Pentru că nu e vacanță dacă nu ai hogeacul tău vremelnic în ea,
vă prezint în continuare drama unui om cu o astfel de casă de vacanță în Delta Dunării, casă cu mult lemn și acoperiș din stuf, așa cum o cere PUZ-ul deltaic. Cândva, prin primăvară, fie că o bântuiau stafiile lipovenilor, știma bălții ori pur și simplu din prea multă singurătate, casa a luat foc. Bref, dincolo de scurtcircuit este asigurarea. Făcută la ASIROM, companie serioasă. Contract beton, citit pe toate fețele ca să nu fie clauze nașpa, semnat, parafat. Cazul preluat de pompieri, de ARBDD, cu acte.
După ce omul a așteptat degeaba o lună
să vină agentul de asigurări cu constatarea, cu fotografiile și tot tacâmul pentru a întocmi dosarul, a dat telefon la compania asiguratoare. I-a răspuns o domnișoară cu voce de linie fierbinte (subînțelegând ochelari de bibliotecară, biciușcă și desuuri din latex), care a făcut lumină în acest caz – agentul e ocupat cu alte buleli, că parcă a luat foc lumea, dar va veni în cel mai scurt timp posibil. La finalul convorbirii, domnișoara, cu o voce care a căpătat brusc inflexiunile metalice și asexuate ale ceferistei mustăcioase ce anunță în megafoanele Gării de Nord venirea și plecarea trenurilor, a atras atenția că nu trebuie intervenit la locul incendiului. Nu trebuie atins nici măcar un fir de cenușă, în caz contrar contractul își pierde valabilitatea.
Ei bine, într-o lună se întâmplaseră deja multe.
În primul rând, la două ore după apelul de urgență, pompierii au luat casa în cazmale, târnăcoape și furtunuri, veniți cu șalupa pentru a face constatarea. Apoi a mai plouat, a mai fost vânt, au mai fost niște pitici de grădină defavorizați care au luat ce mai rămăsese de trebuință din prăjeală și – colac peste pupăză – a fost Rezervația, care arde mai rău ca incendiul la teşcherea dacă nu strângi mizeria ruinelor cu o firmă specializată din Tulcea. Și asta în cel mai scurt timp, să nu mânjești biosfera cu funingine toxică. În fine, într-o săptămână de la această convorbire a venit agentul ASIROM, care a făcut poze, a constatat și a deschis dosarul. La contract scrie că în maximum zece zile de la întocmirea dosarului se face plata asigurării, numai că după alte trei săptămâni nu s-a întâmplat nimic, deci omul a pus iar mâna pe telefon. Uite-așa a aflat că dosarul e abia deschis, nu și finalizat. Pentru asta trebuie să vină, când o putea, specialistul ASIROM, care va căuta, prin ce a mai rămas din cenușă, sursa incendiului și eventualele semne că acolo s-a încercat ascunderea urmelor unei eventuale fraude. Că așa-i în asigurări.
Nici după cinci luni specialistul nu a ajuns în Deltă,
probabil de frica țânțarilor, mai ales că nicăieri în contract nu scrie cât de repede trebuie finalizat dosarul, timp în care ploile și furtunile de vară au spălat ruinele, cenușa, totul. Peste cărămizile arse, peste lemnăria carbonizată au crescut iarba, bălăriile, s-a așezat colbul hoinar, de Dunăre. Locul a fost bătătorit de pârșii aflați la reproducere, scurmat de berzele chioare și pișat până în cel mai mic cotlon de vulpi și de câinii enoți. Cândva, poate la anul, poate peste doi sau chiar trei ani, ASIROM va trimite specialistul pentru a închide dosarul. Un arheolog. Și atunci, în maximum zece zile, fix ca la contract și cu cenușa conservată ca la Pompei, omul rămas fără casă de vacanță, care a cotizat lunar, an de an, la compania de asigurări, își va primi banii pentru a-și reclădi visul de la început.
Am lucrat in domeniul asigurarilor si nu doar pt Asirom ci si pt Omniasig, Bcr etc. Din cate stiu, la Asirom, se suna si se deschide un dosar de daune, inspectorul vine in maxim 3 zile lucratoare incepand cu urmatoarea zi de la declararea telefonica, omu` are voie sa intervina in ograda, doar sa faca poze inainte, ca sa aiba inspectorul ce sa constate si apoi dureaza ceva pana se solutioneaza dosarul, dar nu 5 luni.. Mi se pare destul de exagerat articolul.. Nu iau partea companiilor de asigurari, sunt de cacao pentru ca trag de timp, iar de la unele nici nu vezi despagubirea, insa daca ai fi scris de Euroins sau Carpatica, iti dadeam dreptate.. Asiromul insa a ramas singura mai ok din toata lista de companii de asigurari din Romanica, crede-ma, alte firme ti-o coc mult mai rau.
Mai rau de atat? Adica sa-ti ia si masina dupa ce a ars casa? Omul a ajuns la tribunal deja cu povestea asta.