Europarlamentarele s-au încheiat și protagoniștii
alegerilor își ling rănile, își culeg răniții și își numără morții. Românul nu votează păsări împăiate (PER), nu pariază pe mormântul lui Coposu (PNȚ-CD) și nu-și dă votul izmană pe călător pe Fiți-ungurenii-mei. Ăștia sunt morții. Voturile românului duc în Parlamentul Europei un actor care nu știe o boabă de străineză și care, când este întrebat care este programul său electoral, se angajează să vorbească europenilor despre gâze și despre frumusețea pământului strămoșesc. Ăsta e singurul victorios. Ceilalți, cărora nu le-au ieșit socotelile, caută soluția inventării candidatului la prezidențiale și se dau răniți de moarte.
Pentru a câștiga, Ponta are nevoie de PNL,
adică de trădarea grecului Tăriceanu. Pentru ca să piardă Ponta, Antonescu este în stare să-și sacrifice partidul și să se alieze cu codașul satului, PMP. „Nu puteți să fiți urmașii mei dacă nu câștigați”, le-a zis Băsescu ienicerilor săi de suflet de la PMP. Cum PNL este singurul câștigător de pe partea dreaptă a eșichierului politic, în ciuda suicidului în grup al conducerii liberale, este de presupus că Antonescu va deveni urmașul legitim al lui Băsescu. Cu asemenea calcule, drumul spre Cotroceni al lui Ponta este asfaltat cu mâna președintelui țării.
Până să fie atacat cu corpuri cosmice,
Ponta a început să fie lovit în familie. Preventiv, pe 22 mai, senatorul independent Valer Marian a înaintat o sesizare penală Parchetului de pe lângă ÎCCJ împotriva senatorului PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, pe care îl acuză de săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații și complicitate la omor calificat. Valer Marian este procuror ca profesie și bănuiesc că știe ce spune când deschide gura. Conform cercetărilor lui Valer Marian, în anul 1976 numitul Sârbu Ilie a fost recrutat ca informator în probleme „culte – secte”, în rețeaua Direcției I a Securității, sub numele conspirativ „Ovidiu Marinescu”.
Ulterior, socrul său, care era colonel de Securitate,
l-a recomandat pe Sârbu Centrului de Informații Externe (CIE/DIE) pentru a fi trimis într-o misiune în străinătate. De pregătirea lui Sârbu s-a ocupat col. Crișan Aurel, șeful grupei teritoriale Timișoara a CIE/DIE. După pregătire și evaluare, Sârbu a fost preluat de coloneii Nădejde Nicolae și Găină Constantin din cadrul UM 0544/102, implicați în acțiuni de intimidare a unor persoane incomode pentru autoritățile comuniste de la București, din rândul emigrației românești din Occident, precum Nicolae Penescu, fondatorul Consiliului Național Român din exil – Franța, scriitorul Virgil Tănase sau jurnaliștii Șerban Orăscu și Emil Georgescu, de la Europa Liberă.
Ilie Sârbu îndeplinea funcția de consilier
al Mitropolitului Banatului când a fost trimis, sub acoperirea studiilor, în misiuni informative externe, în Elveția, Marea Britanie și RFG. Între anii 1984-1985, Ilie Sârbu a studiat în Elveția, unde l-a supravegheat pe un alt ofițer acoperit al CIE/DIE, Ciubotea Dan Ilie, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, care în perioada aceea a fost profesor la Institutul Ecumenic din Bossey și profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva și Fribourg. Fiind apreciat ca „informator valoros”, Ilie Sârbu a fost preluat în legătura personală a adjunctului șefului Securității județului Timiș, care l-a utilizat în supravegherea unor persoane bănuite de activități „dușmănoase regimului politic” desfășurate sub acoperirea cultelor și sectelor religioase.
Ilie Sârbu a rămas în legătura colonelului
Găină Constantin și după revoluția din decembrie 1989, inclusiv în perioada în care colonelul Găină a activat în cadrul UM Doi și-un sfert. Colonelul Găină i-a raportat șefului direcției, chestorul Ardelean Virgil zis Vulpea, că l-a avut în legătură pe numitul Sârbu Ilie și i-a cerut acestuia aprobarea să-l mențină în contact operativ, înregistrat în evidența ofițerilor acoperiți ai UM Doi și-un sfert. În perioada în care Sârbu a fost ministrul Agriculturii, Vulpea și Găină au făcut trafic de influență sistematic pe lângă persoana ministrului. Când Sârbu a refuzat să-i mai ajute, Vulpea a deconspirat calitatea de ofițer acoperit a lui Ilie Sârbu.
În sesizarea penală adresată Parchetului de pe lângă ÎCCJ,
senatorul Valer Marian îl acuză pe Ilie Sârbu de fals în declarații, la completarea dosarului de candidat pentru Senatul României în legislaturile 2004, 2008 și 2012, în care a consemnat că nu a avut calitatea de colaborator al Securității ca poliție politică. Valer Marian îl mai acuză pe Sârbu Ilie și de complicitate la omor calificat. Când, pe 17 decembrie 1989, generalul Mihai Chițac a dat ordin de foc asupra populației civile din Piața Catedralei din Timișoara și mulțimea a încercat să se adăpostească în catedrală, consilierul Mitropoliei, Sârbu Ilie, a închis și a baricadat ușile lăcașului, astfel că șase protestatari au căzut secerați de gloanțe.
Cornel Ivanciuc