La mai bine de o săptămână de la alegerile parlamentare de anul acesta am reușit, în sfârșit, să aflăm cine îi reprezintă pe români în Parlament, fie că au fost sau nu au fost votați de suficiente persoane pentru a fi cu adevărat reprezentanți. Dar asta este măreția legilor electorale aprobate de societatea civilă agreată, iar deocamdată nu are rost să vorbim despre cum un om care ia doar 7-8 procente din votul alegătorilor iese mai senator decât unul care obține 20% din voturi.
În Tulcea, de exemplu, un județ mic, dar vioi, înzestrat de natură cu un colț de rai din care dispar încet-încet peștii și prosperă, sporadic, prostituatele politice, PMP a reușit să obțină un post de senator, unul dintre cele opt posturi de senator pe care le-a obținut PMP la nivelul întregii țări. Văzând acest rezultat măreț, lumea își va spune că Tulcea, mai apropiată de apă decât multe alte județe, a rămas un fief al iubitorilor lui Traian Băsescu, împărțind cu acesta dragostea pentru marinărie și nostalgia după flota de pescuit oceanic. Doar că, în realitate, postul de senator pentru unul dintre candidații PMP din Tulcea a venit ca o surpriză. Neplăcută chiar și pentru membrii filialei locale a partidului. Căci, în Tulcea, sforile interne ale PMP-ului au fost trase în așa fel încât în Parlament să ajungă președintele filialei, Victor Tarhon, care a candidat la Camera Deputaților. Iar calculul era simplu: locuri de deputați în județ erau patru, în timp ce locuri de senatori nu erau decât două. Așadar, șansele de a prinde un loc în Cameră erau cu 100% mai mari, mai ales după redistribuire. Și tocmai redistribuirea le-a jucat feste autorilor de calcule. Căci PMP a obținut, în Tulcea, 4.810 voturi pentru Camera Deputaților și 4.930 de voturi pentru Senat. În ambele cazuri, aceste voturi l-au plasat pe locul trei în preferințele electoratului, dar n-a fost suficient pentru a-i da măcar vreun loc de deputat. La Cameră, după redistribuire, mandatele tulcene s-au împărțit după cum urmează: două pentru PSD și două pentru PNL. La Senat, deși PNL avea cu 5.000 de voturi mai mult decât PMP, un post de senator s-a dus la PSD (care a avut cu 30.000 de voturi mai mult decât PMP) și unul la PMP. Așa se face că șeful filialei Tulcea a PMP s-a trezit că, în loc să intre el în Camera Deputaților, a intrat în Senat fostul șef al UNPR-ului local, pe care nu paria nimeni.
Dar până la urmă e mai bine așa, căci Ion Ganea, proaspătul senator PMP de Tulcea, se va simți mai bine în Parlament, printre PMP-iști, decât s-ar fi simțit Victor Tarhon, fost președinte al CJ și devotat aripii Udrea-Băsescu până-n dosarele albe. Căci Ion Ganea a fost deconspirat, în chiar săptămâna anterioară alegerilor, de către CNSAS drept fost lucrător al Securității. Alături de Turcescu, de fratele generalului Opriș de la STS și de alți securiști mai noi sau mai vechi, mai acoperiți sau mai descoperiți, Ion Ganea întărește linia securistică a partidului. În timp ce Victor Tarhon n-ar fi întărit-o decât pe cea penală. Căci Tarhon este acuzat și cercetat pentru luare de mită în același dosar cu Ioana Băsescu și Elena Udrea, dosar care încearcă să lămurească o parte din finanțarea campaniei prezidențiale din 2009. Oricum, dacă PMP-ul din Tulcea n-ar fi reușit să trimită în Parlament un securist, atunci ar fi trimis un om bogat, căci la comisioane de 10% din contractele derulate în județ, Tarhon ar fi strâns în patru ani nu mai puțin de 25-26 de milioane de euro. L-or fi încălzind pe Băsescu patriotismul și fidelitatea securiștilor care-l înconjoară, dar nici banii nu i-ar fi stricat.