțuit jihadul, întrebând cum este posibil să se întâmple așa ceva, că trebuie luate măsuri și așa mai departe. În timp ce inspectoarea-șefă vitupera, la liceu au sosit și polițiștii, să cerceteze. Cum au ajuns polițiștii acolo? S-au autosesizat. Culmea, s-au autosesizat deși informația încă nu fusese publicată de „presă“, deci nu era publică, deci nu aveau cum să se autosesizeze. A fost o anchetă scurtă, au fost întrebați elevii, profesorii de la clasă, care au declarat că nu, profesoara Gianina Barbu nu propovăduiește în școală nepurtarea măștii, și cam asta era să fie totul. Cu mențiunea că polițiștii au descoperit că mail-ul era un fals, nu exista nici o mamă a vreunui elev cu acel nume, cum, în tot liceul, nu exista un elev cu acel nume. Case closed, aproape. Doar că, așa cum s-au autosesizat înainte ca informația să devină publică, în momentul în care se pregăteau să claseze scurta investigație cu rezoluția „fapta nu există“, polițiștii au primit un nou telefon de „autosesizare“. De la partid. Și, deși nu aveau elementele necesare, au deschis, în cele din urmă, dosar penal.
Că dosarul nu ține, că e un fake sinsitru, asta nu mai contează. Contează că un om care a îndrăznit să aibă o atitudine contrară sensului dictat de partid s-a trezit, în urma unei minciuni, cu dosar penal.
Este că-i frumos cum au ei, peneliștii, Poliția la dispoziția lor?