Comuna Târnova, din județul Arad, se mândrește cu două personalități puternice: primarul Florin Farcașiu, în funcție din 10 ianuarie 1990, al doilea cel mai longeviv primar al țării, și Florian Coldea, născut aici în 1971.
Florian Coldea este prim adjunct al directorului SRI, numit în această funcție încă din 27 iulie 2005. Funcția i-a adus și recunoștința deplină a consătenilor săi, care l-au numit cetățean de onoare al comunei Târnova în iulie 2006, când sărbătorea deja un an de la aburcarea în fruntea Serviciului Român de Informații și îndeplinea deja funcția de director interimar al Serviciului, după demisia lui Radu Timofte.
Iar Târnova chiar are de ce se mândri cu cel mai informat fiu al său, căci este, probabil, și ofițerul cu cea mai rapidă ascensiune din istoria serviciilor românești. Ultima avansare a domnului Coldea, la gradul de general-locotenent, a avut loc în 2014. Dar numai cu doi ani înainte, în 2012, Florian Coldea tocmai primise gradul de general maior, după ce în 2008 primise din mâinile lui Traian Băsescu prima stea mare, aceea de general de brigadă. Ca să poată fi avansat general, Florian Coldea fusese anterior ridicat la gradul de colonel, în 24 martie 2006, iar asta, la doar 8 luni după ce fusese avansat de la gradul de maior la cel de locotenent colonel, în 27 iulie 2005.
În doar 9 ani, Florian Coldea a urcat în ierarhia militară, de la gradul de maior la cel de general locotenent, ba a mai obținut și un doctorat la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, cu teza “Managementul schimbării în serviciile de informaţii”, producând în acel an, 2010, o mare bucurie unchiului său, care i-a vegheat cariera încă de pe băncile școlii, în timpul căreia actualul general n-a prea strălucit.
După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, Florian Coldea a devenit student al Facultății de Psihosociologie a actualei Academii Naționale de Informații, facultate pe care ar fi trebuit să o termine în anul 1995. Așa a și făcut, numai că ghinionul sau, poate, o mai slabă pregătire, l-au împins spre picarea examenului de licență. Nimic grav, însă, mai ales când unchiul tău, văr cu mama, este generalul Gheorghe Dan, șeful UM 0215. Un an de zile petrecut ca subofițer în structurile statului, o a doua încercare de obținere a licenței, de data asta reușită, și avansarea legală la gradul de sublocotenent, în 1996. Din 1996, de la gradul de sublocotenent, până în 2005, la gradul de maior, nu e decât un pas foarte mic, mai ales dacă acesta se petrece sub privirile binevoitoare ale aceluiași unchi, Gheorghe Dan. În 2011, când generalul Dan a trecut în neființă, nepotul îndelung oblăduit era deja general de brigadă, doctor în științe militare și unul dintre cei mai puternici oameni din România. La dispariția sa, fostul șef al doi și-un sfert a lăsat un nepot pe deplin realizat, așadar, și un fiu în plină ascensiuune.
Căci fiul generalului Gheorghe Dan este nimeni altul decât Rareș Dan, avocatul care a reușit să obțină pentru clienții săi implicați în dosarul Microsoft (Claudiu Florică și Dinu Pescariu) nu doar neinculparea, ci și păstrarea tuturor banilor obținuți din această afacere. Mai mult, singurul condamnat doar cu suspendare în primă instanță în cazul Microsoft a fost Dumitru “Niro” Nicolae, cel la a cărui firmă (SC NIRO ’95 IMPEX SA), generalul Gheorghe Dan a fost director general între 2005 și 2011. Lăsați așadar, teoriile conspirațiilor. Statul românesc nu este unul mafiot. Doar că are la vârf prea mulți oameni legați de indisolubile grade de rudenie.
E doar o coincidenta, raule!
Patrick, ai masina?
😉
Uh! Am citit primul comentariu si m-am speriat. Ulterior mi-am dat seama ca Chira E Ambrozie e doar o gluma…
Lu-aț dumne-a voastra niste carte de gramat-ica căcă Biblia si fizica deja le-a-ț invatacit pe derast. Pe derost, scuze nenea avocacat international…
Tare 🙂 !
da de ce nu dati toate cartile pe fata si nu ziceti de Mr Melescanu Teodor aradean, securist si sustinator al acestor doi bagabonti ,nu mai dati duma pe jumate