Ce știm
“Proiectul de țară” este o expresie cu efect retoric. E, cu alte cuvinte, un fel de-a spune. E forma contrasă, prescurtată, a ceea ce trebuie să transmită și să facă un partid politic. Bunăstarea generală, cea care-i atinge pe toți, nu doar anumite grupuri și comunități, dezvoltarea țării, ca întreg, este ceea ce propun partidele de azi oriunde în lumea civilizată. Ca să faci asta trebuie să ai un program, un proiect. Despre asta e vorba.
Un “Proiect de țară” făcut de niște “invitați” la Cotroceni lasă partidele pe bară. Ele ce-ar urma să facă apoi? Să fie executantele acestui “Proiect…”? De ce nu ar fi nevoie doar de un singur partid atunci, unul care să pună în practică “Proiectul…”? În acest caz, “Proiectul…” pare că își dezvăluie o latură kafkiană, iar tehnocrația dimensiunea ei pur administrativă, birocratică. Mai mult de-atât: deci acești “invitați” știu ce trebuie făcut, au știut în tot acest timp, numai că… Numai că ce? “Proiectul…” nu s-a întâmplat pentru că nu a existat unul care să-i pună la aceeași masă pe toți ăștia?
“Proiectul de țară” arată că, dincolo de “stânga” și de “dreapta”, dincolo de ideologii și orientări, există o cale sigură a dezvoltării și bunăstării, o chestie matematică deci, științifică, de a dezvolta o țară și de a atinge bunăstarea. Nimic mai fals. O demonstrează toată istoria și n-o afirmă nici un economist care se respectă.
Ce nu știm, dar am putem bănui
Te poți întreba, așadar: președintele Iohannis se joacă de-a partidul prezidențial la Cotroceni? Cel mai probabil, nu. E prea leneș, prea indolent pentru un un asemenea proiect. Cel mai probabil, îi place cum sună și crede că “Proiect de țară” chiar înseamnă ceva.
Te poți întreba: din moment ce partidele și-au trimis oameni în comisia “Proiectul de țară” de la Cotroceni, nu înseamnă oare că ele consimt să devină, în anii care urmează, simple instrumente care pun în aplicare acest “Proiect…”? Nu înseamnă, altfel spus, că se transformă în niște tehnocrați?
De ce au trimis partidele reprezentanți într-o astfel de comisie de la Cotroceni? Cel mai probabil, pentru a-i hrăni președintelui iluzia că face ceva. Are de lucru, stă linișit Iohannis, se joacă de-a dezvoltarea țării. Într-un fel, partidele și-au trimis la Cotroceni niște bone.
bravo mai! Ati pus de-o dictatura … lua-v-ati sasul inapoi!