Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Restaurante africane: Cîrciumile din Egipt

Zoom Restaurante africane: Cîrciumile din Egipt

În Egipt, ca, probabil, oriunde altundeva în nordul Africii turistice, oferta culinară a stabilimentelor de potolit foamea poate fi foarte limitată, carne fiartă de pui, miel sau vită peste orez sau cuș-cuș, într-o cîrciumă frecventată numai de localnici, sau extrem de diversă, dincolo de risipă, în hotelurile de cinci stele cu bufet împrăștiat prin vitrine calde sau reci și restaurante à la carte cu specific internațional. Dacă ți-ai cumpărat un sejur într-un resort all-inclusive din Hurghada, de exemplu, doar în excursiile opționale în afara complexului poți să-ți faci o oarecare idee despre cum și ce-ar mînca egiptenii în exteriorul standardului culinar al lanțului de hoteluri respectiv.

În ieșirea de după-amiază-seară la Shepherd Castle, teatrul de vară cu ziduri de fortăreață de la marginea deșertului care are garaj pentru buggy-urile și ATV-urile safari-ului pe nisip și scenă pentru spectacolul cu derviși rotitori, dansatoare din buric și înghițitori de flăcări, pentru cină ai acces la un bufet de la care poți să te servești din cele cîteva opțiuni de salată de legume, niște sosuri colorate de consistența unor paste, curcan la cuptor pe cuș-cuș, carne la grătar, inclusiv un fel de mici (cu gust cam fad), fructe și sucuri la doză. Mai mult decît orice poate visa să mănînce un beduin, dar sub așteptările oricărui european mai pretențios.

În croaziera de snorkeling de pe vaporaș, care durează mai bine de o jumătate de zi (pleci dimineața și te întorci pe la 4-5 p.m.), la masa de prînz, servită la bord, inclusă în prețul croazierei, poți alege din mai multe feluri locale gătite din pui, miel, pește, cartofi, vinete și alte legume. Se întîmplă cam așa: fiecare om în slip abia ieșit din mare își ia cîte o farfurie și se pune la coada care trece prin fața tăvilor și platourilor din care personalul vaporașului va selecta ce i-ai indicat să-ți pună pe ea. Veste tristă pentru bărbați: băuturile disponibile sînt doar sucuri și apă. Berea vine separat, adusă de șalupa Supermarket a unor întreprinzători locali, și costă suplimentar (5 euro). Nu cumpărați niciodată sticle neetichetate: în cel mai bun caz, veți descoperi că e fără alcool.

Tot pe apă am mîncat și în excursia de o zi în Luxor, la prînzul oferit de Magic Lady Mary, un vas de croazieră pe Nil. Dacă-mi amintesc bine ce-am avut atunci în farfurie, nu cred să fi vrut altceva decît lipie, pui la rotisor, salată de castraveți, roșii și măsline. Oricum, chiar dacă prea puțin ofertantă pentru un gurmand, o masă mult mai variată decît cea de la micul dejun, sendvișurile de (foarte) dimineață mîncate în caravanseraiul de marginea drumului transformat din stație de cămile a beduinilor în sală de mese, loc de fumat și magazin de suveniruri pentru turistul autocarelor în tranzit spre Luxor.

În ziua deplasării cu avionul la Cairo, pentru conferința de presă a ministrului Turismului și vizita la Piramide, organizatorii, agenția egipteană de turism Flash Tour, ne-au dus pentru breakfast la Marriott, iar la cină, în Rossinni, restaurantul de top al întîlnirilor de business și ronțăitului de delicatese la nivel înalt; de la omletă personalizată, preparată în direct, în fața clientului, pînă la biban în pat de sare, filetat de ospătar la masă, am fost tratați cu produse gastronomice și servicii premium, comparabile cu cele de la Rixos Premium Magawish Suites and Villas sau Baron Palace, două dintre resort-urile din Hurghada în care am fost cazați. La Rixos, că tot veni vorba, oferta bufetului de la toate mesele zilei e atît de extinsă și de variată, încît îți trebuie mai multe stomacuri ca să guști din tot ce-i disponibil la liber, de la fructe de toate felurile, inclusiv de mare, la brînză mucegăită și sushi, ca să nu mai vorbim și de cele vreo cinci à la carte-uri în care n-am avut timp să intrăm.

Dar, apropo de à la carte, chiar și la cinci stele poți avea uneori surprize: la cel de-al treilea hotel, Sunrise Holidays, în seara de după cina berberă prea puțin convingătoare, am zis să încercăm à la carte-ul mediteraneean, pentru că alegerea inițială, locanta cu specific egiptean, era închisă. Abia după ce ne-a venit comanda, urmărind privirile colegilor dezamăgiți de ce-au primit și gustînd și alegerea mea, am înțeles cu toții de ce era atît de gol: spaghetti italiano, pastele alea cu chifteluțe delicioase, la ele acasă, aveau savorea macaroanelor cu carne tocată din orice cantină muncitorească.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • Balada căluților de lemn

    27 februarie 2024

    (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

  • Onania educată

    26 februarie 2024

    Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

  • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

    20 februarie 2024

    După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

  • Adevăratul curaj

    19 februarie 2024

    Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

  • Balada cucului pravoslavnic

    13 februarie 2024

    lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

Editoriale
  • Balada căluților de lemn

    27 februarie 2024

    (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

  • Onania educată

    26 februarie 2024

    Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

  • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

    20 februarie 2024

    După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

  • Adevăratul curaj

    19 februarie 2024

    Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

  • Balada cucului pravoslavnic

    13 februarie 2024

    lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

  • Pînă la capăt și pînă la ultimul centimetru

    12 februarie 2024

    Vom sprijini Ucraina pînă la capăt, a zis Joe Biden la Varșovia, pe vremea cînd își confunda doar un fiu cu celălalt, nu și pe președintele Macron cu defunctul președinte […]

bijuterii argint