În Timișoara-oraș și în Timiș-județ se întâmplă minuni. Eficiența este noul cuvânt de ordine. Guvernul Orban, prin mâna înțeleaptă și pricepută a medicului Victor Costache, ministru al Sănătății, a pus piciorul în prag și, foarte rapid, a pus lucrurile pe cel mai bun făgaș politic. Iată, așadar, că se poate. Da, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, se poate! Ceea ce n-au făcut generații de incompetenți face cea nouă, suflul proaspăt adus de acest guvern providențial, fără de care nu se știe unde am fi fost azi. Dar să lăsăm puțin deoparte laudele deșănțate, că poate oamenilor de acțiune nu le plac. Poate roșesc, poate le crapă obrazul, Doamne ferește. Iar cu obrazul crăpat ce poți să faci? Nu mare lucru. Te duci la doctorul Ionac și te estetizează dânsul, în secția sa, deși nu are voie să facă asta. Dar ce nu face pentru niște merituoși? Ce? Na, că am deviat de la subiect. Doctorul Ionac este el însuși o poveste în sine. O neverending story. Așa că să-l lăsăm în pace, măcar în acest articol.
Așadar, ce s-a întâmplat, de suntem atât de entuziaști? Păi, ce să se întâmple? Risipitorii, azvârlitorii cu banul public au primit recent o lecție de o să-i usture toată viața.
Numit pe 27 noiembrie 2019 manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, chimistul de geniu internațional și mondial Raul Pătrașcu a făcut deja primele fapte de vitejie. Astfel, pe 20 ianuarie 2020, la nici măcar trei luni de la numire, geniul Banatului anunța pe Facebook prima sa mare victorie în lupta cu dinozaurii: „Când vorbim de economisire avem tendința de a ne gândi la o calitate redusă. La nivelul Spitalului Județean Timișoara, economisirea înseamnă reducerea costurilor acolo unde se poate fără a afecta condițiile din unitatea sanitară sau actul medical. În urmă cu câteva zile am încheiat un acord de asociere cu Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru achiziția în comun de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri. Acest lucru va scădea plata lunară către furnizorii de energie electrică cu 15 procente, bani care vor fi redirecționați în folosul pacienților“.
Băi, băiatule, ce rapid! Acolo unde alții au avut nevoie de secole, absolventul de Yale a rezolvat așa, din zbor, pe început de an. De-acum înainte, SCJU Timișoara va plăti mai puțin energia electrică, economisind niște bani care se vor duce în folosul pacienților.
Hei, dar stați puțin. SCJU Timișoara va plăti mai puțin față de ce? Față de când, mai ales? Ce economie va face, de fapt? Ce economie fabuloasă a realizat, doar dintr-o semnătură, Raul?
Nici una, doamnelor și domnilor. Absolut nici una.
În ianuarie 2017, adică acum trei (3, tres, trois, three) ani, Direcția de Sănătate Publică Județeană Timiș, SCJU „Pius Brânzeu“ Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare, Serviciul de Ambulanță Timiș, Centrul Medical de Evaluare, Terapie Educație Medicală Specifică și Recuperare pentru Copii și Tineri „Cristian Șerban“, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei“, Spitalul Orășenesc Făget și Spitalul de Psihiatrie Gătaia s-au asociat pentru achiziția în comun de energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri.
Reținem, da? Ianuarie 2017. În mod ciudat, pe contractul de asociere, ce ducea la economisirea de bani pentru SCJU Timișoara, nu apare semnătura lui Raul Florian Petrișor Pătrașcu, ci aceea a fostului manager al SCJU, dr. Marius Craina.
Așadar, dat fiind că s-au mai semnat și în trecut astfel de contracte, cu scopul economisirii de bani, ne poate spune oare cineva unde este inovația, premiera mondială și universală, noutatea aduse de domnul Pătrașcu? Ce a făcut domnia-sa și nu făcuseră alții înainte? Aaa, s-a lăudat pe Facebook. Da, asta da. Poate primește și o decorație de la președinte pentru asta. Autolaudatio, în grad de mare ADN modificat de gaze. Merită.
Un mincinos! Dintr-o minciuna, in alta! Încep sa cred ca, dacă nu e fudulie sau sete de putere, e o boala. Tratabila, evident.
Spitalul va deveni furnizor de energie electrica ?