► De cîțiva ani, Poșta Română se îndreaptă cu pași mari spre faliment, una din cauze fiind cheltuielile fără rost, dar mari aducătoare de comisioane, făcute de cei ce s-au perindat pe la conducerea sa. Și cu toate că, din septembrie, urmează să aibă loc concedieri colective, conform acordurilor cu sindicatele, societatea nu se predă. Ba mai mult, continuă cu achizițiile dubioase.
Astfel, prin contractul nr. 140/3309 încheiat pe 10 iulie 2007, Poșta Română a achiziționat, de la Textila SA Iași, sfoară în valoare de 473.556 de lei. Conform caietului de sarcini, toată această cantitate de sfoară ar trebui să acopere consumul intern și necesarul subunităților din subordine.
La ce vor folosi cei de la Poșta Română atîția kilometri de sfoară, în valoare de mai bine de 100.000 de euro, în condițiile în care, în ziua de astăzi, coletele ce urmează a fi livrate sînt lipite cu bandă scotch, nu știm. Dar ne putem închipui.
De exemplu, ar putea fi folosită pentru imobilizarea celor 3.650 de poștași ce urmează a fi trimiși acasă, în momentul în care li se vor înmîna deciziile de trimitere în șomaj.
► De cînd autoritățile publice sînt obligate să publice achizițiile pe SEAP, chiar dacă nu le putem împiedica, mai vedem și noi cum se aranjează licitațiile astfel încît să cîștige cine trebuie. Chiar dacă cei ce fac achiziții au la dispoziție un cadru legal care le permite să plătească de două-trei ori mai mult pentru o lucrare sau serviciu, din cînd în cînd se mai aglomerează și le cam dă de gol combinațiile. Și așa ne dăm seama cum de se îmbogățesc unii doar din parandărături și comisioane.
Să luăm la întîmplare, de pe SEAP, Primăria comunei Muereasca, județul Vîlcea, care a scos la licitație contractul de lucrări pentru o alimentare cu apă în valoare de 10.069.987 de lei. S-au depus 14 oferte, iar cîștigătoare a fost declarată o firmă care a ofertat un preț de 3.978.179,52 lei, adică 40% din valoarea estimată. Conform legii achizițiilor publice, orice ofertă mai mică de 85% din valoarea estimată trebuie justificată foarte bine, în caz contrar urmînd a fi descalificată ca neserioasă.
Cum ne vine greu a crede că există cineva pe lumea asta care ar da bani de la el doar ca să construiască alimentarea cu apă la Muereasca de Vîlcea, mai există doar două ipoteze care ar putea justifica o ofertă atît de scăzută. Prima ar fi că devizele de lucrări au fost supraevaluate intenționat pentru un anume concurent ce urma să împartă cu toată lumea, dar care, ghinion, a pierdut în fața celui care a oferit prețul corect. În al doilea caz, licitația a fost cîștigată de cel pentru care a fost pregătită, dar care, din pricina numărului foarte mare de participanți, ca să fie sigur că va cîștiga, a dat un preț mult sub cel real. În acest caz urmează ca, ulterior, contractul să-i fie suplimentat cu diverse lucrări neprevăzute.