Sper că sînteți la zi cu taxa TVR. Elwis Săftoiu contează pe voi. În fond, umblă vorba că s-au scumpit atît criza și panaceul ei universal, whisky-ul scoțian de 12 ani, cît și sindicaliștii care nu mai pot fi dați afară din Pangratti decît cu prețul unei noi revoluții transmise în direct. În acest context dificil pentru telespectatori (care n-au ce vedea la televiziunea noastră de stat și tocmai de aceea se duc la bulgari, unde se prinde PRO TV Internațional), dar din ce în ce mai ofertant pentru tandemul estival Ponta-Băsescu, Elwis a profitat de temperaturile ridicate pentru a se răcori puțintel pe dinăuntru. On the rocks, cum spun americanii.
Deci în sfîrșit s-a făcut dreptatea pe care contam și noi, telespectatorii informați: în urma primei sesiuni a concursului de proiecte manageriale organizat de SRTV au rezultat, printre alții (ca de pildă Demeter Andras Istvan, fost șef al Radioului public, uns acum coordonator cu atribuții de Director Casa de Producție), următorii cîștigători: Cristian Zgabercea – coordonator cu atribuții de Producător General și Claudiu Lucaci – coordonator cu atribuții de Director Știri. Ambele numiri recente erau la fel de previzibile și transparente ca însăși politica de partid și de stat a lui Săftoiu. Care, unu la mînă, are nevoie de o mînă dreaptă (Zgabercea) capabilă să spele orice palmă întinsă discret dinspre palatele care contează și, doi la mînă, de un director de știri cooperant (Lucaci), care de-abia așteaptă să se așeze într-o funcție extrem de comodă în America (vezi Hotărîrea Guvernului României nr. 345 din 2013-06-12 prin care Claudiu Lucaci este numit „consul general, șef al Consulatului General al României la New York, Statele Unite ale Americii”).
Interesant nu e atît rezultatul concursului. Nici clasica manevră de modificare a regulamentului privind selecția managerilor și evaluarea managementului executiv în cadrul SRTV, care a devenit suficient de restrictiv cît să permită înscrierea în concurs a exact cui trebuie (vezi, de pildă, art. 4 – 1, alineatul a, prin care se stipulează că persoana fizică în speță trebuie să fie angajată pe o funcție de execuție în cadrul societății). Și nici măcar faptul că din comisia de evaluare a proiectelor a făcut parte un conferențiar universitar la SNSPA pe nume Diana Cismaru, care se află într-o relație absolut cordială cu unul dintre candidați (mă refer, evident, la domnul Lucaci), alături de care a scris nici mai mult, nici mai puțin decît niște cărți de specialitate. Nu. Cu adevărat interesant este domnul Cristian Zgabercea, zis și „Cabinetul Doi” al regimului din Pangratti.
Mai exact: fostul consilier al președintelui CJ Constanța (2004-2012) și președinte al Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Mamaia, fostul manager general al televiziunii Neptun din Constanța (2005-2009) și locotenentul media al lui Radu Mazăre (fără de care nimic din toate acestea n-ar fi fost posibile), în fine, fost membru al CA al Oficiului Național al Cinematografiei (1997-2000) și fost operator de imagine la TVR (în perioada 1981-1996). Un personaj destul de misterios altminteri, dar eficient pentru șeful potrivit, despre care numai cei mai meticuloși dintre jurnaliști știu că a absolvit, în felul său, un soi de facultate de regie. La Hyperion, evident, unde se călesc adevărații manageri. (va urma)