Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să facem România săracă again!

Zoom Să facem România săracă again!

Donald Trump și-a câștigat primul mandat de președinte spunându-le americanilor că va face America mare din nou. Americanii l-au crezut, l-au votat și sunt șanse mari să-l voteze și anul ăsta, după o pauză de patru ani, pentru un al doilea mandat.

Dar Trump nu putea face America mare din nou doar cu forțele americanilor. Economia SUA avea nevoie de niscaiva mâini de ajutor din toată lumea. Altele decât mâinile de lucru ieftine ale întregii Asii, mâini care au golit SUA de capital, de locuri de muncă și de multe altele.

Și pe cine se putea baza Trump pentru a aduce Americii măreția de altădată, dacă nu pe partenerii mai proaspeți, mai dornici de afirmare și de spart bani? Vorbim în principal de partenerii din NATO, precum Polonia și România, dar și de țări arabe pline de petrol care nu se uită dacă le cad din dishdasha câteva miliarde.

Donald Trump a revigorat fabrici de armament din SUA, a mărit numărul angajaților armatei, pentru a scădea șomajul, a rebăgat în producție tancurile Abrams, care nu se mai produceau, și a pornit prin lume ca să vândă armele produse în SUA, pentru că doar America nu-și putea permite să cumpere tot ce producea.

România și Polonia,

cum spuneam, au fost victime sigure al președintelui-miliardar, transformat în salesman al Raytheon, Lockheed sau Boeing.

Combinația de politicieni mediocri, dornici de o sclipire de aprobare și bunătate în ochii suzeranului, cu orgolii gonflate la extrem și aere de lideri regionali, i-a făcut pe polonezi și pe români, prin conducătorii lor vremelnici, să pună genunchiul în pământ și să deschidă larg casa de bani înaintea mâinilor înfometate ale lui Donald Trump.

Să ne înțelegem: armata României este extrem de prost dotată pentru o armată din secolul ăsta. Doar că, dând de bani, militarii români se comportă ca o pipiță nimerită cu cardul lui iubi într-un mall din Dubai. Ce e mai scump și mai strălucitor intră în plasele de cumpărături, fără să conteze dacă e și util.

Până acum am dezbătut

în numeroase rânduri problema ce tinde să devină penală a achiziției de armament cu banul înainte și termen de livrare întârziat cu ani buni.

Dar mai trebuie să ne și să întrebăm ceva: de ce plătim noi mult mai mult pentru armamentul cu pricina decât plătesc alți parteneri ai noștri sau ai Statelor Unite?

Căci plătim mult mai mult, uneori chiar dublu.

Și pentru că suntem, încă,

în aria de acoperire a rachetelor Patriot, să vedem de ce partenerul nostru strategic ne taxează nu ca pe aliați, ci ca pe dușmani.

Ministerul Apărării Naționale a refuzat să ne comunice prețul plătit pentru fiecare rachetă Patriot în parte, deși astfel de achiziții trebuie să fie transparente. Dușmanul, invadatorul rus, Putin nu are nici un avantaj dacă află ceea ce trebuie să afle contribuabilul român, respectiv costul unui interceptor Patriot, fie că este vorba despre rachete PAC-3 MSE sau PAC-2 GEM-T. Ce știm, și asta nu din surse românești, care consideră că aceste informații sunt clasificate, este că România a contractat cu americanii 168 de rachete PAC-3 MSE și 56 de rachete PAC-2 GEM-T.

Rachetele Patriot PAC-3 MSE sunt cele mai moderne produse de către americani, cele mai eficiente și, desigur, cele mai scumpe.

Asya nu înseamnă că rachetele Patriot PAC-2 GEM-T sunt mult mai ieftine. Dar sunt mai ieftine.

Chiar dacă MApN

nu vrea să facă public prețul plătit pentru o rachetă PAC-3 MSE, ne putem face o idee din contractele similare încheiate de către SUA cu alte țări pe care le-a convins să cumpere sisteme Patriot.

Polonia, care a decis să achiziționeze sisteme și rachete Patriot în același timp cu noi, va plăti pentru o rachetă PAC-3 MSE opt milioane de dolari.

Coreea de Sud a cumpărat 64 de rachete Patriot PAC-3 MSE cu 501 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că a plătit 7,82 milioane pe bucată.

Așadar putem bănui că și România a plătit minimum șapte milioane de dolari pentru o rachetă PAC-3 MSE

La sfârșitul anului 2023,

ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, le-a scris parlamentarilor români pentru a cere aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Așa cum am scris în revista noastră, deși această achiziție este motivată de criza de securitate din regiune, respectiv războiul din Ucraina, de fapt lucrurile stau puțin altfel. Raytheon are un joint venture cu firma germană MBDA. Acest joint venture, Comlog pe numele său, se ocupa doar de întreținerea rachetelor Patriot deținute de către Germania. Acum, Raytheon a decis să treacă la un nivel superior, aducător de mai mulți bani. Așa că, în curând, Comlog va începe să și producă, în Germania, rachete PAC-2 GEM-T. Și pentru că este nevoie de piață de desfacere, Comlog va vinde 1.000 de rachete prin intermediul NATO Support and Procurement Agency, către Germania, România, Spania și Țările de Jos. România va cumpăra, așa cum am spus, 200 de rachete, pe care va plăti peste un miliard de euro, respectiv 6,47 milioane de dolari cu tot cu TVA pentru fiecare rachetă.

Dar 6,47 milioane de dolari pentru o singură rachetă PAC-2 GEM-T este un preț mult prea mare față de prețurile practicate pentru alte țări.

Emiratele Arabe Unite, de exemplu, au cumpărat de la SUA 100 de rachete PAC-2 GEM-T cu doar 363 de milioane de dolari, adică, 3,63 milioane de dolari pe bucată, față de 6,47 cât va plăti România.

Și, pentru că tot suntem

partenerii strategici favoriți ai SUA, să vedem cât plătesc americanii pentru o rachetă PAC-3 MSE.

La finalul anului 2023, Departamentul Apărării a cerut aprobarea unui contract multianual pentru achiziția a 692 de rachete Patriot PAC-3 MSE. La prețul de 3,73 milioane de dolari pe bucată. Prin acest contract pe trei ani, americanii cheltuiesc cu 79 de milioane de dolari mai puțin decât dacă ar fi încheiat contracte anuale.

Și acum, să recapitulăm repede: România plătește între șapte și opt milioane de dolari pentru o rachetă Patriot PAC-3 MSE, față de doar 3,73 milioane cât plătesc americanii. Iar pentru o rachetă PAC-2 GEM-T, România plătește 6,47 milioane de dolari, față de 3,63 milioane cât plătesc alții.

Atât.

4 comentarii

  1. #1

    Un articol presarat pe alocuri cu lacune informatice, nu stiu daca intentionat sau din rea vointa dar, un lucru este sigur: daca compari Romania cu Arabia Saudita sau mai precis , nu poti compara cele 2 tari nici dpdv economic mai mult strategic, Arabia Saudita fiind singura putere mare din regiune si astfel aliat USA in aceea zona. Fata de Polonia , Coreea de Sud pretul nu e foarte diferit, poate fluctuatia lui se datoreza numarului de rachete cumparate si altor clauze din contract. Ca si incheiere , sunt intru totul deacord cu proasta si deficitara echipare de tehnica militara a armatei romane, nu mai vorbesc de lipsa de personal, DAR, la genul acesta de articole sunt necesare mai multe date si un lucru important , nu trebuie uitat contextul si despre cine este vorba, comparam mere cu mere si pere cu pere….

    • #2

      Dumneavoastră comparați ce vreți, eventual și mere cu pere. Eu am comparat doar prețul acelorași rachete pentru diverși cumpărători. SUA nu vând armament dușmanilor decât în cazuri rare și indirect. În general vând armament celor pe care îi numesc prieteni. Cu așa prieteni…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Vacile

    1 octombrie 2024

    Aceste vaci aduse din Olanda cu avionul sînt mîndria ținutului nostrum vă jur șapte țigani angajaţi să le cînte-n surdină stau ascunși în coceni pînă seara îngrijitorii sughiță sub dușuri […]

  • Infecți de serviciu

    30 septembrie 2024

    Din măgarul german a rămas azi o potaie. Din răget, a rămas un schelălăit. Lăsat din brațe, Iohannis se gudură pe lîngă fosta lui umbră. Lucrurile au luat-o razna, iar […]

  • Descoperirea operei

    24 septembrie 2024

    Multă vreme am crezut că poezia doarme sub aripa cocostîrcului sau că va trebui să scurm după ea prin păduri, dar ca un profet izgonit din pustiu de gîlgîitul sondelor […]

  • Un caz grav de abuz neraportat la Poliție

    23 septembrie 2024

    PNL trăiește drama studentelor abuzate de Bulai, căci Iohannis presează partidul cu cereri pornografice. Îi cheamă pe lideri noaptea la Cotroceni și îi forțează să se dezbrace de morală. „Scoate-ți-vă […]

  • Atentator de provincie

    17 septembrie 2024

    Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

Iubitori de arta