Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Respirați. E ultima șansă înainte de finalul acestui film

Zoom Respirați. E ultima șansă înainte de finalul acestui film

Se prefigura o seară plictisitoare, unde agonia așteptării era întreruptă de apeluri complet neinteresante. Un drogat speriat că a luat droguri. Un fustangiu ofticat că o curvă i-a furat laptop-ul din BMW. O nebună care insistă că vorbește cu fiică-sa, deși omul de la capătul firului i-a spus clar: “112 Urgențe, Asger Holm la telefon”.

Dar poate că nebuna nu e nebună. Poate că e doar speriată. Poate că e doar răpită de un proprietar de cuțit, caz în care acel “doar” de mai devreme ar vrea să iasă jenat din cadru. Poate că o mașină de Poliție aflată pe aceeași autostradă ar putea să oprească răpitorul și să dezlege misterul…

Sau poate că narațiunea abia și-a intrat în drepturi și de aici încolo se va dezlănțui ca Marea Nordului cuprinsă de furia Maelstromului.

Da, pare să fie o răpire, una care amenință să se termine în crimă. Mai mult, dacă se poate spune astfel, în urma răpitei au rămas doi copii singuri. De fapt, un singur copil, pentru că al doilea e abia bebeluș. Într-un film propagandistic american, deja trei elicoptere survolau autostrada în căutarea oricărui vehicul care să corespundă vag semnalmentelor și mai vagi, în timp ce Protecția Copilului ar fi fost la adresă, cu ursuleți și ciocolată, înainte să termine Holm convorbirea cu o fetiță speriată pe care probabil fiecare spectator din sală ar fi vrut s-o ia în brațe și să-i șteargă lacrimile.

Dar Holm nu e într-un film american. El e în realitatea lui, legat metaforic de telefonul din fața sa, singura armă pe care inteligența, ambiția și hotărîrea de-a reuși o pot folosi. Și o folosește. În coordonări oficiale și tratative neoficiale, mințind, amenințînd, pledîndu-și cauza și șantajînd emoțional fără milă, pentru că de milă nu mai poate fi vorba.

Nu vreau să spun mai mult despre poveste. Ea merită urmărită în stare pură, fără indicații în avans. Firul narativ se contorsionează mereu și mereu, asemeni dansului hipnotic al unui șarpe care știe că și-a încolțit victima și că o va atrage negreșit în abis. Iar spectatorii abia așteaptă acest abis.

Regizorul și scenaristul Gustav Möller nu are nevoie de uriașe desfășurări de forțe. Din contra, mai mult l-ar încurca. Îi este arhisuficientă figura actorului principal, vocile celor de la capătul firului și un subtil joc de lumini pentru a captura spectatorul și a-l ține prizonier de la început și pînă la final.

Teoria susține că o asemenea limitare imagistică ar trebui să condamne filmul la un aer extrem de static. Möller demonstrează practic că poate scoate dinamism pur dintr-o privire și două modulații vocale, pentru că își alege actorii cu inspirație napoleoniană și își pregătește cadrele cu măiestrie de bijutier și precizie de inginer. Faptul că Politehnica din Copenhaga este cotată constant drept cea mai bună din țările nordice nu este o simplă întîmplare.

Aș vrea să spun că excelentul Jakob Cedergren ține tot filmul pe umerii lui… dar umerii apar mult prea tîrziu în cadru. În cel mai bun caz, îl ține pe nas. Sau pe expresivitatea ochilor. Pe mimica reținută aproape cu zgîrcenie, perfect conștient că o grimasă în plus ar fi infinit prea mult. Odată cu povestea, care se metamorfozează încontinuu, prinsă mereu între abia bănuibil și profund neașteptat, personajul său se schimbă și el. Aproape imperceptibil, dar impresionant și surprinzător. Există actori care pot scoate mult din puțin. Cedergren scoate enorm din aproape nimic.

Dar cine este Vinovatul? Vă las să descoperiți singuri. The Guilty este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018 și merită văzut. N-aș spune că e păcat să n-o faceți. Dar nici n-aș garanta ușile deschise în Valhalla.

The Guilty. R: Gustav Möller. Cu: Jakob Cedergren.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole