Bucureștiul nu e urât. Bucureștiul e aglomerat, jegos, plin de gropi, plin de case lăsate în ruină, în București s-au ridicat clădiri pe șpăgi, s-au băgat bani în construcții inutile, prostești. Bucureștiul stă pe mii de kilometri de țevi vechi, Bucureștiul are mecla schimonosită a unui oraș care suferă.
Cum dracului apar monumente ca acela care se anunță acum, monumentul Marii Uniri? E un proiect câștigat de sculptorul Ioan Bolborea din 2007. Arată ca nimic, e urât și stupid. La fel s-a trezit Bucureștiul cu “aripile” de beton de la Casa Presei. Statuia lui Lenin era un superb Rodin pe lângă monstruozitatea cu aripile.
Așadar, monumentul Marii Uniri a fost cerut de Băsescu și de Senatul României în 2007, după care Oprescu cică nu a mai găsit bani și nu a mai găsit nici loc pentru monument. Mă rog, cine știe ce combinații avea omu’ pe spațiile alea.
Bucureștiul e plin de statui și monumente de rahat. Ele apar peste noapte, bucureștenii nu au nici un cuvânt de spus, ba se mai cheltuiesc și bani mulți. Când a fost amplasată “Țeapa cu cartoful” din Piața Revoluției, s-a protestat. Nu a contat. Acel monument e o cinstire a urâtului și a prostiei unui oraș întreg. Apoi, “Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene”, poreclit “Chelioșii”, în Herăstrău, care a costat 2,2 milioane de lei în 2006, la fel, o imensă prostie. Mai e statuia lui Charles de Gaulle, de un penibil măreț. I se spune “Ospătarul”, o dată de la postura lui De Gaulle care are un fel de șervet pe braț și pare pregătit să-ți ia comanda, altă dată de la numele sculptorului, Mircea Spătaru.
Monumentul Marii Uniri, cu forma aia de furuncul enervat, ar trebui luat de bucureșteni pe sus și dus în sufragerie la Pandele – doar acolo, printre atâtea alte porcării, o să pară ceva cât de cât OK.
Cui si cand a cerut Basescu acest monument ??Puteti sa publicati sursa ?
Domnilor, cu tigani primari, analfabeti si furāciosi pe deasupra, ce pretentii aveti?
Eu ma gandisem la un neg! Nu ca e urat, e oripilant! Cred ca pe la tara, pe undeva, tot gasesti un primar (asa mai cu patru clase sau vreo profesionala) mai de bun simt decat tot ce a avut Capitala dupa revolutie! Pin’ la urma ,cred ca astia suntem! ( La nivel global vorbesc,eu sunt mandru locuitor de comuna dobrogeana, ma uit la bucuresteni ca la ,nu-i asa, niste privilegiati ai sortii!).Sa va traiasca Gabita!
Asa au aparut in Targu-Jiu o sumedenie de sculpturi, chipurile ca il omagiaza pe brancusi toate. Nu e colt de strada, margine de boschet, spatiu de joaca pentru copii, parc si alte zone care sa nu aiba o statuie abstracta, in lemn sau piatra. Bolovani simpli sau coloane aztece, bucati din femei nude.
In centrul unei intersectii este o statuie ce seamana cu un bust de femeie, fara cap, maini intinse, dar cu sani din plin.
Fiu-miu, in varsta de 5 ani, trecand prin intersectie, imi atrage atentia „tati ce tate mari are statuia aia, cred ca lu brancusi ii placeau mult tatele„. Tati, ii placeau lui brancusi tatele, dar el le-ar fi facut mai frumoase, astea nu-s de brancusi.
De al Brancusi incoace, mai ales dupa procesul din SUA, au aparut tot felul de sculptori care considera ca abstract se defineste doar printr-o forma pe care sa o inteleaga doar ei. O bucata dintr-o forma naturala nu defineste nimic, dat una modificata, da, pentru ca aia exprima intregul.
Geniile stiu sa atinga majoritatea oamenilor. Criticii si inteleptii pot intelege opera, dar oamenii trebuie sa o poata simti. Nu trebuie sa fii expert sa-ti placa o opera.
Probabil monumentul ala din bucuresti semnifica ceva, dar iti trebuie dictionar, pentru ca de simtit simti altceva.