Atunci când a fost propus pentru funcția de ministru al Finanțelor, Florin Vasile Cîțu a picat cu brio la audierile din Parlament. Și totuși, Ludovic Orban n-a ținut cont de acest lucru și l-a păstrat în cabinet.
Atunci când președintele Iohannis l-a desemnat drept premier, Florin Vasile Cîțu s-a jucat o vreme de-a șeful Guvernului, iar atunci când trebuia să se prezinte în Parlament pentru a obține votul (care era cât pe-aci să fie pozitiv) și-a dat seama că nu-i de el funcția respectivă și și-a depus mandatul. A ajuns iar în comisiile parlamentare, fiind noua-veche propunere la Ministerul Finanțelor. Iar a fost respins de comsii, iar a obținut funcția de la șeful său de partid.
Două moțiuni simple de cenzură au fost depuse în Parlament împotriva domnului Florin Vasile Cîțu, ambele au trecut, dar domnul Cîțu, minunea lumii în materie de finanțe, a rămas nemișcat pe post. Și nu doar el, ci și liota de secretari de stat pe care i-a adus întru luminarea poporului și prosperitatea națiunii.
Principalul secretar de stat la Finanțe este Sebastian Burduja. Înainte de afi numit în funcție, pentru că nu se știa exact ce și cum, Guvernul Orban îl pusese în Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica. N-a stat mult. Vreo juma’ de lună, cât să încaseze 4.200 de lei, după care i s-a găsit un post mai bun, adecvat pregătirii.
Un alt secretar de stat la Ministerul Finanțelor este Mironel Panțuroiu, care vine direct din ANAF, unde era inspector de ceva vreme. Înainte să ajungă la ANAF, Panțuroiu prestase cu spor la Primăria Pantelimon, asta după ce fusese, o vreme, țuțărul Adrianei Bahmuțeanu la Taifasuri. Pe Mironel l-a susținut pentru funcție PMP-ul, că, deh, altundeva decât la Finanțe n-avea unde să-și plaseze incompetenții.
Din Gorj, din funcția de vicepreședinte al filialei județene a PNL, Cîțu l-a adus pe post de secretar de stat pe Gheorghe Pecingină, avocat. Și om politic greu încercat, care a trecut prin PDL, PP-DD, PSD, ALDE și, iată, PNL. Un om uns cu alifiile atâtor partide trebuie neapărat să se priceapă la finanțe, chiar dacă nu e economist.
Un secretar de stat mai specail la Finanțe este György Attila, care ocupă același post încă de pe vremea PSD-ului. Pentru că, așa cum e și normal, reprezintă UDMR în finanțele publice românești, ceea ce nu-i chiar de colo. Ba, de câțiva ani, György Attila reprezintă și Ministerul Finanțelor în Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice. Spre deosebire de ceilalți colegi ai săi, măcar domnul Attila predă la ASE, așa că orișicâtuși.
Și cum Gorjul pare un nesecat rezervor de cadre pentru PNL și pentru domnul Cîțu, tot de acolo a fost adus și unul dintre secretarii generali adjuncți ai ministerului, domnul Horațiu Tiberiu Gorun. Acesta, ca un bun angajat de la Finanțe, n-are, de asemeni, studii de economie, dar are un tată, Adrian Gorun, care a performat prin toate epocile, lucrând și domnia-sa ca secretar generaladjunct sau chiar secretar general pe la Ministerul Educației și cel al Afacerilor Externe. Căci, probabil, chestia asta cu secretariatul se transmite, la gorjeni, ereditar.
Toți oamenii domnului Cîțu, unul și una, numai buni să gestioneze finanțele României în vremuri de criză medicală și economică. În definitiv, dacă va reproșa cineva guvernanților PNL modul în care s-au ocupat de finanțe, vor putea să spună, liniștiți: „Păi cu cine, mă? Cu ăștia?“.