Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Privatizări la 1900

Zoom Privatizări la 1900

Din toamna anului 1898 și pînă în toamna anului 1899, în România n-a mai plouat. Seceta a pîrjolit holdele și, odată cu ele, și edificiul fragil al finanțelor statului. Criza a lovit economia românească cu forța unui asteroid. Bugetul național s-a prăbușit, iar falimentul de stat a încolăcit întreaga țară, ca un șarpe monetar internațional, căci creditorii externi și-au sporit strînsoarea.

De la Războiul de Independență, România trăia pe datorie. Împrumutase bani la greu pentru a finanța marile lucrări de infrastructură – căi ferate, porturi, podul de la Cernavodă. Clasa politică spera să modernizeze țara într-o singură generație, cum zicea Take Ionescu.

Numai că nici un giuvern nu luase, în cei 18 ani de împrumuturi, vreo măsură de consolidare a economiei. Dimpotrivă, România trăia de pe urma exportului de cereale și atît. Nu capitaliza nimic, nu diversifica producția și veniturile cîtuși de puțin. De pe urma cerealelor veneau în țară 80% din cîștiguri, iar cînd seceta a oprit fabrica de bani, economia s-a prăbușit.

Guvernul conservator condus de Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, numit în aprilie 1899, a anunțat un pachet de măsuri de redresare. Între aceste măsuri, după un obicei care s-a păstrat pînă în ziua de azi, se găsea privatizarea sau vînzarea activelor statului.

Nababul a scos la vînzare cota statului de la Banca Națională, în cuantum de o treime, pe care a luat 18 milioane de lei. A mai vîndut monopolul hîrtiei de țigarete pentru 15 milioane de lei și cam atît. A mai încercat să vîndă Societatea Română de Navigație Maritimă, adică flota, și terenurile petroliere ale statului, adică Petromul. Acestea, însă, au fost nevoite să aștepte încă un secol în portofoliul statului român, pînă cînd doi succesori ai Nababului, Băsescu și Năstase, au reușit să ducă la bun sfîrșit înstrăinarea lor.

În 1899, cei mai înverșunați opozanți ai vînzării au fost liberalii. Pe atunci, în liberali clocotea patosul național. Deviza lor, „Prin noi înșine“, își croia drum cu coatele, anticipînd revenirea în prim-plan a familiei Brătianu.

Abia acum se vede de ce s-au bătut liberalii de ieri împotriva vînzării activelor de stat: ca să aibă ce vinde, la o adică, urmașii lor, liberalii de azi.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Dar ăștia de azi nu sunt liberali. Singurul privatizator cu adevărat liberal e dealerul Tăriceanu. A privatizat și el la greu la viata lui politica, pana la decesul de anul trecut. Citulicii aștia sunt privatizatori a căror unica doctrina e însăși privatizarea. Pai asta e privatizare? Fără un preludiu, fără o minima gargara pentru feisbucimea tefelista? Incomparabil! Ca și cum ai compara parul sârmos al privatizatorului Tăriceanu cu latele razlete, slinoase și vopsite cu care își coafează Catu chelia pentru selfie-uri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint