Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Producerea de energie nu e pentru căței

Zoom Producerea de energie nu e pentru căței

A fost o perioadă foarte grea pentru rețelele electrice din România, mai ales pentru cele din Dobrogea. Trei week-end-uri consecutive cu furtuni puternice în județele Tulcea și Constanța au lăsat fără curent zeci de localități. Penultima și ultima furtună (care a atins viteze record ale vântului, de 144 de kilometri la oră, în Jurilovca, Tulcea) au provocat pene prelungite de curent în 46 (prima furtună) și 44 de localități din județul Tulcea. Au fost localități în care energia electrică a lipsit între 8 și 24 de ore, dar au fost și multe în care n-a fost curent câte două-trei zile.

Oamenii, nu neapărat informați, au început să-i certe pe primari pentru că nu au curent. Doar că primarii nu au, în aceste cazuri, absolut nici o vină. Nici măcar Guvernul, mama și tatăl tuturor relelor, nu prea poate fi învinuit. Pentru că furnizarea, distribuția și transportul energiei electrice aparțin din ce în ce mai mică măsură statului român. Producția? Da, încă mai este dominată de către stat, dar nu va mai dura mult.

Statul român,

oricare ar fi fost el, fie că a folosit banii bunicilor sau ai părinților noștri, fie că i-a folosit pe ai noștri, a investit mult, timp de aproape 80 de ani, în rețelele de distribuție a energiei electrice. Și în capacitățile de producție. Capacitățile de producție nu au fost privatizate, era și prea puțin convenabil pentru „investitori“, dar a privatizat furnizarea și distribuția. Inclusiv rețelele din orașele și comunele țărișoarei.

Rațiunea privatizării rețelelor de distribuție a fost pretinsa incapacitate a statului de a mai investi în modernizarea și întreținerea acestor rețele. Așteptările clienților și clauzele din contractele de privatizare presupuneau investiții majore în modernizarea rețelelor de transport și distribuție: cabluri, transformatoare etc.

N-a fost cazul. Companiile care au cumpărat rețelele de distribuție a energiei electrice au investit prioritar în marketing, publicitate și în sistemele de contorizare.

Au investit este, totuși, mult spus. Pentru că de cele mai multe ori contoarele au fost plătite de către clienți, de exemplu. Branșamentele la rețea, de asemeni, sunt plătite, de cele mai multe ori, de către clienți, dar nu sunt proprietatea lor. Da, oricât de straniu ar suna în capitalism, tu plătești totul, cabluri, manoperă, stâlpi etc., dar, la final, trebuie să cedezi proprietatea asupra acestor lucruri către furnizor. Nu e superb?

Dar, surpriză, s-a descoperit

dușmanul colectiv, entitatea din cauza căreia sistemul energetic românesc nu merge cum trebuie, iar energia este uluitor de scumpă.

Ministrul Energiei etc., Sebastian Burduja, s-a întâlnit săptămâna trecută cu niște băieți din Energie. Din Energie fiind, băieții nu pot fi decât deștepți. Deștepți fiind, ei nu pot spune decât lucruri deștepte.

Iar cel mai deștept lucru pe care l-au spus a fost că prosumatorii au devenit un pericol pentru sistemul energetic național.

Pam-pam!

Prosumatorii sunt

acei indivizi care și-au construit, pe casă sau pe lângă casă, diverse instalații care produc energie electrică. În general, vorbim de panouri fotovoltaice, dar nu ne limităm la asta, teoretic. Practic, da.

Ei bine, cu fonduri de la stat, prin programul „Casa Verde“, dar mai degrabă fără acești bani, românii au reușit să ajungă la borna de 100.000 de prosumatori. Oameni care produc energie electrică din fotovoltaicele instalate pe proprietatea lor. Problema este că băieții și fetele astea, prosumatorii ăștia care sunt legați la rețea, produc, atunci când îi ajută soarele, 1,2 GW.

Este enorm. Centrala de la Cernavodă, cu cele două reactoare ale sale funcționând în același timp, produce 1.380 de MWh.

Consumul mediu al României este de 6,5 GWh.

Ei bine, se întâmplă, nu știe nimeni cum, ca 1,2 GWh să vină, pe timp de zi, de la prosumatori, de la oameni care nu sunt nici mari companii energetice, nici investitori strategici, nici nimic.

Și nu e bine,

sigur nu e bine că populația își poate furniza singură energie electrică, fără să mai stea la mâna companiilor către care statul român a cedat această componentă strategică e economiei sale.

Ne pregătim să băgăm sute de milioane de lei în companii private care vor produce energie electrică, în viitor. Banii ăștia ar urma să vină din PNRR, mai ales partea de împrumuturi.

Dar nu e bine ca oamenii să producă de capul lor energie electrică și să mai aibă și pretenția de a o băga în rețea.

Ministrul Burduja, al Energiei etc., s-a arătat îngrijorat de această tendință. Trebuie făcut ceva pentru a mai opri acest avânt al prosumatorilor care au avantaje pe care alții nu le au.

Care ar fi avantajele pe care prosumatorii le au și nu le au marii producători de energie electrică?

Hmm, nu prea există. Există, însă, presiunea de a nu avea în rețea energie ieftină.

Oricâte subvenții ar primi producătorii și furnizorii de energie electrică, se pare că nu le ajung. Oricât de exagerate le-ar fi tarifele pe care le percep pentru energia electrică, incluzând transport și alte alea, se pare că nu le ajunge.

Cineva produce energie ieftină, vrea să o bage în rețea, dar rețeaua, săraca, e veche, pentru că hoții care au privatizat-o nu și-au respectat obligațiile de modernizare. Aceiași privatizatori sau urmașii lor pretind că nu pot prelua energia prosumatorilor, că exagerează și ăștia cu producția lor, că una, că alta.

Faptul că 1/6 din producția

diurnă de energie electrică a României provine din panourile fotovoltaice ale micilor producători este uluitor. În statisticile oficiale, acest aport de energie la sistemul național nici măcar nu apare. Dar el există. Și este posibil să se dubleze în doar un an.

Cu bani proprii sau cu subvenții de la stat, românii pot produce energie electrică din panouri solare.

Nu e bine, trebuie limitați, taxați suplimentar, omorâți.

În același timp,

ministrul Burduja (al Energiei etc.) se laudă că statul român va mai dărui companiilor private din zona distribuției de energie încă 174.042.935,42 euro sub formă de ajutoare de stat.

Va fi energia electrică mai ieftină după ce noi, contribuabilii, vom dărui bogații domeniului cu aproape 180 de milioane de euro? Deloc. E scump transportul, n-avem ce face.

N-avem ce face?

Ba da.

Așa cum au existat rețelele de Internet de cartier, cu mulți ani în urmă, ar putea exista și rețele electrice.

Și fără să depindă de șnapanii care au privatizat pe nimic companiile de stat?

Aveți energie electrică în exces, produsă în casă, cât să nu vă doară capul? Bravo. Mai trageți niște cabluri prin pământ, către vecini, și chiar nu veți mai suferi când mastodonții electricității nu-și fac treaba.

Cu 1.200 de MWh produși de prosumatori, sistemul energetic al României se dovedește a fi unul dintre cele mai penetrabile din UE.

De ce să nu profităm?

14 comentarii

  1. #1

    Se vede treaba ca autorul nu este inginer, nu are studiile, cunostintele de baza in energetica. Se confunda megawatii/ora cu megawatii si toate alea.
    Nu conteaza mare lucru, unele afirmatii sunt juste. ‘Decat’ ca panourile solare sunt practic subventionate 100% prin certificatele verzi care apar pe factura noastra, altfel nici nu se pune problema de a fi rentabile. Practic consumatorul romanesc subventioneaza industria de chinezarii importate din China, etc.
    Mai este o problema cu „pomparea” in retea a curentului monofazic produs pe langa casa omului, intr-o retea trifazica, pe care eu personal recunosc ca nu o stapanesc.
    Ghicesc numai, ca convertoarele si sistemele de baterii li-ion necesare pentru aceasta ‘pompare’ de curent in retea monofazica cumparate din China pe banii nostri, nici macar nu sunt atestate metrologic de catre statul roman.

    • #2

      Sigur că nu-s inginer, dar nu confundă nimeni nimic. Am simplificat lucrurile, ca să curgă textul mai lin.
      În plus, nu toate panorule solare instalate de către cetățeni sunt subvenționate. Foarte multe dintre ele nu sunt. În schimb, sunt subvenționate toate, dar absolut toate capacitățile de producția solară instalate de către marile companii. Aici aveți dreptate.

      • #3

        Nu suntem solidari nu avem un proiect de țară în anii90,50 de oameni de la dispeceratul energetic national cereau SALARII MARI că daca nu ei fac grevă si ,,sting lumina”.După cum merg lucrurile cred că în 20 de ani mulți mici producători casnici vor da bocanci în gura la RENEL… Ia-ți stîlpii că eu i.i produc, stokez singur energia.

  2. #4

    Cauza trebuie cautata cu cca 25 de ani in urma si luati la intrebari cei care au decis si care acum sunt prosperi oameni de afaceri.Acum conduc managerii alesi politic care nu au tangenta cu energia.

  3. #5

    Problema cu atestarea metrologica a chinezariilor care ‘pompeaza’ curent monofazic intr-o retea trifazica clasica miroase de la o posta a facatura. Din cate stiam eu, pentru consumatorul casnic singurul aparat de masura atestat si controlat metrologic in Romania este contorul pe care il avem toti in casa.
    S-a ajuns in situatia in care curentul pompat in retea este facturat pe baza unei aplicatii, a unei poze de pe telefonul mobil. Intrebare: este acea aplicatie atestata metrologic de catre statul roman?
    S-ar putea ca problema asta sa duca la un scandal de genul in care un producator auto, ani in urma folosea aparate false pentru masurarea emisiilor de gaze toxice.

  4. #6

    Nu trebuie sa fim ingineri pentru a înțelege că producătorii nu sunt un pericol ci contribuie la independența energetică a lor și a celorlalti. Se invocă fals dezechilibru in rețea de către ei dar conectarea acestora trebuie sa fie echilibrata de distribuitori, adică nu trebuie conectați toți pe aceași fază, sunt multi prosumatori trifazici care nu produc dezechilibru decât in diminuarea profitului distribuitori lor. E o falsa ideie precum cea că poluarea mediului este de la bălegarul și râgâiturile vacilor nu de la poluarea industriala si gazelor de eșapament. Trist e ca asemenea idei sunt acceptate nu doar de o populație neinformata ci de factori de decizie.

  5. #7

    Eu nu vreau sa fiu prosumator.Eu vreau sa fiu propriul producator de energie electrica adica sa devin independent.Iar acei baieti desteptii sa-mi suga mufa.Iar guvernul de hoti sa-mi suga sufa.
    Pamparampam.

  6. #8

    Da, zilele astea voi vizita asa o instalatie cu panouri pe juma’ de acoperis, cu aparatura ‘prosumatoare’ completa, care a costat zeci de mii de euroi. Care instalatie a mers bine toata vara, s-a pompat energie ‘pe plus’ in retea, conform aplicatiei de pe telefon.
    Iau poze, in special cu converterul AC/DC (un vechi simbol heavymetal de pe timpuri, se stie!) si bateria li-ion aferenta. Apoi mai vedem, ma va interesa expertiza tehnica dincolo de reclamele si supraofertele dupe net.

  7. #9

    Dl Burduja a fost uns ministru cu unicul obiectiv de a bloca fenomenul fotovoltaice pentru populație. Argumentația tehnica este puerilă. In schimb parcurile fotov. Ale băieților deștepți sunte ffff bune și trebuie subvenționate. Eu. Vad pe sistemul energetic național că importam la greu energie. Soluția este foarte simpla: distribuitorii să investească masiv in rețele din profiturile grosolane făcute , hidro+ cărbune sa producă doar noaptea, prosumatorii sa fie doar compensați cantitativ timp de 3 ani pentru oricât produc inclusiv pentru alte puncte de consum din raza rețelei locale care ar putea fi suprasolicitata.

  8. #10

    Productia de energie solara- eoliana (cand da Dumnezeu, cand nu, nu), NU vine la pachet si cu compensarea dezechilibrelor in retea ( chestia cu frecventa de cca. 55 Hz. ) produsa de aceasta. Pai, s-o rezolve statu’!

  9. #11

    De aia nu a mers bine tara asta, ca e condusa de unii dupa ureche la fel ca si cei care se dau tehnici in comentariile de mai sus. As vrea sa vad si eu cum se „pompeaza” curentul „monofazic” in retea „trifazica”. E greu cu tehnica asta, mai ales cu tampeniile predate prin scoli si repetate prin alte parti.

  10. #12

    Comentariile sunt diverse si sunt facute de cunascatori sau necunoscatori ai legislatiei si practicii legate de prosumatori. Revoltator este ca Guvernul si ANRE nu iau masuri in interesul populatiei, ci ne pacalesc, mimand acest lucru ,facand jocurile si aparand interesele producatorilor, transportatorilor si distribuitorilor de energie electrica. Unii parlamentari mai incearca cate o imbunatatire. Am facu o investitie in panouri fotovoltaice, pentru o putere de 9kw, care m-a costat 13500 euro, din surse proprii. Nu am investit banii intr-o masina noua, in speranta ca investitia va fi durabila si-mi va aduce economii la bugetul propriu in etapa finala de viata, de dupa pensionare. Ca sa vezi ce mi s-a intamplat si cum sunt pacaliti toti prosumatorii: 1- Acordarea avizului de racordare de catre DDER si incheierea contractului de prosumator a fost intarziata cu 30 zile dupa instalarea contorului cu dublu sens , perioada in care am livrat in reteaua de distributie 400 kwh care nu vor fi compensati, insa consumul de e.e din aceeasi perioada va trebui sa-l platesc./ 2. Din mai 2021 pana in dec. am livrat in retea de 7 ori mai mult decat am consumat din retea, in aceasta perioada nu s-a emis nicio factura.De ce?
    3. Legea energiei permite ca procesul de compensare si de decontare financiara sa se efectueze la 24 luni de la emiterea facturilor si nu de la inceperea productiei sau de la incheierea contractului de prosumator. E clar ca termenul de compensare/decontare financiara se prelungeste cu perioada de nefacturare? Da, e clara manevra si jocul DEER si furnizorilor de e.e./ 4. Legea energiei nu a prevazut posibilitatea compensarii excedentului de energie livrat in retea cu consumul de gaz nici in cazul cand contractele de gaz si energie electrica sunt incheiate cu acelasi furnizor. Am aflat ca au fost aduse anumite imbunatatiri la legea energiei care au fost aprobate de parlament, legea modificata fiind in cus de promulgare, dar pana cand?/ 5.-Utilizarea excedentului de energie produs pentru incalzire prin instalarea unor pompe de caldura, necesita un efort de finantare de cel putin 10.000 euro, dar inca nu este prea eficient.
    6.Dupa cele relatate totul pare o mare pacaleala si excrocherie facuta in favoarea furnizorilor/distribuitorilor de e.e., in timp ce guvernul se mandreste in fata UE cu cresterea productiei de energie din surse regenerabile./ Cum vi se pare aceasta mare pacaleala, in timp ce prosumatorii nu au putere , iar guvernul nu-i ajuta sa-si apere interesele?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

  • Vacile

    1 octombrie 2024

    Aceste vaci aduse din Olanda cu avionul sînt mîndria ținutului nostrum vă jur șapte țigani angajaţi să le cînte-n surdină stau ascunși în coceni pînă seara îngrijitorii sughiță sub dușuri […]

  • Infecți de serviciu

    30 septembrie 2024

    Din măgarul german a rămas azi o potaie. Din răget, a rămas un schelălăit. Lăsat din brațe, Iohannis se gudură pe lîngă fosta lui umbră. Lucrurile au luat-o razna, iar […]

Iubitori de arta