Îi datorăm multe, ca națiune, ca popor, ca țară, Alinei Mungiu-Pippidi. Dacă nu era domnia-sa, n-am fi avut niciodată democrație în această parte uitată a Europei, n-am fi avut președinți miraculoși precum Constantinescu sau Băsescu, n-am fi știut ce este aceea roata, nu ne-am fi bucurat niciodată de binefacerile aduse de cunoașterea focului și câte și mai câte. Cel puțin așa se înțelege de fiecare dată când doamna Mungiu-Pippidi se scaldă în butoiul cu autolaudatio. Și e ditamai butoiul, cu dimensiunile unui heleșteu.
Dar, printre lucrurile astea atât de bune care n-ar fi existat fără AM-P, trebuie să-i trecem în cont și câteva chestii mai puțin benefice pentru omenire. Una ar fi Sorin Ioniță, dar astăzi nu vorbim despre acest eșec al doamnei Mungiu-Pippidi, ci despre celălalt, la fel de notabil: Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea a absolvit, în 2000, facultatea de secretare din București, pompos numită Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Imediat după aceea s-a angajat la Societatea Academică din România, a doamnei Mungiu-Pippidi, unde a lucrat neîntrerupt până în 2003 și unde, ulterior, a revenit ca expert, prin 2010-2011. După ce a părăsit SAR, locul formării sale ca tânăr și promițător specialist în oengism de calitate, domnul Ghinea a mai lucrat în cadrul unui proiect desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent, iar apoi a făcut un master la London School of Economics and Political Science, având tema de disertație „Eficacitatea condiționalităților anticorupție ale UE în România“.
Întors printre muritorii de rând din România, sătul să fie oengist pe tarlaua altora, domnul Ghinea își înființează propria tarla: Centrul Român pentru Politici Europene, think tank.
Ce uimește la cariera domnului Ghinea este că, în foarte multe dintre proiectele pentru care a lucrat, apare având titulatura de „expert“. După ce trece de stadiul de coordonator de proiect, domnul Ghinea devine, cum altfel, expert. Este fie „expert în politici anticorupție“, fie „expert în Politici UE“, fie „expert cheie Moldova“.
Ei bine, cuvântul expert acoperă și ar trebui să acopere un număr mult mai mic de indivizi decât o face în prezent. Conform standardelor pe care le aplică însăși Societatea Academică din România, experți sunt, în sens academic, doar cei care performează într-un anumit domeniu, au un număr minim de lucrări științifice publicate în publicații științifice de specialitate și sunt cel puțin doctoranzi. Domnul Ghinea, doar cu facultatea sa de secretare la bază și cu master, fie el și la London School of Economics And Political Science, nu se prea califică pentru poziția de expert, așadar, nici după criteriile ONG-ului care l-a lansat în lume. Asta, însă, nu-l împiedică să se pretindă ca atare și să-și treacă această calitate în CV.
Din punct de vedere al lucrărilor științifice, dacă este să fim extrem de stricți, considerând o lucrare științifică o lucrare publicată într-o revistă științifică sau la o editură similară, ei bine, domnul Ghinea nu are publicată nici măcar o singură lucrare științifică, nimic ce l-ar putea împinge mai în față pe drumul spre statutul de expert. Este coautor la două chestii publicate de Fundația Soros din România, este autorul unui studiu de caz pe care și l-a publicat singur la Centrul Român pentru Politici Europene, coautor al unui articol despre media publicat de editura Palgrave Macmillan și autor al unei cărți de interviuri – Eu votez DNA – publicată la Humanitas în 2012. Textele scrise în Dilema veche nu intră în categoria articolelor științifice, desigur.
Astăzi, pentru a doua oară în viața sa de expert, specialist și cetățean priceput, domnul Ghinea conduce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (ministerul care, chipurile, se ocupă, sub diverse nume, de atragerea și cheltuirea fondurilor europene). În această calitate, domnia-sa a coordonat scrierea Planului Național de Redresare și Reziliență. Că pălăria aceasta s-a dovedit muuult-mult prea mare pentru domnul Ghinea, cu toate etichetele de expert pe care și le-a autolipit, vedem zilele acestea, când UE ne dă cu PNRR-ul după ceafă. Dar nu-i problemă, experții actualei Puteri sunt cei mai buni, cei mai minunați, cei mai potriviți la locurile lor.
O alta nulitate politica alaturi de alte nulitati care au pierdut timpul lor, pe banii nostrii si mai ales pe niste salarii fabuloase!
Indivizi barbologi, goi de continut, fara caracter si minim bun simt, care nu au facut decat sa-si vada propriul interes iar pe noi contribuabilii- niste idioti!
F.bine domnule ziarist ca ati reamintit uitucilor cu cine defilam azi!
Sa nu uitati nici pe viitor caci mai sunt astfel de indivizi…”‘mesianici”…cum ii place sa-si dea cu parerea despre unii!