Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Soros a luat țeapă

Zoom Soros a luat țeapă

George Soros a finanțat societatea civilă din Europa de Est din 1990, cînd a căzut Cortina de Fier. Banii veneau ambalați într-un pachet de programe destinate democratizării. Soros a organizat acest sistem de donații pe modelul unei biserici evanghelice cu predicatori și fundații, care au răspîndit învățătura „societății deschise” în mediile universitare, culturale, civice și sindicale. Învățătura a fost dublată de bani, care veneau sub forma salariilor, a înzestrărilor logistice, a granturilor și a călătoriilor de specializare, așa că a prins în mrejele ei o întreagă faună derutată și lipsită de orizont imediat. Cine își amintește anii ’90 nu are cum să uite puzderia de proiecte destinate activismului civic și vigilenței democratice, proiecte de o subțirime tehnică extremă, amatoristice și la limita umorului, dar cărînd cu ele fonduri grase. Fundația Soros pentru o Societate Deschisă era centrul care distribuia banii, iar angajații ei ajunseseră un soi de cler superior de a cărui bunăvoință depindea bunăstarea parohiilor non-guvernamentale. Treptat, beneficiarii cei mai frecvenți au format o rețea care s-a rotit la conducere și care și-a răspîndit apoi ideologia și oamenii în zona activă a societății.

Pe termen scurt, ceea ce a făcut Soros a avut aparența unui mecenat social admirabil, care și-a propus să grăbească procesul de însănătoșire a societăților ieșite din comunism. Pe termen lung, însă, rețeaua alimentată 26 de ani cu sume considerabile a căpătat conștiință și scopuri proprii. Fără discuție că un miliardar ca Soros n-a exclus obținerea unei anumite influențe în societățile în care a pompat fonduri, dar aceste influențe s-au manifestat destul de timid. În schimb, rețeaua care s-a hrănit din facturile lui a început să vizeze puterea la modul direct. Indivizii s-au promovat reciproc, s-au organizat în subteran și au început să penetreze grupurile de putere. Din ONG-uri au intrat în partide (PNL, USR), în instituții publice (DNA, CNA, TVR), în instituții ale statului (Președinție, Guvern). Apariția Guvernului Cioloș din neant e prima epifanie a generației Soros. Fără ca Soros să fi avut aceste scopuri, ele au fost atinse de grupul autonomizat. Legăturile dintre indivizi nu sînt întotdeauna evidente, dar au rădăcini în trecutul lor mai mult sau mai puțin civic. Fiecare poartă asupra sa tipul de influență din care i s-a născut cariera. Unii răspîndesc ideile Bruxelles-ului, alții susțin interesele Franței, ale Germaniei, ale DNA, ale Președinției sau ale altor oportunități locale.

Sigur, sună ca un delir al răposatului pamfletar de la România Mare, dar sînt lucruri demonstrabile cu fapte, contracte și facturi. Distanța dintre incredibil și realitate poate fi astupată ușor cu povestea ultimului an politic. E vorba despre natura umană, despre lăcomie și dorința de putere. E o afacere mai degrabă românească. Soros a rămas pe dinafară.
Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Ba eu sunt convins ca soros a ramas pe dinauntru!

 2. #2

  „Sigur, sună ca un delir al răposatului pamfletar de la România Mare, dar sînt lucruri demonstrabile cu fapte, contracte și facturi”… Nu prea mai sunteti convinsi ca cititorii vostri sunt mai inteligenti decat ai lor!
  Pe de alta parte, din cate am citit intr-un articol pe aceeasi tema (si bias!) am aflat ca, din 1990 si pana acum, Soros a chletuit 200 milioane dolari (sau euro, cum vreti) cu fundatiile sale din Romania. Daca e posibil ca cineva sa controleze 20 milioane suflete, cheltuind doar 7,7 miloane dolari/an, atunci aia ar trebui sa fie fericiti. La cat de prosti sunt, sa zica mersi ca nu-s lasati de capul lor!
  Dar nu e chiar asa. O stim si noi, o stiti si voi 🙂

 3. #3

  de ce nu aveti tupeu sa ziceti pe fata ca soros e vinovat direct,o dati ca omu totusi are intentii bune ca nu neaparat a vrut puterea,bla,bla .asta e un jidan porc ce nare alt scop dect sa preia puterea si banii la toti fraerii de pa glob .asa ca daca tot dati o duma dati-o pan la capat tovarasi nu asa co juma de gura

 4. #4

  Oricum,tipul e tare,n-are mama,n-are tata,nici macar Dumnezeu,dupa cum afirma,ateist de stanga precum Lenin deci,dar fara barba precum Marx si Engels,in schimb ne da barbi la greu cu deviza „ong-isti din toate tarile uniti-va !”E posibil sa fie mesia lui Ciolos,de-aia asta e atat de onest si modest precum Ceasca in anii tineretii,bineinteles inainte sa dea de Leana…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint