Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să-l închidă cineva pe Horia Georgescu!

Zoom Să-l închidă cineva pe Horia Georgescu!

Horia Georgescu este președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI). Îndeplinește această funcție din 2012 și deja pare excedat, obosit, epuizat. E păcat, căci este un om tânăr, care mai are de plătit împrumuturi de sute de mii de euro. Dacă o ia razna, cine Dumnezeu mai dă banii ăia înapoi? Deși nici așa nu știm cine va da banii ăia înapoi, căci un angajat al statului nu va câștiga niciodată atâția bani, oricât s-ar strădui. Dar asta este deja altă problemă, iar pentru simplul fapt că ne-am îndoit că ar fi capabil să returneze la termen, din surse legale, împrumuturile făcute, domnul Georgescu ne-a adus în instanță.

Justiția se face prin comunicate de presă

Nu știm cum sunteți dumneavoastră, nu știm ce gândiți despre Justiția românească, dar noi o respectăm. Serios 🙂

Nu comentăm decizii definitive, suntem fericiți atunci când Justiția își face treaba și plângem atunci când deciziile sale sunt contestate la CEDO. Dar ANI nu este parte a sistemului de justiție. ANI, din nefericire, este o organizație parajudiciară, fără putere executorie. Legile care stabilesc incompatibilități și definesc, amănunțit, conflictul de interese, obiectele de muncă ale ANI, nu dau doi bani, de fapt, pe această instituție. Parlamentarii o ignoră și ar vrea-o moartă, cu flori pe piept. Mii de primari, deja, au coșmaruri atunci când se gândesc la faptul că în patru-cinci ani, la ceva vreme după ce li se va termina mandatul, vor fi declarați, definitiv, incompatibili. Legile sunt clare, sunt anterioare apariției ANI, dar asta nu mai contează. Monica Macovei a vrut să-și treacă și această floare în CV, așa că i s-a oferit. Sunt prefecți în județele României care, aplicând legea 161/2003, au mai mulți incompatibili pe conștiință decât ANI în toți anii săi de funcționare. Dar asta nu mai contează, pentru că ANI e condusă de un om mic, incapabil, dar cu multe relații în mass-media.

În baza acestor relații și profitând de un moment favorabil, Horia Georgescu a pornit, săptămâna trecută, propriul său război cu Mircea Diaconu, la vremea aceea candidat potențial al PNL pe lista pentru Parlamentul European. Deși comunicatul de presă al ANI nu era semnat de nimeni, în spatele său se vedea mânuța agitată a șefului ANI, care s-a închipuit, peste noapte, stăpânul Justiției românești.

Astfel, printr-un comunicat de presă emis la data de 12 martie 2014, ANI și Horia Georgescu încep siluirea legii, anunțând public faptul că Mircea Diaconu s-ar afla sub interdicția de a candida pentru PE, ca urmare a unei decizii judecătorești definitive.

Minciuna are mânuțe scurte

Numai că respectivul comunicat al ANI este o minciună. Da, Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de către ANI, decizie ce a fost întărită pe rând de Curtea de Apel și, mai apoi, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar nici una dintre aceste decizii nu-i interzice lui Mircea Diaconu ceea ce nu-i pot interzice: candidatura la europarlamentare, la președinția României, la o funcție de primar, de consilier local, consilier județean sau chiar deputat. Pentru că legea e proastă, dar e lege. Iar ea, legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, spune așa, la articolul 25, alineatul 2: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, CU EXCEPȚIA CELOR ELECTORALE, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”. Aceasta este prima parte a articolului respectiv, pe care ANI, în comunicatul său justițiar, insistă să o ignore. “CU EXCEPȚIA CELOR ELECTORALE” este o formulare-cheie, ce are rolul său în această poveste de justiție făcută pe genunchi. ANI spune, mai departe, în comunicatul său, invocând, culmea, același articol de lege, că Diaconu nu ar mai putea ocupa nici măcar o funcție electorală/eligibilă. Numai că legea spune clar: “Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Iar cuvântul-cheie, aici, este “ACEEAȘI”. Conform DEX, pentru același sau aceeași avem următoarea definiție: “ACÉLAȘI, ACÉEAȘI, aceiași, aceleași, pron. dem., adj. pron. dem. (Care este) tot acela, chiar acela; (care este) tot la fel ca mai înainte”. Da, da: care este tot la fel ca mai înainte, care este tot aceea, chiar aceea. Despre funcție e vorba. Iar funcția eligibilă a lui Mircea Diaconu în momentul în care a fost declarat incompatibil era aceea de senator. Astfel, cum funcția de parlamentar european nu este “chiar aceea” și nici “tot la fel ca mai înainte” cu funcția de senator, Mircea Diaconu are tot dreptul de a candida la alegerile din 25 mai.

Georgescu, Antonescu, aceiași mizerescu

Abuzul lui Horia Georgescu i-a convenit de minune lui Crin Antonescu, președintele, încă, al PNL. Căci folosindu-se de comunicatul ANI, care nu e nici decizie judecătorească și are fix valoarea unei bucăți parfumate de Zewa, trei straturi, Crin Antonescu l-a eliminat pe Mircea Diaconu de pe lista PNL, făcându-i loc eligibil mult mai bănosului Eduard Hellvig. Căci Hellvig, oricum am da-o, va aduce partidului mai mulți bani, oricând, în timp ce Diaconu nu va avea aceleași resurse. Un calcul simplu, mercantil, care s-ar putea să aducă, e drept, mai mulți bani în cuferele PNL, dar mult mai puține procente la votul din 25 mai 2014.

Horia Georgescu este, nu știm de ce, o jucărie stricată prematur. L-au lăsat bateriile sau nervii, de a ajuns să amenințe lumea că, dacă semnează pentru susținerea candidaturii independente a lui Mircea Diaconu, încalcă legea. A mai mințit prin târg, spunând unora că ar exista o decizie a CCR care-i interzice lui Diaconu să candideze pentru PE. Evident, atunci când i s-a cerut numărul deciziei respective, Horia Georgescu a închis conversația. Căci o astfel de decizie nu există.

Cineva, de preferat unul dintre stăpânii săi, ar face bine să se milostivească de jucăria stricată Horia Georgescu și să o închidă. Definitiv.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite